HABERLER>GÜNCEL
12 Ağustos 2015 Çarşamba - 11:58

İzmir’de ‘Suriyeli' teyakkuzu: Kent girişine...

İzmir Valiliği, Yunan adalarına gitmek için kente akın edip açık alanlarda yatıp kalkan Suriyelilere karşı bir dizi önlem başlattı. Kent girişlerinde kontrol noktaları kurulması kararı Sabuncubeli girişinde uygulamaya geçti. Kentin diğer giriş noktalarına da kurulacak kontrol noktalarından Suriyeliler geri çevrilecek. Pasaportu olsa dahi yasadışı geçiş denemesi yapıp yakalananlar, kaçış hazırlığı yapan ya da kalacak yeri olmayanlar, çadırkentlerin bulunduğu illere gönderilecek.

İzmir’de ‘Suriyeli  teyakkuzu: Kent girişine...

İzmir'de resmi rakamlara göre 68 bin 700, ancak gayri resmi rakamlara göre sayıları 500 binlere ulaşan Suriyeliler, özellikle Basmane Semtinde kalacak otel ya da ev bulamayınca, parklarda, kaldırımlarda, yeşil alanlarda yaşamaya başladı.

- ZABITADAN HİJYEN BASKINI!...

Kadın ve çocukların da, insani yaşama koşullarının çok altındaki şartlarda bulunmaları, mülteci tartışmalarını da beraberinde getirdi. Boş alanlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriyeliler, Yunan adalarına kaçmayı planladıklarını, insan tacirlerinden gelecek olan telefonu beklediklerini konuşmalarında açık açık anlattı. Kaçak geçiş için İzmir'in en kolay kent olarak duyulmasıyla son 10 günde tam bir Suriyeli akını oldu.


 
KENT GİRİŞLERİNE KONTROL NOKTASI
Bu konunun Türkiye gündemine taşınması üzerine, İzmir Valiliği de, sorunun çözümü için harekete geçti. AFAD ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileriyle de yapılan görüşmeler sonrasında alınan bir dizi önlem hayata geçirilmeye başlandı. Bunun ilk adımı olarak, parklarda yaşayan Suriyeliler üzerinde polis araştırma yaptı.
 
Buna göre kalacak yeri olmayanlar tespit edildi. Bunlar polislerce Atatürk Stadı'nın bulunduğu bölgeye götürüldü. Ayrıca pasaportu olsa dahi, yurtdışına kaçak geçiş yaparken yakalandığı saptanan kişiler, yine bırakılmayıp polislerce aynı bölgeye götürüldü. Ayrıca, Yunan adalarına kaçak geçiş için bekledikleri saptanan kişiler de yine toplandı. Toplanan bu Suriyelilerin, daha iyi yaşam şartlarını sağlayan çadırkentlerin bulunduğu illere otobüslerle götürüldükleri öğrenildi.
 
İzmir girişlerine polis ve jandarma kontrol noktaları oluşturmaya başladı. İlk uygulama İstanbul-İzmir Karayolu'nun Bornova girişi Sabuncubeli mevkiinde hayata geçti. Polis ve jandarma mülteci taşındığından şüphelendiği araçları durdurup arama yapmaya başladı. İzmir'in diğer girişleri Kemalpaşa ve Menemen bölgelerinde de aynı uygulamanın yakın zamanda başlayacağı bildirildi. Burada minibüslerle yada çeşitli araçlarla giriş yapmaya çalışan mülteciler engellenecek ve geldikleri illere dönmeleri sağlanacak.
 
VALİ TOPRAK: ÇETELERİN, İNSAN TACİRLERİNİN ELİNDEN KURTARIYORUZ
Suriyelilerin kentin belli bir bölgesinde toplanmalarının İzmir'den üçüncü bir ülkeye kaçışın kolay olduğu gibi bir algı yarattığını söyleyen İzmir Valisi Mustafa Toprak, buna izini vermeyeceklerini belirtti. Vali Toprak, "Bu kişiler buralarda, insani olmayan koşullarda yaşıyorlar. Ellerinde valizleriyle insan tacirlerini beklediklerini biliyoruz. Bizler buna izin vermeyeceğiz. Kaçakçılığa konu olanları kesinlikle kentte bırakmayacağız. Yine çoluk çocuk parklarda kaçmak için bekleyenler de insani yaşam koşulları daha iyi olan çadırkentler var, oralara yönlendirilecek. İlimizin ortasında gezenlere müsade edemeyiz. Biz burada, yoğunluğu azaltıcı tedbirleri geliştiriyoruz. Çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırıcağız. Valiliğimizde uzman ekip kuruldu. Bunlar çalışmalarını sürdürüyor. Ancak burada özellikle, polislere talimatımız var. İnsani boyutu kaçırmamak suretiyle, denetimlerde bulunulacak. Zor bir konu ama kararlılığımız var. Çünkü birileri, İzmir üzerinde algı oluşturmaya çalışıyor. 'İzmir'den kaçış kolay' şeklinde. Biz burada Suriyelilerle değil, insan tacirleriyle, çetelerle mücadele ediyoruz" dedi.
 

 
Gökyüzünde bağlama çalıp klip çekti
 
Kelebekler'de mahsur kala öğretmeni AKUT kurtardı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Diyarbakır Valiliği: Canlı bomba yakalandı
Diyarbakır Valiliği'den açıklama: Eylem hazırlığı içerisinde olduğu iddia ...
İzmir hayırsever Nevvar İşgören’i andı
Nevvar Salih İşgören Vakfının kurucuları merhum hayırseverler Nevvar İşgören ...
Emniyetin ‘Mehmet Topal’ raporu: Suikast değil!
Fenerbahçe'nin milli futbolcusu Mehmet Topal'ın ölümden döndüğü olay ile ...
 
Özel harekat polisi silahla gazeteci kovaladı!
Mardin'in Nusaybin ilçesinde bölücü terör örgütü PKK üyeleri tarafından ...
İzmir’de zabıtadan Suriyeli operasyonu
Basmane semtinde Konak Belediyesi tarafından yapılan denetimlerde, hijyenik ...
Perşembe Akşamı Bisikletçileri ‘kardeş şehir’ yolcusu
İzmir’de 8 yıldır pedal çeviren Perşembe Akşamı Bisikletçileri, 15 Ağustos ...
 
Mehmet Topal: Keşke bana doğru sıkılsa dedim…
Genç takım arkadaşı Uygar Mert Zeybek'le birlikte iken silahlı saldırıya ...
Sare Davutoğlu şehit eşinin doğumuna katıldı
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Kilis'in Elbeyli İlçesi'nde ...
İzmir'de dehşet: Eski eşine pusu kurdu, 10 yerinden...
İzmir'in Karşıyaka İlçesinde, Y.Z.Y., 3 yıl önce boşandığı Sevinç Tanyel'i ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP’nin ‘sancak gemisi’ bunları neden yaşıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva