HABERLER>GÜNCEL
9 Aralık 2019 Pazartesi - 12:24

İzmir'de 'renk' tartışması: O heykel kaldırıldı!

İzmir'in Urla ilçesindeki Zeytinli Köşk'ün sahibi iş insanı Turgut Kahraman (63), evinin bahçesine 6 metre uzunluğunda alüminyumdan oluşan renkli Atatürk heykeli inşa etti. Ancak birçok rengin yer aldığı heykel, tartışmaları da beraberinde getirdi. Kahraman, heykel için, "Atatürk'ü bütün Anadolu'nun renkleri ile yapmanın doğru bir çalışma olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

İzmir de  renk  tartışması: O heykel kaldırıldı!

Urla'da iş insanı ve sanatçı Turgut Kahraman, kendi evi olan Zeytinli Köşk'ün bahçesinde 5 metre eninde, 6 metre uzunluğunda, üzerinde mavi, kırmızı, sarı, mor gibi birçok rengin bulunduğu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk heykelini inşa etti. Alüminyumdan yapılan heykel, tartışmaları da beraberinde getirdi. Sosyal medyada eleştirilen ve tepki gösterilen heykeli yapan Turgut Kahraman, bütün eserlerinde Anadolu'nun tüm renklerini kullandığını söyledi.

- TARTIŞMA YARATAN HEYKELLE İLGİLİ URLA BELEDİYESİ’NDEN AÇIKLAMA

Evinin bahçesinde yine farklı Atatürk heykelleri yer alan Kahraman, "Nasrettin Hoca'yı yapıyorum, Anadolu'nun bütün renklerini kullanıyorum. Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarını yapıyorum, yine Anadolu'nun tüm renklerini kullanıyorum. Atatürk'ün tek heykeli bu değil. Birçok heykelini yapıyorum. Bunlarda da Anadolu'nun bütün renkleri var. Anadolu'nun bütün renkleri, bundan sonra yapacağım bütün Atatürk heykellerinde de olacak" diye konuştu. Yaptığı heykelin henüz bitmediğini ifade eden Turgut Kahraman, çalışmayı tamamladığında heykelin daha da renkli olacağını vurguladı.

- BAŞKAN SÜREKLİ'DEN HEYKEL AÇIKLAMASI: SANATA EVET, HAKARETE HAYIR!



ELEŞTİRİLER HAKKINDA KONUŞTU
Turgut Kahraman, "İlaveler henüz bitmedi. Hareketli bir heykel olacak. Hareketleri zeybek oyunu ile tamamlanacak. Ben, Anadolu'daki bütün renkleri bütün eserlerime koyacağım" diye konuştu. Heykelin renkleri için yapılan eleştiriler hakkında da konuşan Kahraman, şunları söyledi:

"Kimin neden böyle bir şey yaptığını bilmiyorum. Bir eser yaparsın, herkes iyi şeyler söyler. Kötü şeyler söyler. Bu tür olaylar yaşanabilir. İyi konuşan için de kötü konuşan için de bir şey diyemem. Bu tür eleştirileri bekliyorum. Bundan önce de yaşandı, bundan sonra da yaşanacak. Bir şeyler ürettiğimiz sürece bunu doğru yorumlayan ve yanlış yorumlayan da olacak. Bu sadece bize özgü bir durum değil. Önemli olan doğru şeyi yaptığına inanmak. Ben doğru yaptığımı düşünüyorum. Atatürk'ü bütün Anadolu'nun renkleri ile yapmanın doğru bir çalışma olduğuna inanıyorum. Bu şekilde de devam edeceğim. Atatürk bir komutan, bir asker. Anadolu'yu kurtardı. Cumhuriyeti kurdu. Atatürk bizim gibi bir insan ve bizim gibi olan bu insan bütün kahramanlıkları yaptı. Bizim gibi de zeybek oynuyor."



Geçen bahar aylarında heykele başladığını belirten Kahraman, "Tarihe damga vuran, ülkemizi kurtaran, insanlığımıza faydalı işler yapanların resimlerini ölene kadar yapacağım" dedi.

BAHÇEDEN KALDIRDI
Diğer yandan heykel bulunduğu bahçeden sahibi tarafından kaldırıldı. 6 metre uzunluğunda alüminyumdan oluşan renkli Atatürk heykelinin yapımının henüz bitmediğini belirten Kahraman, heykeli tamamlamak için böyle bir karar aldığını açıkladı. Özellikle sosyal medya kullanıcıları tarafından renklerinden dolayı eleştirilen heykelin, geçici bir süreyle kaldırıldığı öğrenildi. (DHA)

 
Bergama’da sanat dolu bir gece
 
Buca Belediyesi’nden özel temizlik timi
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
nejat 22 Nisan 2021 Perşembe 02:40

Ben ce önüne gelen heykel dikmesin.Bakanligin izni alinsin. Hatta vergi alinsin

Yorumu oyla      2      3  
saldırı 9 Aralık 2019 Pazartesi 14:57

Atatürk'ün heykellerine saldıranlar kadar gereksiz yere heykelini dikenlerle de mücadele edilmesi gerekir. bu zevkten ve estetikten uzak sözde sanat eseri de dahil.

Yorumu oyla      9      11  
alo 9 Aralık 2019 Pazartesi 14:24

başka heykel mi bulamadın derhal derhal sağduyu ve yok et o renleri oradan heykel renksiz kalsın

Yorumu oyla      9      9  
ibrahim 9 Aralık 2019 Pazartesi 13:51

Birde sanatçı olacaksın. Anadolu'nun tüm renkleri derken orada ifade edilen şey bildiğin anlamda mavi, sarı, mor vs renk değildir, anlatılmak istenen şey çeşitliliktir. Özrü kabahatinden büyük olmuş.

Yorumu oyla      7      12  
Deniz 9 Aralık 2019 Pazartesi 13:13

Ben bir Urlalı, bir İzmirli olarak Turgut Kahraman Beye, sanata, sanatçıya ve ülkemizin değerlerine göstermiş olduğu duyarlılıktan ötürü çok teşekkür ediyorum. Çoğu kimsenin hatta Kurumların bile pek çok platformda fotoğraflarını kullandıkları Atatürk silüetleri ve Türk Bayrağı işli yelkenlilerin de Turgut Beye ait olduğu, o ve ekibi tarafından resmedildiğini de hatırlatmak isterim. Tartışmaları da çok gereksiz ve sığ buluyorum. Keşke böyle duyarlı insanların sayısı artsa. Keşke ülke olarak terk derdimiz eleştireceğimiz sanat eserleri olsa...

Yorumu oyla      16      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balıkçıların yeni kabusu: Siyanürden 1200 kat zehirli!
Balıkçıların yeni kabusu: Siyanürden 1200 kat zehirli!
İzmir'de doktora kafa atan saldırgan Adana'da yakalandı: Çok pişmanım!
İzmir'in Gaziemir ilçesinde, ehliyet için sağlık raporu almaya gittiği, ...
Ceren'in katili intihar girişiminde bulundu!
Ordu'da, balerin Ceren Özdemir'i (20) bıçaklayarak, öldüren Özgür Arduç (35), ...
 
İzmir Emniyeti'nden adım adım takip: Cinayeti zanlısı kıskıvrak yakalandı!
İzmir'in Konak ilçesinde, kahvehaneye pompalı tüfekle ateş açarak husumetli ...
İzmir’de 216 kaçak göçmen yakalandı
İzmir’de, yasa dışı yollarla yurt dışına kaçmaya çalışan 216 düzensiz göçmen yakalandı.
İzmir’de yeni haftada hava nasıl olacak?
Gece sıcaklıklarının bazı ilçelerde sıfırın altına indiği İzmir’de yeni haftada iki gün yağış var.
 
İzmir'de 12 gündür kayıp olan genç kızdan haber var!
İzmir'in Bornova ilçesinde staj yaptığı iş yerinden çıktıktan sonra bir ...
Küle döndü! Bir aile evsiz kaldı
Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde, tek katlı ev tamamen yanarak kullanılmaz ...
Akdeniz'de 4,5 büyüklüğünde deprem
Akdeniz'de Girit Adası açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva