HABERLER>POLİTİKA
19 Aralık 2018 Çarşamba - 10:33

İzmir'deki kamulaştırma isyanı meclis gündeminde

CHP Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, Kemalpaşa’da arazileri düşük bedelle kamulaştırılan vatandaşlara destek çıktı.

İzmir deki kamulaştırma isyanı meclis gündeminde

Hak sahibi vatandaşların yaşadığı mağduriyetin giderilmesi paralarının bir an önce ödenmesi için konuyu Meclis gündemine taşıyan Kılıç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergesinde şu ifadelere ve sorulara yer verdi.

“İzmir –İstanbul Otoyolu yapımı sürecinde Kemalpaşa’nın Ansızca, Ulucak, Kuyucak, Yenmiş, Sütçüler, Akalan ve Çambel Mahalle’lerindeki tarım arazilerinin bir kısmı 2013 yılında çıkarılan “acele kamulaştırma” kararı ile kamulaştırılmıştır. Kamulaştırılan araziler için metrekare fiyatı olarak 7 ila 15 TL belirlenmiş ve arazi sahiplerinin hesaplarına yatırılmıştır. Ancak kamulaştırma bedelini az bulan vatandaşların açtığı dava sonucu kamulaştırma bedellerinin arttırılması yönünde karar verilmiş ve arada oluşan farkın davacılara ödenmesine hükmedilmiştir. Karayolları Genel Müdürlüğü ise ödeme için ek süre talep etmesine karşın bugüne kadar herhangi bir ödeme yapmamış, bunun sonucunda kimisi 4, kimisi 6, kimisi 15 dönüm olmak üzere arazileri kamulaştırılan, tarlaları bölünen köylüler mağdur edilmişlerdir. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan ancak arazileri kamulaştırıldığı için Bağ – Kur primini bile ödeyemeyen vatandaşlar, “Ya paramızı versinler ya da arazilerimizi diyerek” seslerini duyurmaya çalışmaktadırlar. Bu bağlamda;

- İzmir – İstanbul Otoyolu için İzmir sınırları içinde toplam ne kadar kamulaştırma yapılmış ve bunun karşılığında ne kadar ödemede bulunulmuştur?

- İzmir – İstanbul Otoyolu için yapılan kamulaştırmalar için hak sahiplerince kamulaştırma bedeli düşük olduğu gerekçesiyle kaç dava açılmıştır? Bu davaların ne kadarı sonuçlanmıştır? Bu davalardan kaçı hak sahipleri lehine, kaçı idarenin lehine sonuçlanmıştır?

- Yapılan kamulaştırmayla ilgili açılan davalar sonucu mahkemenin belirlediği yeni bedeller üzerinden hak sahiplerine ödeme yapılmış mıdır? Yapıldıysa, hangi bölgelerde, kaç hak sahibine, ne kadar ödeme yapılmıştır?

- İzmir –İstanbul Otoyolu yapımı sürecinde Kemalpaşa’nın hangi mahallelerinde toplam ne kadar kamulaştırma yapılmış ve bunun için ne kadar ödemede bulunulmuştur?

- Kemalpaşa’nın Ansızca, Ulucak, Kuyucak, Yenmiş, Sütçüler, Akalan ve Çambel Mahalle’lerinde kamulaştırılan arazileri için düşük bedelden dolayı dava açan kaç hak sahibi bulunmaktadır?

- Açılan dava sonucu kamulaştırma bedellerinin arttırılması yönünde verilen karar gereğince fark ödenmesine hükmedilen kaç davacı bulunmaktadır? Mahkemenin belirlediği fiyat üzerinden ödenecek toplam fark tutarı ne kadardır?

- Mahkeme kararına rağmen Kemalpaşa’nın Ansızca, Ulucak, Kuyucak, Yenmiş, Sütçüler, Akalan ve Çambel Mahalle’lerindeki hak sahiplerine bugüne kadar niçin fark ödemesi yapılmamıştır?

- Ek ödeme yapmak için mahkemeden süre isteyen Karayolları genel Müdürlüğü, ödemeyi ne zaman yapmayı planlamaktadır?

- İzmir – İstanbul Otoyolunun toplam öngörülen maliyeti ne kadardır? Bu maliyetin ne kadarı ödenmiştir? Otoyol yapımını üstlenen yüklenicilere bütün alacakları ödenmiş midir?

- Arazileri kamulaştırıldığı için geçim kaynaklarından olan ve bağ – Kur primini bile yatıramayacak durumda bulunan vatandaşlarımızla ilgili ödemelerin yapılması konusunda bakanlık olarak bir girişimde bulunacak mısınız?”

 
IF Wedding Fashion İzmir’de güç birliği
 
Yazar Şeker, Karabağlar'da çocuklarla buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meclis'te 'şunlara bakın' tartışması!
2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerinde milletvekillerinin ...
Mehmet KARABEL yazdı... Neler oluyor hayatta, bir de şu rüya gerçek olsa!
Mehmet KARABEL yazdı... Neler oluyor hayatta, bir de şu rüya gerçek olsa!
AK Parti İzmir’de 7 ilçenin başkanı belli oldu
AK Parti’de belediye başkan aday adaylığı için istifa eden 7 ilçe başkanının ...
 
CHP’li Sertel’den üniversiteli posta dağıtıcıları için kanun teklifi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, PTT Personeli ...
İYİ Partili Kırkpınar’dan ‘ittifak’ alarmı: 30 ilçeden rapor istedi!
İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, CHP ile sürdürülen ittifak görüşmelerinin ...
Kılıçdaroğlu: Kibir ittifakı ile karşı karşıyayız
CHP lideri Kılıçdaroğlu ''Bir kibir ittifakı ile karşı karşıyayız. Karşısında ...
 
AK Parti aday adayı Barata: Çeşme dünya kenti haline gelecek
Türkiye’nin turizm merkezlerinden biri olan Çeşme’de eğitim ve sağlık ...
Numan Kurtulmuş: Ortak mitingler görebiliriz
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş gündeme dair önemli açıklamalarda ...
Bu kez Kılıçdaroğlu tazminatı kazandı!
Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva