HABERLER>SAĞLIK
29 Mayıs 2019 Çarşamba - 10:09

İzmir'deki ameliyat dünya tıp literatürüne girdi

İzmir'de Kent Hastanesi'nin kalp cerrahisi ve karaciğer nakli ekibi, Budd Chiari sendromlu hastada naklin mümkün olabilmesi için karaciğerin toplardamarının direkt kalbe dikilmesi tekniğini kullanarak hayat kurtardı. Bu yöntem uygulanıp beraberinde karaciğer nakli gerçekleştirilen Mesut Ünlü (17), dünyadaki 3'ü Türk 10 vakadan biri olarak tıp literatürüne girerken, ekibin sözlü bildirisi Dünya Karaciğer Nakli Kongresi'nin en prestijli toplantısı olan Vanguard (öncü-ilk yapılan) oturumuna seçildi. Opr. Dr. Cahit Yılmaz, "Yapılan değerlendirmeler karşısında çok büyük gurur yaşadık" dedi.

İzmir deki ameliyat dünya tıp literatürüne girdi

Denizli'de yaşayan iki çocuklu Türkan Ünlü (51) ile PTT emeklisi Mehmet Ünlü (75) çiftinin oğulları Mesut, 6, 5 aylıkken dünyaya geldi. Ünlü çifti oğullarını 59 gün sonra kucaklarına alırken, Mesut'in sağlık sorunları başladı. Mesut, romatizma tanısıyla yıllarca Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nde takip edilirken, bir yandan da eğitim hayatını sürdürdü. Ancak çocuğa geçen yıl karaciğerin kanını boşaltan toplardamarın pıhtı ile tıkanması sonucu oluşan Budd Chiari sendromu tanısı konuldu. Buna bağlı karaciğer yetmezliğine giren Mesut Ünlü, ambulansla İzmir Kent Hastanesi'ne sevk edildi. Hayatının kurtulması için karaciğer nakli olması gereken Mesut için doktorlar seferber olurken, Anamur'da yaşayan teyzesi Fatma Tarım (37) imdada yetişti, gönüllü verici oldu.

Doç. Dr. Murat Kılıç, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Kamil Kılıç, Opr. Dr. Rasim Farajov ve Opr. Dr. Zaza Iakobadze'den oluşan ekip ameliyat hazırlığı yaparken, Prof. Dr. Suat Büket başkanlığındaki kalp damar cerrahisi ekibi naklin gerçekleşmesi için Mesut'un kalbine ilk müdahaleyi yaptı. Ardından nakil gerçekleşti. 7 Ağustos 2018'de başarıyla gerçekleşen eşzamanlı kalp ameliyatı ve nakil sonrası Mesut için yeni bir hayat başladı.

EN PRESTİJLİ OTURUMDA VİDEO SUNUMLA ANLATILDI
Opr. Dr. Cahit Yılmaz, literatüre geçen bu başarı öyküsünü ve ekip olarak katıldıkları Kanada'nın Toronto şehrinde 15-18 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleşen Dünya Karaciğer Nakli Kongre'sindeki sunumlarını şöyle anlattı:

"Mesut bize Denizli'den acil sevkli olarak ambulansla geldiğinde genel durumu kötü, bilinci uykuya meyilli, karnı toplanan aside bağlı olarak çok şişti. Hastanın tanısı Budd Chiari sendromuna bağlı karaciğer yetmezliği idi. Bu hastalık karaciğerin kanını boşaltan toplardamarın pıhtı ile tıkanması sonucu oluşuyor. Sıklıkla ölümcül seyreden, nadir görülen bir hastalıktır. Bazen bu pıhtı karaciğerin toplardamarından vücudun anatoplar damarına (venacava) uzanır. Mesut'ta pıhtı bundan da öteye kalbin sağ kulakçığına uzanmaktaydı. O yüzden nakil sonrası yeni karaciğerin toplardamarını anatoplar damara değil direkt kalbe bağlamamız gerekiyordu. Kalp damar cerrahisi ekibi diafragmayı açıp kalbi hazırladı ve pompaya girmeden (kalp çalışırken) karaciğerin toplardamarı kalbe dikildi. Hastamız 25 günlük hastanede yatış sonrası şifa ile taburcu oldu. Şimdi rutin kontrollerine devam ediyor, düzenli kan sulandırıcı kullanıyor. Dünyanın dört bir yanından karaciğer nakli konusunda çalışan başta transplant cerrahları olmak üzere yüzlerce doktorun katıldığı kongreye dört poster sunumuna ek olarak bir sözlü bildirimiz kabul edildi. Sözlü bildirimiz en prestijli toplantı olan Vanguard oturumuna seçildi. Vanguard öncü- ilk yapılan anlamında. Yeni tekniklerin anlatıldığı oturum. Bu oturumda Budd Chiari sendromlu hastada naklin mümkün olabilmesi için karaciğerin toplar damarının direk kalbe dikildiği tekniği video görüntüleriyle yaptık. Mesut Ünlü ile birlikte aynı teknikle ameliyat edilen H.Ç ve R.D adlı hastalarımızla ilgili sunum yoğun ilgi gördü. Toplantının konsepti gereği sunumun değerlendirmesi dış merkezden bir cerrah tarafından yapılıyor. Bizim değerlendirmemizi dünyada en çok karaciğer naklinin yapıldığı Kore'deki Assan Medical Center'dan cerrah Prof.Dr.Gi-Won Song yaptı. Dünya literatüründe 10 vaka olduğunu, üçünün ekibimiz tarafından yapıldığını, bu vakaların zor ve çok üst düzey cerrahi teknik gerektirdiği yorumunu yaptı. Bu değerlendirmeler karşısında çok büyük gurur yaşadık."

'YENİ BİR HAYATA BAŞLADI'
Öte yandan oğlunu Kent Hastanesi'ne yürüyemez, konuşamaz halde getirdiğini belirten, ilk eşinden de 3 çocuğu bulunan 6 torunu olan Mehmet Ünlü, "Oğlumu kaybetmek üzereydim. Tomografisinde 4 pıhtıyı da görmüştüm. Doktorlar pıhtının kalbe gitmesi halinde ölebileceğini, beyne gitmesi halinde felç olabileceğini söyledi. İki ameliyat 13, 5 saat sürdü. Bu ameliyatların dünyada sayılı olduğunu söylediler. Ben onlara güvendim, Allah hepsinden razı olsun. Oğlumuz elimizden uçup gidiyordu, doktorlarımız onu yeniden hayata döndürdü. Mesut şu anda çok iyi, yeni bir hayata başladı" diye konuştu. (DHA)

 
Yağ tenekesinden enstrüman... Türkiye'de sadece İzmir'de!
 
Bornova'da istihdamı artıracak işbirliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Afrika sıcakları' başladı: Güneş yanıklarına dikkat!
Türkiye genelinde hafta boyunca etkisini sürdürmesi beklenen "Afrika sıcakları" ...
Göğüs röntgeninden hastalık teşhisi yapay zekayla hızlanacak
Göğüs röntgenlerindeki ortalama raporlama süresi, yapay zeka kullanılarak ...
Öykü Arin'e anneden nakledilen ilik tutmadı
Antalya'da löseminin ender görülen türü Juvenil Miyelomonositik Lösemi ...
 
İzmir'de otizmliler için yaşam köyü kurulacak
İzmir'de 8 yıl önce kurulan Anadolu Otizm Vakfı, halk, sivil toplum ve ...
Sağlık Bakanlığı'ndan Küba ile ortaklık
Sağlık Bakanlığı, Küba ile aşı, kanser aşısı ve ilaçları konusunda çalışma ...
Kitabını yazdığı kanseri ikinci kez yendi
Meme kanserinin ardından 14 yıl sonra rahim kanseri teşhisi konulan Azime ...
 
Lösemili Atakan beyin ameliyatı olunca nakil yapılamadı
İzmir’de lösemiyle mücadele eden Atakan Gür (22) için yaklaşık 1, 5 ay ...
Güneşten korunun: Cilt kanseri artıyor!
Güneş ışınları, insan sağlığı için çok gerekli olduğu gibi çok zararlı ...
İzmirli minik Afra için hayat umudu doğdu
İzmir'de yaşayan ve 2 yıl önce lösemi teşhisi koyulan Afra Eylül Arabacı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva