HABERLER>GÜNCEL
30 Kasım 2014 Pazar - 12:03

İzmir'deki Suriyeliler sınıfları doldurdu

Suriye'deki iç karışıklıktan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'in en çok tercih ettiği illerden biri de İzmir oldu. Kentteki sayıları yaklaşık 25 bine ulaşan Suriyeliler'in, hem eğitimlerinde hem de günlük yaşamlarında daha iyi iletişim kurmaları için, Bornova Halk Eğitim Merkezi, Türkçe öğretimi projesini uygulamaya başladı. Artık İzmir'i benimsemeye başlayan Suriyeliler de yediden yetmişe büyük ilgi gösterdikleri kurslara katıldı.

İzmir deki Suriyeliler sınıfları doldurdu

İZMİR - Suriye'de yaşanan iç karışıklıktan en çok siviller etkilendi. Yüzbinlerce Suriyeli, evlerini ve vatanlarını terk ederek Türkiye'ye geçip çeşitli şehirlere yerleşmeye başladı. Suriyelilerin, hem Türkiye'nin batı kıyısında yeralıp Yunan adalarıyla deniz yoluyla bağlantısı olduğu için hem de iş imkanlarından dolayı en çok tercih ettiği kentlerden biri İzmir, oldu. Kentin çeşitli semtlerinde ev kiralayıp yerleşmeye başlayan Suriyelilerin sayısının, kayıtlı olmayanlar da dahil 25 bine ulaştığı açıklandı. Birçok mahallede, sokaklarda Suriyeliler dolaşmaya başladı.

ÖNEMLİ BİR PROJE BAŞLATILDI
Suriyeli vatandaşlar için, Bornova Halk Eğitim Merkezi öncülüğünde önemli bir proje uygulanmaya başlandı. Yaklaşık iki ay önce merkezin müdürlüğüne getirilen, 18 yıllık sınıf öğretmenliğinin yanı sıra yönetim ve organizasyon alanında da yüksek lisans yapan Ebru Yücel'in geliştirdiği proje, kısa sürede büyük ilgi gördü. Çocukların hem eğitimlerini aksatmamaları, hem de sosyal yaşamdan kopmamaları için, büyüklerin de yeni yaşamlarında kolay iletişim sağlamaları için geliştirilen projeyle, Suriyelilere, ilkokullarda Türkçe okuma ve yazma kursu hayata geçirildi. Suriyelilerin yoğun olarak bulunduğu Altındağ, Işıkkent ve Pınarbaşı semtlerindeki Gürpınar İlkokulu, İTO İlkokulu, Yunus Emre İlkokulu, Batıçim İlkokulu, Şehit Teğmen Murat Aslantürk İlkokulu ile Vedide Baha Pars İlkokulu'ndaki kurslar, pazartesi, salı ve çarşamba olmak üzere haftanın üç gününde verilmeye başlandı. Kurslara, erkeklerin genellikle işte olmalarından dolayı çocukların yanı sıra anneleri de büyük ilgi gösterdi. Katılımcıların, her geçen gün sayılarının artmasıyla, farklı okullarda yeni sınıflar da açıldığı öğrenildi. Yedi yaşındaki çocuklardan 50 yaşındaki annelerine kadar katılımın olduğu kurslarda, Arap, Türk ve Kürt kökenli toplam 293 Suriyelinin eğitim gördüğü, bu kursiyerlerden de, 45'inin okuma - yazmayı çözdükleri açıklandı.

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2014_11/2014_11_29/7feeca6ec00b472015cc489050c6ec47.jpg

SORUNA KAYITSIZ KALAMAZDIK
Projenin mimarı olan Bornova Halk Eğitim Müdürü Ebru Yücel, "Suriyelilerin şehre adaptasyon sağlamaları konusunda duyarsız kalamazdık. Temennimiz ve arzumuz bir an evvel Suriye'deki sıkıntıların bitmesi. Suriyeliler ülkemizin değişik şehirlerine dağılmış durumda. Bazıları ise İzmir'e geldi. Artık İzmir'de aile ve sosyal hayatlarını devam ettiriyorlar. Yaşadıkları dil sorununa kayıtsız kalamazdık. Onlara yardımcı olmak adına da böyle bir yola girdik. Aldığımız geri bildirimler de iyi bir çalışma yaptığımızı, ortaya koyuyor" dedi. Suriyeli kursiyerlere ders veren öğretmenlerden birisi ise Mardinli sınıf öğretmeni Özgür Barış Çağlayan, Türkçe derslerinin çok başarılı geçtiğini, büyük bir hevesle derslerine katılımın olduğunu, bunun da başarılarında önemli olduğunu dile getirdi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'den kritik zehirli ayakkabı uyarısı
İzmir Ayakkabı İmalatçıları, Satıcıları Odası Başkanı Yalçın Ata, vatandaşların, ...
Erdoğan'ın ofisi için yüzlerce ağaç katledildi!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için çalışma ofisi olarak hazırlanan tarihi ...
AYM'de kritik gündem: Seçim barajı!
Anayasa Mahkemesi seçim barajının kaldırılmasıyla ilgili başvuruları gündeminde ...
 
Emniyet Müdürü'ne sokak ortasında silahlı saldırı
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürü Ali İhsan Güngör, motosikletli ...
Tire'yi kazdıkça tarih fışkırıyor: 3 mezardan sonra...
Tire’de Yeğenli Mahallesi kırsalında geçen temmuz ayında Devlet su İşleri'nin ...
Papa ve Patrik'ten 'yeniden birleşme' mesajı
1054 yılında birbirlerini aforoz ederek ayrılan Katolik ve Ortodoks dünyasının ...
 
CHP'li Balbay'dan Pekünlü'ye ziyaret
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Ege Üniversitesi'nde, ...
Flaş! Şanlıurfa Valiliğinden 'IŞİD' yalanlaması
Şanlıurfa Valiliği, Türkiye'den Suriye'ye bomba yüklü bir aracın geçtiği iddiasını yalanladı.
Başkent’te polisten öğrenciye yumruk: 22 gözaltı
Harçları protesto etmek isteyen öğrenci kollektiflerine üye bir grup, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva