HABERLER>EKONOMİ
9 Ağustos 2018 Perşembe - 09:10

İzmir'de tatlıya zam sinyali!

Kurban Bayramı öncesi, kurban pazarlarında olduğu gibi tatlıcılarda da hareketlilik yaşanıyor. Tatlıcılar şimdiden bayram için siparişleri almaya ve üretim planlarını yapmaya başladı. Tatlıcılar, fıstık fiyatlarındaki artış nedeniyle ilerleyen günlerde zam gelebileceğini belirtti.

İzmir de tatlıya zam sinyali!

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, hem vatandaşların hem de esnafın hazırlıkları sürüyor. İzmirliler, Kurban Bayramı her ne kadar daha çok et tüketilen bir bayram olsa da misafirlerine ikram edebilmek için tatlı siparişleri vermeye başladı. Tatlı satışı yapan işyerlerinde de bayram öncesi hazırlıklar arttı. Alınan siparişlere yönelik üretim planlamaları yapılmaya başlandı.

İzmir merkezli olarak 17 şubeyle faaliyet gösteren bir tatlı firmasının sahibi ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Veysel Murat, bayram için hazırlık içinde olduklarını belirtti. Bayramda tatlı satışlarının artacağını umut ettiğini söyleyen Veysel Murat, "Günlük olarak 1 tona yakın tatlı üretimimiz var. Bayram zamanı bu üretim 3-4 katına çıkıyor. Bayram için hazırlıklarımızı yapıyoruz, çikolatalarımızı paketliyoruz. Sipariş üzerine taze ve günlük üretim yapıyoruz" dedi. Kendi şubelerinde satılan baklava fiyatlarının 50 ila 80 TL arasında değiştiğini belirten Murat, fıstıklı baklavanın 75 TL, cevizli baklavanın ise 54 TL'den satışa sunulduğunu dile getirdi. Yüzde 60'ı Antep fıstığından oluşan dolama ve beyzade tatlılarının fiyatlarının ise 90 TL ila 125 TL arasında değiştiğini söyledi.

YAZ AYLARINDA BAKLAVANIN EKSİĞİNİ DONDURMA TAMAMLAR
Müşterilerin ağırlıklı olarak klasik ve kuru baklavayı tercih ettiklerini söyleyen Murat, "Yaz aylarında dondurmalı baklava satışında artış oluyor. Yazın baklavanın eksikliğini dondurma tamamlar. Bizim ürünlerimiz ağdalı ve şekerli olmadığı için yaz aylarında da tüketiliyor. Kurban bayramlarında genellikle baklava yerine daha hafif olan lor tatlısı, kalburabastı ve kadayıf da tercih ediliyor" dedi.

İYİ BAKLAVA NASIL ANLAŞILIR?
İyi baklavanın nasıl anlaşılacağıyla ilgili de bilgi veren Veysel Murat, "İyi baklava, baktığınızda parlamalı. Parlak ve diri durmalı. Çiğnemeden yenmesi lazım. Baklava ağızda erimeli. Tereyağının kokusunu ve lezzetini hissetmeniz lazım. İçindeki fıstığın yeşil olması lazım. Biz özellikle dişe gelmesi için diri fıstık da kullanıyoruz. İyi bir işçilik ve malzemeyle yapılan baklava iyi çıkar. Bayramda insanlar tatlılarını, bildikleri yerlerden, tadarak almalı. Güvendikleri yerlerden alsınlar. Tereyağlı deyip içinde yüzde 5 tereyağı kullanan firmalar var" dedi. Vatandaşların misafirlerine karşı mahcup olmamaları için güvendikleri yerlerden şaşmamaları gerektiğini söyledi.

RAMAZANDA ANTEP FISTIĞI FİYATLARI BOYKOT EDİLMİŞTİ
Ramazan ayının ilk günleri olan 16-19 Mayıs tarihleri arasında artan Antep fıstığı fiyatlarının yükselmesini protesto için fıstıklı baklava üretim ve satışını durdurduklarını anlatan Murat, "Antep fıstığı zammıyla beraber fıstıklı baklava üretimini 4 gün durdurduk. Fıstık fiyatları gerileyince, sınırlı üretime devam ettik. Fıstık fiyatları, geçen bayrama kıyasla daha iyi durumda, ancak hala pahalı... Fıstık fiyatları bu şekilde seyrederse yoğun fıstıklı olan ürünlerde fiyat yapılanması planlıyoruz. O dönemdeki zararı kendi sinemize çekerek maliyetlere yansıtmadık. Fıstık fiyatlarının gerilemesinde İzmir'in çok büyük payının olduğuna inanıyorum. Boykota uyan firmalara da teşekkür ediyorum" dedi. (DHA)

 
Kılıçdaroğlu disiplin sopasını gösterdi!
 
Haftada 150 bin TL kazanıyorlardı... Yeni bilgiler ortaya çıktı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ST 9 Ağustos 2018 Perşembe 14:43

Bu kadar yüksek fiyatlara baklava satın alınmaz, ham maddeler olan un, şeker ve yağın fiyatları belli, ceviz veya fıstık ne kadar konuyor ki fiyatlar bu derece yüksek tutuluyor.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Eskiyörük'ten fiyat tepkisi: Devlet devreye girmeli
Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt litre fiyatını 1,7 TL olarak açıklamasıyla ...
Mehmet KARABEL yazdı... Len dolar! Ocağımıza incir mi dikecen sen?
Mehmet KARABEL yazdı... Len dolar! Ocağımıza incir mi dikecen sen?
Booking.com'dan sonra 20 siteye daha dava!
TÜRSAB Yönetim Kurulu aldığı karar sonucunda booking.com benzeri şekilde ...
 
Bedelli askerlik ödemeleri PTT'den yapılabilecek
PTT AŞ, bedelli askerlik ödemelerini almaya başladı.
AB'den İZKA'ya 3 milyon avroluk proje
İzmir Kalkınma Ajansı tarafından geliştirilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ...
İzmir'de kurban pazarının merkezine bu yıl izin yok!
İzmir'de, önceki yıllarda Yeşildere'deki alana kurulan kurban pazarına ...
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
ABD-Türkiye ilişkilerinde artan gerilim ve para politikasına yönelik soru ...
Mehmet KARABEL yazdı... Büyükannenizin filesi artık her eve lazım!
Mehmet KARABEL yazdı... Büyükannenizin filesi artık her eve lazım!
AK Parti'den kur açıklaması: Dalgalanma er geç duracak
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Son dönemlerde finansal ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva