HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
20 Nisan 2017 Perşembe - 11:25

İzmir'de Yahudi kültür mirası tartışıldı

İzmir'de düzenlenen seminerde İzmir'deki Yahudi kültürünün izleri, önemi vurgulandı korunması için yapılması gerekenler konuşuldu.

İzmir de Yahudi kültür mirası tartışıldı

Uluslararası İzmir Yahudi Kültür Mirası Semineri açılış Töreni İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Salonu'nda yapıldı. Seminere, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Kültür ve Turizm Bakan Danışmanı Aysun Arslan, İl Kültür Turizm Müdür Vekili Murat Karaçanta, İzmir Musevi Cemaati Başkanı Sami Azar, Kiriaty Vakfı Başkanı Judith Kiriaty, Avrupa Yahudi Müzeleri Birliği Program Direktörü Dr. Felicitas Heimann, İzmir Sinagogları Proje Koordinatörü Nesim Benjoya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Muzaffer Tunçağ ve Avrupa'nın 14 Musevi Müzesi'nden 22 küratör katıldı.

İzmir Sinagogları Proje Koordinatörü Nesim Benjoya tarafından yönetilen seminer açılışında konuşan İzmir Musevi Cemaati Başkanı Sami Azar, Uluslararası İzmir Yahudi Kültür Mirası Semineri'nin İzmir'de gerçekleştirilmesinin, İzmir Yahudi cemaatinin tüm dünyada tanınması için atılan önemli bir adım olduğunu söyledi. Azar, “Projemiz, Kemeraltı Havra Sokağı'nda bulunan ve Kudüs dahil hiçbiryerde örneği bulunmayan 4 sinagog ve hemen yakınındaki 2 sinagogun müze haline getirilmesidir. Yarı yıkık dar bir alana sıkışkış vaziyettedirler. Ama heyecan ve başarma isteğimiz sınırsız" dedi.

"İZMİRLİ MUSEVİLER YAZ TATİLİNDE ÇEŞME'DEKİ YAZLIK EVLERİNE GELİYOR"
İzmir'in tarih boyunca sayısız uygarlığa, millete ve inanca ev sahipliği yaptığını dile getiren İTO Başkanı Demirtaş, 20'nci yüzyılın başında bu topraklarda 175 bin Musevi varolduğunu ve Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra pek çoğunun bu kentten ayrıldığını söyledi. “İsrail Devleti'nin kurulması ile toplu göçler gerçekleşti. Ama biz onları unutmadık. Onlar da İsrail'e gitmiş olsalar da İzmirli Museviler yaz tatilinde Çeşme'deki yazlık evlerine geliyor" diye konuştu.

Kültürel miras olan Havra Sokağı'nın Musevilerin İzmir'deki yaşamlarına tanıklık ettiğini ifade eden Demirtaş, “Sayıları 1200 civarında olsa da, iç içe yaşıyoruz. İzmir Mutfağında hala daha Musevilerin lezzetli izleri var. İstanbul'daki 500'ncü yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi gibi bir müze İzmir'de de olsun, havralar restore edilsin. Ortak geçmişimizi koruyalım, gelecek nesillere aktaralım. Farklı din ve kültürlerin bir arada nasıl barış içerisinde yaşadığını gösterelim. Geçmiş yıllarda Musevi eserlerinin kente kazandırılması, restorasyonu için bazı girişimlerimiz olmuş ama bürokrasi engeline takılmıştık. Bu nedenle üzüntü duyuyoruz ama bu konuda heyecanımızı kaybetmedik. Oda olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız" dedi.

"2017 YILINI SEFERAD GELENEKLERİ YILI OLARAK İLAN ETMEK İSTİYORUZ"
İzmir'deki sinagogların tarihine bakınca, hoşgörü, kabul ve toleransın görüldüğünü söyleyen Kiriaty Vakfı Başkanı Judith Kiriaty ise şunları söyledi:

“Dünyada eşi olmayan bir hazine var. Hem otantik, hem orjinal, hem de ulaşılabilir. İspanya ve Portekiz'den kovulan seferad Musevilerinin İzmir ve Osmanlı tarafından kabul edilmeleriyle Türk kültürüne nasıl entegre olduklarını görebilirsiniz. Çeşitli etnik grupların burada beraber yaşadığına tanık olduk. Musevi gelenekleri ve sinagogları dünyanın her yerinde turistik mekan olmuştur. Bu mekanları ziyaret eden turistler de yahudi olmayan kişilerdir. Bu nedenle bu eşsiz müze projesi uluslararası anlamda da turistlerin dikkatini çekecektir. 2017 yılını seferad gelenekleri yılı olarak ilan etmek istiyoruz."

Demirtaş, konuşmaların ardından İzmir anısı incir paketleri armağan etti, müzede kokteyl düzenlendi. (DHA)

 
ByLock'tan aranan Türk avukat Rodos'ta tutuklandı
 
İlkkurşun Ekspres 23 Nisan’da çocuklar için ücretsiz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EGİKAD üyesi Taşpınar kitabını tanıttı
Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) üyesi Papatya Taşpınar “Parantez” isimli ...
Çocuk bayramı kutlamaları Folkart Çarşı’da
Folkart Towers’ta, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde ...
Cem Yılmaz'dan 20.yıl sürprizi
Komedyen Cem Yılmaz, ilk uzun metrajlı filmi Her Şey Çok Güzel Olacak'ın ...
 
İdil Biret İzmir'de kanserli çocuklar için çaldı
Ünlü piyanist İdil Biret, Bodrum Oda Orkestrası ile birlikte kanserle ...
Konak'ta amatör tiyatro gecesi: 'Bizim Citydekilerden misiniz?'
Konak Belediyesi sanatın ve sanatçının yanında olmaya, tiyatro sanatını ...
İZSİAD'a Azra Kohen konuk olacak
Fİ, Çi Pi üçlemesinin yazarı, hafta sonu Bortar Sanat Merkezi'nde olacak
 
Lions kulüplerinden 80'ler 90'lar konseri
İzmir Ege Pasaport ve İmbat Lions Kulüplerinin ev sahipliğinde "Çocuklarımız ...
Fatma Elvin özel koleksiyonu EBSO'da
İzmir'de ressam Fatma Elvin Öztürk ile Uluslararası Balkan ve Türk İş ...
'Hızlı ve Öfkeli 8' 5 günde 1 milyon barajını geçti
Ünlü aksiyon serisinin devam filmi "Hızlı ve Öfkeli 8", ilk 5 günde bir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva