HABERLER>GÜNCEL
21 Kasım 2017 Salı - 17:04

İzmir'de tarihi darbe davası... Orgeneral o geceyi anlattı

FETÖ elebaşı Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu 279 sanıklı davanın görülmesine devam edildi

İzmir de tarihi darbe davası... Orgeneral o geceyi anlattı

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, 279 kişinin yargılandığı davada dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, tanık olarak dinlenildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, bazı tutuklu sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, tutuklu sanık eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan'ın talebi doğrultusunda tanık olarak ifade veren emekli Orgeneral Ünal, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gün Muharip Hava Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver'in kızının düğünü için İstanbul Deniz Kulübü'ndeki yapılan düğüne davetli olarak gittiğini, saat 19.30 sıralarına kadar herhangi bir olumsuzluk ya da olağanüstü bir durum hissetmediğini belirtti.

Eşinin kendisini saat 21.30'da arayarak, Genelkurmay Başkanlığında görevli Hava Korgeneral Fikret Erbilgin'in gözaltına alındığını söylemesi üzerine tutuklu sanık Demirarslan'ın izinli olması nedeniyle Ankara'da vekil olarak bıraktığı emekli Tümgeneral Cevat Yazgılı'yı aradığını ifade eden Ünal, Yazgılı ile telefonla Ankara'da ne olduğunu konuşurken jet uçaklarının sesini duyduğunu, "ne olduğunu" sorduğu Yazgılı'nın "Ben de bilmiyorum ancak şu anda Ankara'nın üzerinde jetler geziyor." dediğini anlattı.

Jetlerin alçak uçuş yaptığını öğrenmesinin ardından "bunun bir darbe girişimi olduğunu" anladığını dile getiren Ünal, "Bunun üzerine düğündeki komutanları topladım. Dedim ki 'Herkes kendi üssünü arasın, hiçbir şey şekilde uçuş olmadığını ve olmaması gerektiğini teyit edin.' diye emir verdim. 'Herhangi bir üsten uçuş olursa o üs komutanı Divanı Harpliktir, bunu bilin.' diye bir talimatım oldu. Komutanlar da üslerini arayarak bu emrimi iletip, bir faaliyet olmadığını teyit etti." dedi.

- "Eskişehir'e git emri"

Yazgılı'yı tekrar arayarak harekat merkezine gitmesini ve duruma el koymasını emrettiğini aktaran Ünal, saat 23.00 sıralarında bir emrinin olup olmadığını öğrenmek için kendisini cep telefonundan arayan Demirarslan'la diyaloğunu şu şekilde anlattı:

"Demirarslan tatilde bulunduğu 'Özdere Askeri Kampı'ndan ayrılarak Çiğli'ye, oradan da uygun bir uçak bulması halinde Ankara'ya gideceğini' söyleyince, ben de ona 'Ankara'ya kesinlikle gitme. Orası çok karışık. Eskişehir'e git' dedim. Ayrıca, Demirarslan'a 'Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda da birtakım olaylar olduğunu duydum, istersen kendi aracınla Eskişehir'e git. Darbe girişiminin başarısız olması için emirlerimi yerine getir.' diye söyledim. Özellikle vurgulamak istiyorum, Demirarslan'a, Çiğli'ye gitmemesi yönünde bir emir vermedim. Tavsiye mahiyetinde bilgi verdim."

Darbe girişimine destek verenler tarafından derdest edilmesinin ardından 16 Temmuz'da serbest bırakıldıktan sonra Akıncı Üssü'nden uçakların kalkmaması, pistin kullanılamaz hale getirilmesi için pistin bombalandığını ve top atışına tabi tutulduğunu öğrendiğinde mutlu olduğunu vurgulayan Ünal, "Saat 15.37'de aradığım Demirarslan'a 'Pistin bombalama emrini kim düşündüyse ona teşekkür ederim. Demirarslan da, Eskişehir'deki komutanların ortak bir kararıyla pisti bombaladıklarını söyledi. Derdest edildiğim gece boyunca, Akıncı Üssü'nün kapatılması ya da etkisiz hale getirilmesi için dua etmiştim." beyanında bulundu.

Ünal, mahkeme başkanının, "Demirarslan'ın Kaklıç Hava Meydan Komutanlığı'nda saat 03.50'ye kadar beklemesi, saat 05.20'de Eskişehir'e gitmesi hakkındaki değerlendirmeniz nedir?" şeklindeki soruya, "Bunu izah edemiyorum. Daha önce Demirarslan'ın bu durumuyla ilgili bir tespitimiz olmadı. Demirarslan'ın o saate kadar neden Kaklıç'ta beklediğine ilişkin bir izahat gerektiğini düşünüyorum." diye cevap verdi.

Demirarslan'ın "Eskişehir Hareket Merkezi'nde sizin verdiğiniz emirler yerine getirildi mi?" sorusuna Ünal, "Gece yarısından sonra gerek Başbakan Binali Yıldırım'ın verdiği gerekse benim verdiğim emirler zaten Eskişehir'e iletilmişti. Demirarslan, saat 05.20'den sonra geldiği Eskişehir'de emir komutayı devralmıştır. Akıncı Üssü'ndeki pistin bombalanması, helikopterlerin havalanmasını önlem için top atışının olması ve havadaki uçakların yere inmesi yönündeki emirleri Demirarslan'ın komuta ettiği doğrudur." şeklinde yanıt verdi. 

Bunun üzerine yeniden söz alan Demirarslan, "Eskişehir Harekat Merkezi'nden verilen emirler, darbe girişiminin başarısız olmasında önemli rol oynamıştır. Eğer biz burada gerekli önlemleri almasaydık, daha çok şehit ve gazimiz olurdu." beyanında bulundu. (AA)

 
Naim'in tabutunu öpmüştü... 'Soruşturma' iddiası!
 
MHP'ye Ege'de şok! 250 istifa birden!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Naim'in tabutunu öpmüştü... 'Soruşturma' iddiası!
Yunan Deniz Kuvvetleri’nin, Naim Süleymanoğlu’nun cenazesine katılmak ...
Türkiye Almanya'dan Öksüz'ü isteyecek
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Almanya'da olduğu ileri sürülen FETÖ'nün ...
İzmir'de açık hava forumunda kadına şiddet tartışıldı
İzmir'in Foça İlçesi'nde 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası ...
 
İzmir'de akü hırsızlığına tutuklama!
İzmir'in Aliağa ilçesinde park halindeki bir kamyonun aküsünü çaldığı ...
İzmir'de kaçakçılara darbe!
Aliağa'da 4 ayrı adrese düzenlenen operasyonda bin 193 paket gümrük kaçağı ...
Yılbaşı öncesi rekor sayıda sahte içki!
İstanbul'da yılbaşı yaklaşırken düzenlenen operasyonda rekor miktarda ...
 
İzmir'de kazada ölen genç Bora için 'adalet' çağrısı
Konak ilçesindeki trafik kazasında 16 yaşındaki Bora Aşçılar'ın hayatını ...
İzmir'de durmadan operasyon yapılıyor ama bitmiyor!
İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında yasa dışı yollardan Yunanistan adalarına ...
İzmirli emekli binbaşı NATO madalyasını iade etti
İzmir'de yaşayan emekli binbaşı Zafer Oğuz, Afganistan'da görev yaptığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva