HABERLER>GÜNCEL
8 Mayıs 2019 Çarşamba - 13:59

İzmir'de taş ocağına halk seti!

İzmir'in seracılıkla öne çıkan ilçesi Menderes'in Ataköy Mahallesi'nde kurulmak istenen kalker ocağı ve kırma eleme tesisi için, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. Proje için mahalledeki kahvehanede halkın katılımı toplantısı düzenlendi. Fakat mahalle sakinleri, doğanın ve yetiştirdikleri domates, biber, salatalık, roka, maydanoz gibi ürünlerin zarar göreceğini belirterek, toplantıyı yaptırmadı. Vatandaşlar, bölgede ayrıca İzmir'in içme suyunu karşılayan Tahtalı Barajı'nın bulunduğunu da hatırlattı.

İzmir de taş ocağına halk seti!

Menderes ilçesine bağlı olan kırsal Ataköy Mahallesi'nde, bir firma tarafından kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kurulması için ÇED süreci başlatıldı. Proje için Ataköy Mahallesi'ndeki kahvehanede halkın katılımı toplantısı düzenlendi. Taşocağının kurulmak istendiği yerin mahalleye 8 kilometre uzaklıkta bulunduğunu belirten vatandaşlar, toplantıyı protesto etti. Meydanda toplanan ve slogan atan bölge halkı, 5 mahalleyi birden etkileyeceğini söyledikleri projenin, ilçede yapılan seracılığı da bitireceğini savundu. CHP'li Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ve CHP İzmir eski Milletvekili Musa Çam da, mahalle sakinlerine destek verdi. Mustafa Kayalar, "Biz bu konuda vatandaşlarımıza destek vermeye geldik. Bizim amacımız doğanın kirlenmemesi, köylerin zarar görmemesi. Elimizden gelen tüm desteği vereceğiz. Taş ocağı yapılırsa tarımsal alanları zarar görecek. Yetiştirilen ürünler zarar görecek" dedi.

'SERACILIK AMBARI YOK OLACAK'
Musa Çam da, Menderes bölgesinin, büyük şirketler tarafından bu tür projeler için adeta bir üs olarak seçildiğini ileri sürdü. Bölgenin, seracılık anlamında Türkiye'nin ambarı konumunda olduğunu söyleyen Çam, "Karakuyu Mahallesi'nde zaten faal olan bir taşocağı var. İkincisinin de kapasitesi arttırılmak istendi ama bu vatandaşlar tarafından engellendi. Şimdi 5 köyün tam merkezinde olan yere ruhsat verilmek isteniyor. Burada su yatakları da var. Projeye izin verildiği takdirde, mahalleler tasfiye edilmiş olacak. Buna izin vermemek gerekiyor. İzmir ve Ege'nin seracılık ambarı yok olacak" diye konuştu.



'ANTALYA'DAN SONRA İKİNCİ SERACILIK ALANI'
Mahalle sakinlerinden Munise Baş (65), "Köyümüzün havasını kirletecekler. Köyümüz çok güzel. Yeşili ve tarım ürünleri ile ünlü. Bu güzelliği bozamazlar. Taş ocağı istemiyoruz. Temiz ve çevreci bir fabrika kursunlar. Gençlerimiz işsiz, onlar çalışsın ama sağlığımızı bozmasınlar. Buradan tüm Türkiye'ye ve yurtdışına sebze gidiyor" dedi. Mukaddes Erol (42) da, "Böyle giderse gelecek nesillere kötü bir doğa bırakacağız" diye konuştu. Veli Baş ise, mahallede seracılığın yapıldığını ve bölgenin seracılık alanında Antalya'dan sonra Türkiye'de ikinci sırada olduğunu kaydederek, "Taş ocakları yapılmamalı. Çünkü bu seracılığa ve doğaya büyük zarar verecek. Yapılmaması için sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.



'İZMİR'E İÇME SUYU SAĞLAYAN BARAJ DA ETKİLENECEK'
Çiftçi Malları Koruma Başkanı Metin Uslu da, buradan salatalık, biber, domates, roka, maydanoz gibi sebzelerin tüm Türkiye'ye gönderildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Burası turizm açısından da çok önemli ve turizmi baltalayacaklar. Ayrıca proje sahası İzmir'e su taşıyan Tahtalı Barajı'na 5 kilometre uzaklıkta. Bu baraj da çalışmalardan etkilenecek. Ahmetbeyli Mahallesi'nde tarihi antik kent var. Sadece tarım değil, turizm, içme suyu, doğa da zarar görecek. Patlatma işlemleri yapıldığında, yeraltı sularının yönü değişecek. Bizim çiftçimiz yetiştirdiği ürünlerine su sağlayamayacak. Burada su kalmayacak. Yapılacak olan taş ocağı sadece bölgeyi değil tüm İzmir'i etkileyecek. Neslimiz zarar görecek. O nedenle biz burada taş ocağı istemiyoruz."

Vatandaşlar, taşocağının yapılmaması için imza topladıktan sonra, dağıldı. (DHA)

 
Ultraslan'dan Foça şehidi Uğur Çakmak adına kütüphane
 
Babasının okul çıkışı kaçırdığı Şule, 2 ay sonra kurtarıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ultraslan'dan Foça şehidi Uğur Çakmak adına kütüphane
Galatasaray taraftar grubu Ultraslan üyeleri, şehit Piyade Er Uğur Çakmak ...
İzmir sularında senaryo gerçek oldu! Mülteciler tatbikat alanına girince...
İzmir sularında senaryo gerçek oldu! Mülteciler tatbikat alanına girince...
İzmir'de korkunç son! Depoda canına kıydı...
İzmir'in Tire ilçesinde, inşaat işçisi Ercan A. (41), evinin alt katındaki ...
 
9 iş yerinin yanmasına neden olan güvenlik görevlisine 10 yıl hapis
Konya'da, geçen yıl Marangozlar Sanayi Sitesi'nde 9 iş yerinin yanmasına ...
TBMM'ye girişte yüzler taranacak
TBMM'ye ziyaretçi girişlerinin gerçekleştiği Dikmen Kapısı'na yüz tanıma sistemleri yerleştirildi.
İki erkek çocuğunu öpüştürmüştü... Yeni bir iğrençlik daha ortaya çıktı!
İzmir'de, parayla kandırdığı erkek çocuklarını öpüştürüp, bu görüntüleri ...
 
İzmir Barosu'nun 'demokrasi nöbet'i devam ediyor
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul'daki seçimin yenilenmesine yönelik ...
Türkiye'de kirli hava 52 bin ölüme neden oldu
"Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri : Kara Raporu"na göre, hava kirliliği ...
Öldürülen öğretmenin şehit sayılmasını istediler
Meslektaşları, İzmir'in Ödemiş ilçesinde makamında uğradığı silahlı saldırı ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva