HABERLER>SAĞLIK
28 Nisan 2018 Cumartesi - 12:44

İzmir'de sıradışı konser: Gözleriyle söyleyecek!

ALS-MNH hastalığıyla 28 yıldır mücadele eden ve 14 senedir de solunum cihazıyla yaşamını sürdüren İzmirli Alper Kaya, İspanyol müzik araştırmacısı Zacharias Vamvakousis'in geliştirdiği program sayesinde bilgisiyarla enstrüman çalıyor.

İzmir de sıradışı konser: Gözleriyle söyleyecek!

İzmir'de 14 yıldır solunum cihazıyla yaşamını sürdüren, geliştirilen program sayesinde baş hareketiyle bilgisayar ortamında enstrüman kullanan ALS-MNH hastası göz doktoru Alper Kaya, seyircilerin karşısına çıkarak yarım kalan konser hayalini gerçekleştirecek.

Göz ihtisası yaptığı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 28 yıl önce rahatsızlanan ve tetkikler sonucu ALS-MNH (Amyotrofik Lateral Skleroz- Motor Nöron Hastalığı) hastası olduğunu öğrenen Kaya, yaklaşık 14 yıldır solunum cihazıyla hayatını sürdürüyor. 
Hastalığına bir dönem yurt dışında çare arayan ancak çözüm bulamayınca ülkeye dönen Kaya, bu süreçte kendisi gibi doktor olan eşi ve kızı Ece'nin desteğiyle yaşama bağlandı. Boynundan aşağısı felç olup, solunum cihazına bağlanıncaya kadar mesleğini bırakmayan Kaya, tekerlekli sandalyesinde hayatına devam ediyor. Sadece başıyla yönlendirdiği bilgisayarını kullanabilen Kaya, bu sayede kitap yazma imkanı da buldu.

GİTARINI YANINDAN AYIRMADI
ALS-MNH teşhisi konup kollarındaki güç kaybı artıncaya kadar gitarını yanından ayırmayan Kaya, hastalığının ilerlemesinin ardından çok sevdiği müziğe veda etmek zorunda kaldı. Müziğe sevgisi içinde bulunduğu zor durumda dahi azalmayan Kaya, 2 yıl önce internette İspanya'da engelli öğrenciler için program hazırlayan Zacharias Vamvakousis ile tanıştı. 
Pompeu Fabra Üniversitesinde müzik ve makina öğrenme laboratuvarında araştırmacı olarak görev yapan Vamvakousis'e bir müzik enstrümanı çalmak istediğini anlatan Kaya'nın bu arzusu "Eye Harp" isimli bir bilgisayar programı sayesinde gerçeğe dönüştü.
ALS hastası Kaya, göz kontrolüyle çalışan, bilgisayara indirilen program sayesinde kısa sürede pan flüt, yan flüt ve düdük çalmayı öğrendi.SÜRPRİZ YAPTI
Piyano sanatçısı Cengiz İnal ve Elena Nikitina ile seyirci karşısına çıkmaya hazırlanan Kaya'yı bu özel gününde programı geliştiren Vamvakousis da yalnız bırakmak istemedi. Sürpriz yaparak İzmir'e gelen Vamvakousis, konser hazırlığını evinde sürdüren Kaya'nın çaldığı parçalara akordiyonu ile eşlik etti.

Alper Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzik yapmaya yarayan programı kullandıktan sonra çok mutlu olduğunu söyledi.

Yıllar sonra sahneye çıkacağı için çok heyecanlı olduğunu belirten Kaya, "İlk önce tek işaret parmağımla kitap yazdım. Sonra sanal klavyeyle yazı yazdığım günler geliyor aklıma. O zamanda aynı mutluluğu hissetmiştim. Göz ve kafa hareketiyle melodi çalmak ve müzik yapmak çok güzel. Biri bana yıllar önce bu şekilde müzik yapacağımı söyleseydi inanmazdım. Amacım farkındalık yaratmak. Şimdi yarım kalan hayalimi gerçekleştireceğim için çok heyecanlıyım." dedi. 

Kaya, fiziksel hareketi kısıtlı olan insanların da müzik yapabileceğini göstermeyi amaçladığını kaydetti.
ALS hastalarının neler yapacağını kanıtlamak istediğini anlatan Kaya, şöyle konuştu:

"Bu sistem göz ve baş hareketleriyle kullanılıyor. Bilgisayar ekranında özel bir disk var ve ben orada istediğim enstrümanı kullanabiliyorum. Dünyada müzik yapan engelli hasta çok. Hastalığım boyunca hiç ümidimi kaybetmedim. Yıllardır solunum cihazıyla yaşıyorum. Nefes varsa umut da vardır. Bu sözü de karşılaştığım ALS hastalarıyla paylaşıyorum."

ENGELLİLERİN MÜZİKLE İLGİLENMESİ İSTİYORUM
Vamvakousis ise müzikle ilgilenen bir arkadaşının trafik kazası sonrası engelli kaldığını, "onun için ne yapabilirim" diye düşündüğü günlerde Kaya ile tanıştığını aktardı. 

Kaya ile konuştuktan sonra program üzerinde çalışma başlatma kararı aldığını dile getiren Vamvakousis, "Hazırladığım bilgisayar programının her aşamasını Kaya ile paylaştım. 2 yıl boyunca yüz yüze gelmesek de her gün internet üzerinden konuştuk. Sonunda ortaya bu eser çıktı. Engellilerin müzikle ilgilenmesi istiyorum. Kaya'nın programı tanıtmak için konser verme kararı almasının ardından ben de yanında olmak istedim ve Türkiye'ye geldim. Çok mutluyum." ifadelerini kullandı.

Vamvakousis, engellilerin bu programı kullanarak müzik yapabileceğini, onların hayatlarını müzik anlamında kolaylaştırmak için çalışmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.(AA)

 

 
İzmir’den adaylık başvurusu yapan Tatlıses: Referansım Erdoğan
 
Shoexpo'da sektör temsilcilerinden 'eğitim' çağrısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaz geliyor, kilolara veda zamanı
Havalar ısındı, güneş yüzünü gösterdi. Mini etekler, elbiseler, dar tişörtler ...
Bornova’da kadınlardan kansere karşı buluşma
Bornova Belediyesi, Bornova Kent Konseyi ve Meme Kanseriyle Savaşım Derneği ...
Hanzade ÜNUZ sordu, Dr. Cengiz Karakuzu yanıtladı... Oksijen banyosu alır mıydınız?
Hanzade ÜNUZ sordu, Dr. Cengiz Karakuzu yanıtladı... Oksijen banyosu alır mıydınız?
 
10 kez ölümden dönmüştü... İzmir'de Güneş bebek mucizesi
Dünya'da nadir görülen tehlikeli bir metabolik hastalıkla 700 gram olarak ...
Türk Silahlı Kuvvetleri, Cinderes'te hastane açtı
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Afrin ilçesine bağlı Cinderes beldesinde ...
Karatay: Kurtlu elma, kurtlu meyve yiyin!
Burdur'da 'AB Erasmus +K219 Sağlıklı Yaşam Mutlu Yaşamdır' proje kapsamında ...
 
İzmirli doktor 10 yıldır yoğun bakımdaydı: Mucize gerçekleşti
Milyonda 1 görülen transvers miyelit hastalığına yakalanan ve o günden ...
Doğacak ikiz kardeşleri Recep'e umut oldu
İzmir'de lösemi tedavisi gören 9 yaşındaki Recep Mut, yaklaşık 1,5 ay ...
İzmir'de hayat kurtaran motorize doktorlar
İzmir'de motorize 112 Acil Servis doktorları, dar sokaklarda, trafiğin ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva