HABERLER>GÜNCEL
23 Şubat 2017 Perşembe - 08:34

İzmir’deki ‘darbe davası’nda o eski komutan savunma yaptı

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu 270 sanıklı davanın görülmesine devam edildi. Eski Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka savunma yaptı.

İzmir’deki ‘darbe davası’nda o eski komutan savunma yaptı

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan ve 270 sanığın yargılandığı davada sanıklar savunma yapmaya devam etti.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşma salonunda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen oturumda, tutuklu ve tutuksuz sanıklardan bir bölümüyle taraf avukatları hazır bulundu.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada tutuksuz sanık uzman çavuş Erkan Seçen, 10 Temmuz'da Menteş Askeri Kampında göreve başladığını ve 15 Temmuz akşamı revirde nöbetçi olduğunu ifade etti.

Seçen, 15 Temmuz gecesi televizyonda Boğaziçi Köprüsü'ndeki olayları gördüğünü ve terör eylemi olduğunu düşündüğünü belirterek, gece Harbiyeli öğrencilerin Adnan Menderes Havalimanına götürüleceğini ve kendisinin de onlara refakat edeceği yönünde emir geldiğini ileri sürdü.

Seçen, emirle birlikte konvoyun arkasında yer almak üzere ambulansa geçtiğini belirterek, "Çıkmamıza 15-20 dakika kala kamuflajlı bir komutan geldi. Bana 'Herhangi bir sağlık durumunda seni ararlar' dedi. Yeni başladığım için komutanı tanımıyorum. Hareket ettik. Konvoyun en son aracıyım. Konvoy bir süre sonra durdu ve döndü. Ben de birliğime girdim." ifadelerini kullandı.

Tutuklu sanık Coşkun Şahin, tümgeneral Mustafa İlter'in emir astsubayı olarak görev yaptığını darbe gecesi İstanbul'da askeri bir hareketlilik olduğuna dair duyumlar alması üzerine makama gittiğini kaydetti.

İlter'in de makama ulaştığını, o sırada Harekat Yıldırım koduyla sıkıyönetim direktifinin geldiğini ileri süren Şahin, İlter'in emri incelemeye başladığını ve sahte olabileceğini düşünerek birlik komutanlarına tedbir almaları için emir verdiğini iddia etti.

Şahin, "Olay gecesi emir astsubayın yapması gereken telefon operatörü ile ilgilenme ve makam açma gibi şeyler yaptım. Mustafa İlter bana özel bir emir vermedi. Emir astsubayın görev tanımında olanları yaptım. Evimde yapılan aramalarda bir şey bulunamamıştır." dedi.

Tutuklu sanıklardan eski Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka ise darbe girişimine dair haberleri duyduktan sonra komutanlığa gittiğini ve gelen sıkıyönetim direktifine ilişkin subaylarla fikir mütalaası yaptıklarını ileri sürdü.

Manka, "Direktif doğru kanaldan gelmiş ancak ifade ve tarz açısından emin olamadık. Gelen emir benim masamda kaldı, hiçbir personele gösterilmedi. Kalkışmaya katılmadım. Bin 500 personelden kimse katılmamıştır. Gemi ve personel çıkışı olmamıştır. O gece birliklerin içten ve dıştan güvenliklerini sağlamak amacıyla tedbirler alınmıştır." ifadelerini kullandı.

Manka, mahkeme başkanının gizli tanıkların kendisine yönelik suçlamalarını yanıtlarken kısa süreli baygınlık geçirdi. Sağlık ekibi tarafından duruşma salonundan çıkartılan Manka'nın savunmasına yarın devam edileceği belirtildi.

Mahkeme heyeti, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde 2017/6 dosyasında yargılaması devam eden dosyanın sanığı Fatih Öztoprak'ın dosyası ile İzmir 2.Ağır Ceza'da devam eden mahkeme dosyası arasında fiili, şahsi ve hukuki irtibat bulunduğundan dosyaların birleştirilmesine karar verdi.

İDDİANAME

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli olduğu 267 sanığa "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya eklenmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.

Sanıklar arasında, tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen, "yurtta sulh konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor. (AA)

 
Fed tutanaklarında faiz artışı eğilimi
 
Dev holding İzmir ve Manisa’da maden arayacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de yasa dışı geçiş operasyonu
İzmir'in Çeşme ilçesinden Sakız Adası'na gitmeye çalışırken tekneleri ...
Altan kardeşler ve Nazlı Ilıcak da darbe iddianamesinde!
15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul’daki yürütülen “Ana iddianame” ...
İddianameden: Darbe emrini o tarihte vermiş!
İddianamede Gülen'in konuşmalarını analiz eden, örgütün Colorado imamının ...
 
Flaş! 'Müjdat Gezen'e saldıran kundakçı yakalandı
İstanbul'da 2 gün önce, Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ni kundaklayan saldırgan yakalandı.
Halisdemir'e ilk ateşi kimin açtığını açıkladı
15 Temmuz’da Ankara’da Özel Kuvvetler Komutanlığı’na girmeye çalışan darbeci ...
Twitter'daki o hesabın sahibi yakalandı
Twitter'daki "bıbıcımsıfırladım" adlı hesap üzerinden FETÖ/PDY'yi övücü ...
 
İzmir'de emekli özel harekatçılar dernek kurdu
İzmir'in Gaziemir İlçesi'nde Özel Harekat Şubeleri'nde terörle mücadele ...
İzmir’de fuhuş çetesi operasyonu: 11 gözaltı
Ödemiş ilçesinde düzenlenen fuhuş çetesi operasyonunda 11 kişi gözaltına alındı.
Flaş! 'Ana iddianame' hazır: Gülen hakkında...
İstanbul’daki FETÖ ana darbe soruşturmasında Fetullah Gülen ve 6’sı general ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva