HABERLER>SAĞLIK
21 Ağustos 2020 Cuma - 10:51

İzmir'de 'zatürre aşısı' krizi: 2 bin hastaya 60 tane!

Sağlık Bakanlığı, 65 yaş üstü vatandaşlara "Aile hekimine git, ücretsiz zatürre aşısını yaptır" diyor ancak 65 yaş üstü 2 bin hastası bulunan aile hekimine 60 adet aşı gönderdi.

İzmir de  zatürre aşısı  krizi: 2 bin hastaya 60 tane!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Covid-19 salgını nedeniyle 65 yaş üstü vatandaşlarımız, ciddi kısıtlamalarla evlerine hapsedilirken, şimdi de aşı kriziyle karşı karşıya kaldı. Sağlık Bakanlığı'nın, 65 yaş üstü vatandaşlarımıza "Aile hekiminize gidin, ücretsiz zatürre aşınızı yaptırın" çağrısı yaptı. Fakat bakanlığın, aile hekimlerine yeterince zatürre aşısı göndermediği, hatta devede kulak denecek kadar az sayıda aşı sağlayabildiği ortaya çıktı.

ÖNCELİK, KANSER HASTALARININ
Bakanlık, daha yüksek koruma sağlayan zatürre aşısının, risk grubundakilere ücretsiz yapılmasını kararlaştırdı. Kanser hastalarına, daha sonra KOAH, diyabet, kalp, böbrek, karaciğer hastalarına öncelik tanınırken, aile hekimlerinin yanı sıra devlet ve üniversite hastanelerine de başvurulabileceği açıklandı. Fakat yaşanan gerçek, söylemlerle ters düştüğü ortaya çıktı. Bir aile hekimi, beraberindeki hekim arkadaşıyla birlikte görev yaptığı aile sağlığı merkezinde toplamda 2 binden fazla 65 yaş üstü hastaları bulunduğu, ancak kendilerine gönderilen aşı sayısının 60 olduğunu bildirdi. Aşı başvurularının sonuçsuz kaldığını, bu durumda 65 yaş üstünde olup da risk grubuna dahil insanların ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirten hekimler, şu bilgiyi aktardı:

"65 yaşından küçük olup risk grubunda bulunan hastalarımıza reçete yazacağız. Eczanelerde zatürre aşısı bulabildikleri takdirde, bize getirecekler, aşıyı yaptıracaklar. 65 yaş üstü hastalarımız, beş yılda bir yapılan aşıyı, COVİD 19 nedeniyle, bir yıl yıl önce yaptırmış olsalar da tekrar yaptırabilecekler. 65 yaş üstü hastalarımızın aşı ihtiyaçlarını karşılayamazken, daha alt gruptaki hastalarımıza, zatürre aşısı olmaları gerekti halde, nasıl aşı yetiştirilecek? Bu yıl aşı konusunda, geçen yıla göre daha büyük bir sıkıntı yaşanacağını öngörmek, hiç de zor değil."

SAĞLIKLI BİREYE AŞI YAPMAK, HİZMET DEĞİLDİR
İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da aile hekimlerinin aşıda yaşanması krizle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Geçen yıl 2.5 milyon grip aşısı istendiğini ancak 1.5 milyon civarında geldiğini, bu yıl 3,5-4 milyon civarı bir talepte bulunulacağını belirten Başkan Sayılkan,"Bu aşıların bir kısmı, sağlık çalışanları için ayrılacak" dedi ve şunları söyledi:

 "Bu yıl COVİD 19 nedeniyle herkes grip aşısı yaptırmak istiyor. Herkes zatürre aşısı yaptırmak istiyor, kendisine, eşine, çocuğuna... Herkese aşı yapılmaz Zaten herkese yetecek kadar aşı üretmek de imkansız. Böyle bir şey dünyada yok. Mesela, 35 yaşında, sapasağlam birine aşı yapmak, hizmet değildir. Aşılar, gerçekten ihtiyacı olanlara yapılmalı. Sağlık Bakanlığı'na ve CİMER'e başvurarak, bir yanlıştan vazgeçilmesini isteyeceğim. Özel hastanelere çok sayıda aşı veriliyor. Özel Sağlık Sigortası kapsamında ihtiyacı olsun olmasın, herkese aşı yapılıyor. Sağlıklı bireye aşı yapılması, sağlık hizmeti değildir. Bu doğru bir yaklaşım olamaz. Risk grubundaki hastalar aşı beklerken, sağlıklı birine aşı yapmak, başkasının hakkını yemektir."

Grip aşılarının, eylül ayının ikinci yarısında yapılmasına başlanacağı, zatürre aşılarının ise sınırlı sayıda da olsa 65 yaş üstü vatandaşlara uygulanmasına başlandığı bildirildi.

 
Atatürk Maskı’nda bakım zamanı
 
Kent Market'te üçüncü şube heyecanı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
adil 22 Ağustos 2020 Cumartesi 11:26

yaşlılara ağır yasaklar getirerek evlerinden hiçbir şekilde çıkmalarına izin vermiyerek,sağlıktaki bütçe açığından kurtulunabilir-onları evlerinde ölüme terketmekten başka çare yok,sokağa çıkma yasağı nedeniyle hiçbir yaşlı aşı olamayacından sağlık ocaklarında mevcut aşıları ihraç edereek hazineye gelir getirilebilinir.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eczane sahibi koronavirüsten hayatını kaybetti
Türk Eczacıları Birliği, Van'ın İpekyolu ilçesinde faaliyette bulunan ...
İzmirli eczacıların korona karnesi pekiyi!
İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, eczacı ve eczane çalışanlarından ...
Bakan Selçuk'tan SMA hastalarına müjde!
Bakan Zehra Zümrüt Selçuk: "SMA hastalarımızın SUT'a tabi ilaçlarını daha ...
 
Pandemi hastanesinde görevli doktor: Kaybettiğim genç bir hastam 'ölmek istemiyorum' diyerek yatağını parçaladı
Diyarbakır'da pandemi hastanesine dönüştürülen Gazi Yaşargil Eğitim ve ...
İki sendikadan İl Sağlık Müdürü'ne teşekkür
Türk Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Barış Koçak, Türk Sağlık-Sen ...
Maskesiz fotoğrafa eleştiriler üç hocayı üzdü!
Koronavirüs pandemisi sürecindeki açıklamalarıyla dikkat çeken Prof. Dr. ...
 
DSÖ'den dünyaya grip aşısı olma çağrısı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sonbaharda yeni tip corona virüsle (Covid-19) ...
DSÖ'den koronavirüs aşısıyla ilgili flaş hamle
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınında vaka sayısı 22 milyonu ...
Bir aşı tarihi de Çin'den geldi
Çinli ilaç şirketi Sinopharm koronavirüs (Covid-19) aşısının yıl sonunda hazır olacağını açıkladı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva