HABERLER>TARIM
4 Aralık 2018 Salı - 09:51

İzmir'de tonlarca ıspanak çürümeye terk edildi!

İzmir'in Foça ilçesinde, çiftçiler ıspanağı maliyetine bile satamadıklarını belirtip, toplamıyor. Tarlalarda kalan yüzlerce dönüm ıspanak, çürümeye terk edildi.

İzmir de tonlarca ıspanak çürümeye terk edildi!

Foça'nın kırsal Gerenköy Mahallesi'nde ıspanak üreticileri dertli. Toplam 1000 dönüm arazide ıspanak yetiştiren üreticiler, gübre, ilaç, mazot gibi girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyor. Ürünlerine maliyetine bile alıcı bulamayan üreticiler, soğan fiyatlarında yaşanan artışın, böyle giderse gelecek yıl ıspanak ve diğer ürünlerde de yaşanacağını ileri sürdü.

Gerenköy Mahallesi'ndeki 90 dönüm tarlasında ıspanak yetiştiren Mustafa Kahraman, bu yıl ürünün bol ve kaliteli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Çiftçi ekiyor, bakımını yapıyor, büyütüyor. Dönümüne en az bin 300 lira para harcıyor, ama ürünü tarlada kalıyor. Devlet, 'pahalandı' diye soğan, patates depolarını basıyor ama çiftçinin elinde kalan ürün için hiç kimse bir çare bulmuyor. Seneye ıspanak ekimi de olmayınca, otomatik olarak pahalılaşacak. Üretimde dengesizlikle fiyatlar tavan yapacak. 90 dönümlük tarlamda ıspanak yetiştirmek için 110- 120 bin lira gibi bir para harcadım. Tohumu, gübresi, ilacı, sulaması, mazotu, işçiliği var. Ama şu an bu ürünü toplamadan, tarlamı süreceğim. Bu durumda çiftçi ne yapsın? Seneye ekmeyecek. Şu an tarlamdaki ıspanak bir hafta içinde toplanıp satılmazsa kendiliğinden çürüyecek. Piyasada ıspanak azalınca fiyatlar 8-10 liraları görecek. Devlet depoları mı, marketleri mi nereyi basar bilemeyiz, ama sonrasında ıspanak bulamayız. Tüccar yok pahasına almak istiyor. Dönümüne bin 300 lira masraf edilen ürüne 200 ile 300 lira arasında fiyat teklif ediyor. Üstelik parayı da vermiyor. 'Ürünü, satayım ondan sonra parasını vereyim' diyor. Devletin bunlara bir çözüm bulması lazım."



Bir diğer ıspanak üreticisi İlhami Gülay da devlet desteklerinin maliyetler karşısında çok zayıf kaldığına dikkat çekerek, gübrede, mazotta, tohumda yüzde 70'lere varan artışlar yapıldıktan sonra yüzde 10 gibi indirimle adeta kandırılmaya çalışıldıklarını söyledi. Gülay, "Çiftçinin ekim yapması artık risk. Cebinden çıkan paranın geri dönüp, dönmeyeceği belli değil. Her üründe bu aynı. Maliyetler çok yüksek. Nisan ayında 20 kiloluk bir çuval gübre 50 lirayken, 110 liraya çıkmış. Mazot desteği dönümde 6 lira. Bir litre mazot 6 lira. Bu destek yok anlamına geliyor. Köylü, bu destekle tarlasına gidip gelemiyor. Üretici olarak son 20 yılın en büyük faciasını yaşıyoruz. Tarım çok kötü durumda. Bu işi yürütecek durumumuz kalmadı" diye konuştu. (DHA)

 
Yanaktan makasın cezası belli oldu!
 
Kocaoğlu ile A'dan Z'ye: Erdoğan'a 'Beydağ' yanıtı... Sahada tek çalışan benim!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bucalı 4 Aralık 2018 Salı 19:02

Bu ıspanağı sizler malzeme yapıp çürütmeyin..oyuna gelmeyin..olan vatantaşa oluyor.ondan sonra iktidar sizlerlemi uğraşsın halciylemi yoksa depolara saklayanlamı..oyuna gelmeyelim...

Yorumu oyla      10      9  
Gürkan 4 Aralık 2018 Salı 14:42

Sorun değil. Ispanak da ithal eder, sorunu çözeriz (!) Olmadı depo basar, dış güçler deriz :)

Yorumu oyla      13      5  
TC misafir 4 Aralık 2018 Salı 12:39

Devlet zaten tarımı bitirmeye çakışıyor. Tarım bakanı Bekir Pakdemirli global tarım şirketlerinden McCain Foods'un ortadoğu sorumlusuydu. Bu kafayla bu millet daha çok çekecek anlatıyoruz ama akp seçmeni bir türlü anlamak istemiyor. Ergenekon kumpasında da o kadar anlattık ne hainliğimiz, ne darbeciliğimiz ne de teröristliğimiz kaldı sonuç ortada.

Yorumu oyla      14      5  
bahadır 4 Aralık 2018 Salı 11:58

hep bana hep bana..çözüm kooperatif

Yorumu oyla      15      5  
kafalar basmadıkça 4 Aralık 2018 Salı 10:12

Örgütlenip, kooperatif kurmadıkça piyasanın elinde oyuncak olmaktan, giderek yok olmaktan, şansları varsa kendi tarlalarında işçi olmaktan kurtulamayacaklarını anlamaları gerekiyor. Örgütlenmiş olsalardı, ne satma dertleri olacaktı, ne de paketleme. Gözlerinin önünde de örnekleri var, üretici kooperatifi olup da İzmir belediyesinden destek almayan var mı? Yapsalardı bir paketleme tesisi, bizler de dondurulmuş ıspanağı kooperatiften alsaydık, fena mı olurdu?

Yorumu oyla      19      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üzüm ve kirazda yeni rota Güney Afrika
Türkiye'nin üretiminde dünya lideri olduğu kiraz ve üzümde, ihraç pazarlarının ...
İzmir'de kestane fiyatları geriledi!
Kış aylarının vazgeçilmezi olan kestanenin fiyatı, Ödemiş'teki üreticilerde 12 liraya geriledi.
Ödemiş'te patates üreticisine yağmur engeli
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, son zamanlarda yağan yağmurların tarlaları ...
 
Ödemiş'te tarlada kilosu 1,5 TL!
Türkiye patates ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı İzmir'in Ödemiş ...
Bakan Pakdemirli uyardı: O gıdalardan uzak durun!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gıda güvenliğiyle ilgili çok önemli ...
Patatesin depo çıkış fiyatına indirim!
Patatesin depo çıkış fiyatında yüzde 10 indirime gidildi.
 
İzmir'in zeytin festivali yola çıktı
Festivalin açılışında konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ...
İzmir'de üretilen kestaneyi İzmirli yiyemiyor
İzmir'in Ödemiş ilçesi yaylalarında üretimi yapılan kestane, pazar tezgahlarında ...
Özel sektöre Sudan'a ekim yapma daveti
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "Sudan'da yaptığımız ofis açılışının ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva