HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Şubat 2018 Cuma - 12:47

İzmir'de tarihi gün: Konak Tramvayı yola çıktı!

Hat imalatları tamamlanan F.Altay-Halkapınar tramvayında düzenli test sürüşleri başladı. Çevreci toplu ulaşımın en güzel örneklerinden biri olan hattaki ilk sefere katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sürücü koltuğuna oturarak İzmirlileri selamladı.

İzmir de tarihi gün: Konak Tramvayı yola çıktı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka ile başlayıp Konak ile devam eden yaklaşık 450 milyon liralık tramvay projesinde mutlu sona ulaştı. Geçtiğimiz Nisan ayında 14 duraklı Karşıyaka hattını hizmete alan Büyükşehir Belediyesi, gidiş-geliş yaklaşık 26 kilometre uzunluğunda ray döşenen F.Altay-Halkapınar tramvayında deneme seferlerine başladı. İlk sefere Başkan Aziz Kocaoğlu da katıldı. Vatman koltuğuna oturan Başkan Kocaoğlu, kentlileri korna çalarak selamladı.

Konak Tramvayı’nın hareketinden önce basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, “2009 yılında yaptığımız Ulaşım Master Planı’yla belirlediğimiz Konak ve Karşıyaka tramvay projeleri öncelikli olarak hayata geçti. Kent merkezinde tramvay yapmanın zorlukları nedeniyle Konak Tramvayı’nın güzergahı konusunda bir hayli zorlandık. Hata yapmamak için bu süreç uzun sürdü. Bir ara Mithatpaşa Caddesi’nden geçirmeyi düşündük. Ama en sonunda bugünkü halinin daha yararlı olacağı kanaatine vardık ve inşaata başladık. Sağ olsun yüklenici firma projeyi zamanından önce bitirmek üzere çalışmalarına başladı. Bugün de nihayet deneme seferini gerçekleştiriyoruz” dedi.

İZMİRLİLERE TEŞEKKÜR
Bir iki ay boyunca deneme seferlerinin devam edeceğini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu ardından Konak Tramvayı’nın İzmirlilerin hizmetine gireceğini söyledi. İzmir’in yıllar sonra tekrar tramvaya kavuşmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “İzmirli hemşerilerimizin tramvayı güle güle kullanmasını, kentimize hayırlı olmasını diliyorum.  Çağdaş bir sistemin kentimizde hayata geçmesinden dolayı bütün emeği geçenlere ve inşaat süresince sıkıntı çeken İzmirli hemşerilerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

11 KM.’DEN 250 KM.’YE
Tramvayın yolcu sayısının zaman içerisinde yükselmesiyle 80-100 bin optimum yolcu sayısına ulaşılmasını hedeflediklerini dile getiren Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti;

“Raylı sistemler yapılmadan, modern toplu ulaşımı gerçekleştirmeden kentlileri özel araçlarıyla kent merkezine gelmekten caydırmak mümkün değil. 11 km. devraldığımız raylı sistemi bugün itibariyle yaklaşık 180 km.’ye çıkardık. Önümüzde Narlıdere metrosu var. TCDD ile bu sene içerisinde İZBAN’ın Aliağa-Bergama hattının inşaatına başlanacak. Biz de üzerimize düşen yerlerin ihalesine bu sene içerisinde çıkacağız. Narlıdere ve Buca metrolarını eklediğimizde inşaatı devam eden projelerle birlikte 250 km. raylı sistem hedefini gerçekleştirmiş olacağız.”

ÇİM ZEMİN ÜZERİNDE İLERLİYOR
Konak Tramvayı, F.Altay Meydanı-Konak- Halkapınar arasında 12.8 kilometre uzunluğunda ve 18 durakla hizmet veriyor. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda kara ve deniz tarafı olmak üzere iki ayrı hat olarak Mustafa Kemal Bulvarı Taşıt Alt Geçidi’ne kadar olan kısımda ilerliyor. Taşıt alt geçidi sonrası deniz tarafında çift hat olarak birleşen hat, Sabancı Kültür Merkezi’ne kadar 3 şerit gidiş ve geliş olacak şekilde trafik akışını koruyarak ilerliyor ve Konak Meydanı’na ulaşıyor. Gazi Bulvarı’nı takip eden yolculuk güzergahı, Şair Eşref Bulvarı, Ali Çetinkaya Bulvarı ve Ziya Gökalp Bulvarı üzerinden Alsancak Garı’na bağlanıp Şehitler Caddesi "gidiş", Liman Caddesi "dönüş" olmak üzere Halkapınar Köprü ;sü geçişi ile Halkapınar ESHOT Garajı’nda sona eriyor.

Konak Tramvayı, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara ve deniz tarafında yola 4. şerit olacak şekilde, çim zemin üzerinde "yeşil kesitli" olarak ilerliyor. Sinyalizasyon altyapısı da Akıllı Trafik Sistemi kapsamında yenilenerek güvenli ve sürdürülebilir bir erişim olanağı sağlıyor. Tasarımında mavi ve turkuaz tonlarıyla deniz kenti vurgusu yapılan tramvay vagonları, aynı zamanda İzmir’in güneşli havası ile canlı ve neşeli yapısını da yansıtıyor. 32 metre uzunluğundaki vagonlar 285 yolcu taşıyabiliyor.

KARŞIYAKA TRAMVAYI 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Tramvayı'nı da geçtiğimiz Nisan ayında, Karşıyaka İskele-Mavişehir arasındaki 8.8  kilometrelik güzergah üzerinde çalıştırmaya başlamıştı. Gidiş-geliş çift hat olarak çalışan tramvay, Alaybey’den başlayıp Karşıyaka sahilinden gidiş ve geliş olmak üzere sahil boyunca devam ederek Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu'na kadar olan kesimde deniz tarafından çift hat çalışıyor. Buradan sonra deniz ve kara tarafında 2 ayrı hat olarak devam eden tramvay, Bostanlı Deresi Köprü bölgesinde birleşerek Cengiz Topel ve Selçuk Yaşar caddelerinden Caher Dudayev Bulvarı’na çıkıp güzergahını Mavişehir İZBAN Deposu yakınındaki Ataşehir İstasyonu’nda tamamlıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelen yolcu taleplerini değerlendirerek Karşıyaka tramvay hattının Çiğli İzban İstasyonu, Katip Çelebi Üniversitesi ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne uzatılması için hazırladığı ön projeye de onay aldı.


KARBONDİOKSİT SALIMI YÜZDE 25 AZALACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak tramvayının da hayatımıza girmesi ile birlikte, çevreci ulaşım yatırımları sayesinde bir yıl içinde motorlu araçlardan kaynaklanan karbondioksit salımında da 648 bin tonluk azalma öngörüyor. Bu da yüzde 25'lik düşüşle eşdeğer görülüyor.

 
Göztepe, eksiklerini dert etmiyor
 
Yerli otomobilde son durum! İşte detaylar
YORUMLAR
Toplam 19 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bucali 17 Şubat 2018 Cumartesi 20:55

Hic kimse sahil hakkinda birsey yazmiyor.deniz ve sahile geldigimde arabami nereye koyacam diye dusunup yazan yok.orada oturanlara park yeri var.bunu gor hey izmirli..kafani degistir artik.

Yorumu oyla      11      5  
Yusuf 17 Şubat 2018 Cumartesi 07:44

Hangi düşünceden olursan ol.! yapılan herşey güzeldir.Sağol büyük başkan izmire bizlere hayırlı olsun başkanımız Allah sağlık sıhhat versin selam ve sevgilerle

Yorumu oyla      12      5  
Seydiköylü 17 Şubat 2018 Cumartesi 02:42

Konak tramvayı dolup, taşacak, trafik rayına girecek, eleştirenler yerle bir olacak ! Hep birlikte göreceğiz, kıskançlıkları bu yüzden.

Yorumu oyla      12      5  
Ulaşım 16 Şubat 2018 Cuma 20:54

Kamu hizmeti olan toplu ulaşımda; 90 dk aktarma haklarını 13.02.2016 tarihinde haksız, hukuksuz, adaletsiz şekilde iptal ettiğiniz çevre kentlinin haklarını iade edecekmisiniz ? İzban daki uygulamada 25 km karşılığı tek bilet yani 2.86.-TL. 10 -15 km mesafesi olan otobüs hatlarından tek bilet ücreti alıp üzerine aktarma hakkk vermemek, metropol dediğiniz ilçelerde 90 dk içersinde tek bilet 12 defaya kadar aktarma hakkı imkanı sağlamak, metropol 11 ilçe içinde olmadığı halde Menemen’ den Otogar a ( 35 km ) 800 nolu otobüs hattını tek bilet 90 dk ( 2.86.-TL. ) aktarma hakkı vermek ne kadar adil ?

Yorumu oyla      11      10  
Ercan 16 Şubat 2018 Cuma 20:37

Tramvay trafiğe girmicek diye bir kural mı var.Avrupada ki tramvay hatlarını hiç mi gormediniz.Birakin artık bu algı oyunlarını.Izmirlilere bu tür şeylerin işlemedigini hala öğrenemediniz

Yorumu oyla      20      6  
Hataylı 16 Şubat 2018 Cuma 20:06

Göstermelik olarak yola çıktı her iş gibi Hatay metrosu gibi uzadıkça uzadı işe yarayacağını trafik çilesinin biteceğini sanmıyorum

Yorumu oyla      11      14  
Leyla 16 Şubat 2018 Cuma 19:55

Karşıyaka’da tramvay çarpması sonucu hayatını kaybeden Afet hanımı unutmadık henüz....daha çok can alır bu tramvay asıl kazalar Çankaya, Alsancak, Halkapınar da olacak. Bu belediyeye oy verdim bin pişmanım yeter yeter yeter artık bırakın bu şehri

Yorumu oyla      11      15  
16 Şubat 2018 Cuma 17:32

Bucalı, sıkıyosa Başbakanı çağır o da İzban'ın ortağı !

Yorumu oyla      19      6  
Karsıyakalı 16 Şubat 2018 Cuma 17:31

Alsancak'tan Konak'a kadar bu tramvay trafik sıkışıklığının içinde kalacak, bu yüzden hiçbir işe yaramayacak. Yol açacağı trafik kazalarını saymıyorum bile. Hele hele Alsancak Gar önündeki trafiği yer altına almadan aynı yoldan tramvay geçirmek nasıl bir vizyonun sonucudur? Önce o trafiği Şair Esref'e kadar yer altına alıp sonra üstünden tramvay geçirmeyi düşünmek bu kadar mı zor bu Belediye için. Size 3 defa oy verdik. Artık yeter. Bırakın gidin, bu sehrin size tahammmülü yok artık. Düşün yakasından bu sehrin.

Yorumu oyla      13      19  
Ercan 16 Şubat 2018 Cuma 17:20

Bir kerede bir şeye hayırlı olsun demek çok şey mi kaybettirir insana.

Yorumu oyla      22      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemalpaşa'da 'Dava Şehitleri' anması yapılacak
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, geçmişten günümüze çeşitli vesilelerle ...
Bornovalıların anıları bu binada sergileniyor
Bornova Belediyesi, Kaymakamlık binasının hemen arkasında yer alan Eski ...
Turnuva öncesi Başkan Arslan'a ziyaret
Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen “Bilim Kahramanları Buluşuyor ...
 
Bornova'da ihtiyacı olana sıcak belediye eli
Bornova Belediyesi, evde bakım hizmetleriyle yaşlılara, gebe ve bebeklere ...
İzmir'de 'evde bakım' hizmeti tam gaz... Yüzler gülüyor
Hasta, yaşlı ve kimsesizlere “evde sağlık ve bakım” hizmeti veren İzmir ...
Karşıyaka’da engelsiz film günlerine yoğun ilgi
Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Görme Engelliler ...
 
Buca'da engelleri kaldıran hizmet
Buca Belediyesi,engelsiz hizmet araçlarıyla ilçede yaşayan engelli vatandaşların ...
Selçuk kütüphaneye kavuşuyor
Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi 19 Şubat Pazartesi ...
Kemalpaşa'da 'yerel buluşmalar' tam gaz: Uğurlu, velileri dinledi
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, 'Yerel Buluşmalar' etkinliği kapsamında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva