HABERLER>GÜNCEL
1 Mart 2019 Cuma - 14:40

İzmir'de sular altında kalan antik kent için AİHM'den karar!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan ve Yortanlı Barajı'nın suları altında kalan Allianoi Antik Kenti ile ilgili bilgi edinme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. İzmir Barosu ve Allianoi Girişim Grubu, kararı basın toplantısıyla duyurdu. İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, "Bu mücadeleyi sürdürenler unutulmayacak ama o tarihi dokuyu suyun altına gömenler de unutulmayacak" dedi.

İzmir de sular altında kalan antik kent için AİHM den karar!

Bergama yakınlarındaki 2 bin yıllık antik sağlık yurdu Allianoi, yıllarca süren mücadeleler ve açılan davalara rağmen, 2011 yılında Yortanlı Barajı'nın suları altında kaldı. Antik kentin korunmasına dair alınan birçok mahkeme kararı bulunmasına rağmen, İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun Allianoi ören yerinin kumla örtülerek, baraj suları altına bırakılmasına kararı üzerine, su tutulmaya başlandı. Kurulun 8 Aralık 2010 tarihli bu kararının arından Allianoi sular altında kaldı. Allianoi'nin sular altında bırakılmasını onaylayan Koruma Kurulunun kararı öncesinde, Kurulun olası olumlu kararına müdahale niteliğinde olduğu öne sürülen toplantı tutanağına ulaşılmasının ise resmi makamlarca engellendiği iddia edildi. Bu süreçte Allianoi Girişim Grubu'nun bilgi gizleme işleminin iptali için yürüttüğü iç hukuk mücadelesi sonuçsuz kaldı, idari yargı süreci, davanın reddi kararıyla sonuçlandı. Konuyla ilgili başvuruyu da Anayasa Mahkemesi reddetti.

Tüm bu gelişmelerin sonucunda 2015 yılında yapılan AİHM başvurusu, 29 Ocak 2019 tarihinde verilen ihlal kararıyla noktalandı. AİHM, Yortanlı Barajı'nın suları altında kalan Allianoi Antik Kenti ile ilgili bilgi edinme hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

'BURUK DA OLSA ZAFERDİR'
AİHM kararıyla ilgili İzmir Barosu ve Allianoi Girişim Grubu tarafından basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü Üstün Reainart, "Yıllar süren hukuk mücadelemizin sonunda AİHM, birkaç hafta önce çalışmalarımızın değerini tanıyan kararını açıkladı. Bu bizim için buruk da olsa bir zaferdir. Çünkü, Allianoi yok oldu. Ancak unutulmasını istemiyoruz. Allianoi çok önemli bir mücadeleydi. Aktivizmin hak olduğunu ve toplum aktivistinin bilgiye erişiminin hak olduğunu vurgulayan bu karar oldukça önemli bir karar. 2004 yılında bir araya gelerek oluşturduğuz Allianoi Girişim Grubu'nun mücadelesinde ne derece haklı olduğu, AİHM tarafından 2019 yılında verilen kararla bir kez daha tescillenmiştir" dedi.

'MÜCADELENİN BİR PARÇASI OLACAĞIZ'
İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ise "Bu mücadele, bir miras, aynı zamanda yaşadığımız dünyayı toplumu korumanın mücadelesi. Çok güzel bir örnek. Farklı meslek alanlarından birçok arkadaşımız 'Bu dünya bizim, yağmalatmayacağız' dedi. Hâlâ devam ediyorlar. Bu mücadeleyi sürdürenler unutulmayacak ama o tarihi dokuyu suyun altına gömenler de unutulmayacak. Tarih onları mahkum edecek. Mücadeleyi yürüten arkadaşlarımız önümüzü açacaklar; biz Baro olarak elimizden gelen desteği vereceğiz. Sonuna kadar bu mücadelenin bir parçası olarak devam edeceğiz" diye konuştu. (DHA)

 
İzmir'deki işkenceye soruşturma!
 
Özay Gönlüm Denizli'de anıldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
1 Mart 2019 Cuma 17:00

Güzel insanlar. Ülkem için iyi ki varsınız.

Yorumu oyla      6      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki işkenceye soruşturma!
Menderes ilçesinde, sahibi olduğu çoban köpeğini otomobiline bağlayıp ...
Bedelli askerlik celp tarihlerinde değişiklik
Bedelli askerlikte celp tarihlerinde değişiklik yapıldı.
İzmir boşanmada Türkiye birincisi!
Türkiye'de geçen yıl evlenen çift sayısı 553 bin 202, boşanan çift sayısı ...
 
Sigara paketlerinde yeni dönem
Uyarı alanlarının yüzde 85'e yükseltildiği standart sigara paketi uygulaması 5 Temmuz'da başlayacak.
İzmir'deki anaokulunda 'karanlık oda' skandalı!
İzmir'de özel anaokulunda görevli öğretmenin, öğrencileri yaramazlık yaptıkları ...
Sosyal medyadan Atatürk'e hakarete tutuklama!
Kayseri'de K.G. (26), sosyal medya hesabı üzerinden ulu önder Mustafa ...
 
Dikili'de Bisikletli Polis Timleri göreve başladı
İzmir İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan bisikletli polisler, ...
İzmir'de pompalı dehşet: 2 çocuk yaralı
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde park halindeki otomobilde bulunan baba ve ...
Prof. Dedeoğlu'nun hayati tehlikesi sürüyor
Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nin bağlı olduğu Demiroğlu Bilim ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva