HABERLER>SPOR
3 Aralık 2018 Pazartesi - 11:57

İzmir'de tasarlandı... Al Yılmaz Hoca'yı, şampiyon yapsın!

Bir grup üniversite öğrencisinin İzmir Teknopark'ta tasarladığı yerli futbol menajerlik oyunu, ilginç özellikleriyle dikkati çekiyor. - Genç girişimci Edip Enes Çakır, "Yılmaz Vural, futbol camiasının sevdiği ve tanıdığı bir yüz. Kendisi de oyunu sevdi ve oyuna çok inanıyor" dedi.

İzmir de tasarlandı... Al Yılmaz Hoca yı, şampiyon yapsın!

İzmir'de genç girişimcilerin tasarladığı internet üzerinden oynanan futbol menajerlik oyunu, yerli olmasının yanında benzerlerinden ayrılan ilginç özellikleriyle ilgi çekiyor. 

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde (İYTE) eğitim gören bir grup öğrenci,  enstitü bünyesindeki İzmir Teknopark'ta oyun yazılımları yapmak üzere bir şirket kurdu.

Yabancı firmaların geliştirdiği futbol menajerlik oyunlarına Türk kullanıcıların yoğun ilgi gösterdiğini fark eden genç girişimciler, orijinal özelliklere sahip bir oyun hazırlamak üzere çalışma başlattı.

Mobil oyunların insanları hareketsizliğe yönelttiği eleştirilerinden hareketle akıllı telefonlardaki "adım sayar" uygulamasıyla oyun yazılımını birleştiren genç yazılımcılar, böylelikle gün içinde daha fazla hareket eden kullanıcının sanal oyunda daha avantajlı olduğu bir özellik yarattı. 

Yılmaz Vural'ın kariyerinden esinlendiler 

Genç girişimcilerin "9PM" ismini verdiği oyunda tecrübeli teknik direktör Yılmaz Vural'ın hayatından esinlenildi. 

Yılmaz Vural'ın teknik direktörlüğe başladığı 1986 yılıyla başlayan oyunda, kullanıcı ilk olarak Vural'ın yardımcısı olarak göreve başlıyor.

Daha sonra Vural, Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın başına geçince mevcut takımdaki teknik direktörlük görevini kullanıcıya bırakıyor. 

Kullanıcının takımının performansını artırması için gün içinde çok adım atması ve oyundaki bulmaca ve zeka oyunlarını oynayarak takımının taktik becerisini geliştirmesi gerekiyor. 

1986 yılına özgü tasarımların kullanıldığı oyunda, yıllar geçtikçe gerçeğe uygun olarak değişen tasarımlarla futbol nostaljisi yaratılmaya çalışılıyor.

"Nostalji yaşatacak"

9PM oyununu tasarlayan Uncosoft firmasının yönetici ortağı Edip Enes Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada en fazla kullanılan menajerlik oyunlarında Türk kullanıcıların ilk üçte yer aldığını, bu alanda Türkiye'ye özgü bir oyunun bulunmadığını ifade etti.

Geliştirdikleri oyunla Türk futbolu nostaljisi yaratmak istediklerini anlatan Çakır, kullanıcıyı fiziksel aktiviteye teşvik eden özelliğin ise bu tür uygulamalarda ilk kez kullanıldığını savundu. 

Oyunun ocak ayından itibaren uygulama mağazalarına sunulacağını dile getiren Çakır, "Türkiye, menajerlik oyunlarını en çok oynayan ülkelerden bir tanesi. Dolayısıyla çok büyük bir pazar. Zaten başlangıç olarak da biz bunu hedefleyerek çıktık. Yurt dışında yapılan çok fazla oyun var ama Türkiye'den hiç yok. Bu açığı kapatmak istedik." dedi.

Çakır, 1986'da başlayan oyunda bir süre sonra gerçek zamana gelineceğini bundan sonraki süreç için ise farklı özellikler üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

"Vural'ın kitabından yararlandık"

Oyunun esin kaynağı olan Yılmaz Vural ile anlaşma yaptıklarını, kendisinin oyunun deneme sürümünü oynayınca çok mutlu olduğunu ifade eden Çakır, "Yılmaz Vural, futbol camiasının sevdiği ve tanıdığı bir yüz. Kendisi de oyunu çok sevdi ve çok inanıyor oyuna. Zaman zaman bizleri motive ediyor. Oyunu hazırlarken Yılmaz Hoca'nın yazdığı kitaptan da yararlandık." diye konuştu.

 
Türklerden Fransa'daki eylemcilere Mehter Marşı ile destek
 
CHP’li Kılıç’tan engelli aileleri için kanun teklifi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altınordu'da Eroğlu rotayı çizdi
Spor Toto 1'inci Lig'de Altay'ı deplasmanda 2-1 yenerek Play-Off hattına ...
Altay evinde kayıp!
Spor Toto 1'inci Lig'de Altınordu'ya evinde 2-1 yenilen Altay, bu sezon ...
Göztepe, Nazilli'de tur peşinde!
Süper Lig'de son 3 maçını kaybeden Göztepe, Ziraat Türkiye Kupası 5. tur ...
 
Kaf-Kaf'tan muhteşem geri dönüş!
TFF 3. Lig 2. Grup'ta son 4 maçı namağlup 8 puanla geçen Karşıyaka, evinde ...
Buca beraberliğe abone!
TFF 3. Lig 3. Grup’ta geçen hafta evinde Fatsa Belediyespor’la 1-1 berabere ...
Göztepe ayağa kalkamadı
Spor Toto Süper Lig'de Antalyaspor deplasmanından 1-0 mağlup ayrılan Göztepe ...
 
Altay'da derbi üzüntüsü
Spor Toto 1'inci Lig'de Altınordu'ya evinde 2-1 yenilerek İzmir derbisinde ...
Türkiye'nin rakipleri belli oldu!
2020 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) eleme gruplarının kura çekimi, ...
Menemen'den kritik galibiyet!
TFF 2'nci Lig Kırmızı Grup'ta düşme hattında yer alan Bandırmaspor Baltok'u ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva