HABERLER>SAĞLIK
2 Aralık 2015 Çarşamba - 09:36

İzmir’de organ nakli krizi: Müdür yardımcısı sistemi baypas etti!

Sağlık Bakanlığı’nın tüm illerde özel birim kurarak tek elden çalışmaları sürdürdüğü organ nakli ve bağışı konusunda İzmir’de kriz çıktı. İl Sağlık Müdür Yardımcısı Erkan Ersoy’un Muğla’ya ‘kişiye özel nakil’ talebi müdürlüğü karıştırdı. İl Müdürü Ayhan İzzetinoğlu, “Çalışmalar bakanlık üzerinden yapılır. Şahsi talepte bulunulamaz” dedi. Öte yandan, İzmir’deki merkezin telefon faturası ödenmediği için hatların kesildiği de ortaya çıktı.

İzmir’de organ nakli krizi: Müdür yardımcısı sistemi baypas etti!

EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin organ bağışı ve organ nakli konusunda en duyarlı kentlerinin başında gelen İzmir’de kriz çıktı. 
 
İzmir Sağlık Müdürlüğü Doku ve Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi bakanlığın kurduğu sistemi baypas ederek çalışma yapınca ortalık karıştı.
 
Olay,  uzun süredir ülke gündemine kalp nakli talebi ile gelen ve geçtiğimiz gün uygun organa kavuşan 11 yaşındaki Deha İdil Körgelen’in talebi üzerinden yaşandı. Sağlık Bakanlığı’nın zaten birinci sırada organ nakli gerçekleştirilecek kişi listesine aldığı Körgelen için şahsi talep oluşturulunca sorun oldu. İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Erkan Ersoy, İzmir Bölge Koordinasyon Merkezi’ne bağlı Muğla Kamu Hastaneler Birliği’ne elektronik posta gönderdi. Ersoy, bakanlığın merkez çalışma sisteminin dışına çıkarak Deha İdil için kalp arandığını belirterek uygun bağış tespit edildiğinde herkesin hastanın babasına ulaşmasını istedi. Ersoy, ayrıca iletişim için numarayı da yazarak tüm organ nakil merkezlerini de bilgilendirdi.
 
İzmir’deki merkezin çalışmasının ardından Muğla Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı da kendi bünyesindeki birimleri uyardı. Muğla, ilçelerdeki hastanelere bilgi notu geçerek İzmir’den gelen bilgiyi paylaştı.


 
MÜDAHALE GELDİ
Çalışmanın Sağlık Bakanlığı veri sistemi üzerinden yapılması gerekirken şahsi mail ve kişisel iletişim numaraları üzerinden gerçekleştirilmesi sonrasında İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Muğla’yı uyardı. İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, yardımcısı Ersoy’un yaptığı çalışmanın doğru olmadığını belirtti.
 
Muğla’ya gönderdiği yazıda, “İlinizde bulunan Kamu Hastaneler Kurumu’nun hastanelerde gerçekleşen, beyin ölümü gerçekleştiği tespit edilen ve bağış yapılarak organ nakline izin verilen hastalarınızın tespiti halinde genel sekreterliğe bilgilendirme yapılmasını istediğiniz yazı yazdığınız tespit edilmiştir. Ayrıca, hastanelere ve organ nakil koordinatörlerinin şahsi maillerine Deha İdil adlı acil kalp nakli bekleyen hasta için 3-18 yaş arası kan grubu uygun kişinin beyin ölümü gerçekleştiğinde hastanın babası Hasan İdil’e ulaşılması gerektiğini yazarak mail atıldığı öğrenilmiştir. Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre Ulusal Koordinasyon Merkezi’nde ülke genelinde organ nakli ihtiyacı olan kişilerin kayıtları tutulur. Bakanlıkça belirlenen kurallara göre organ ve doku çıkarımı sistem üzerinden yapılır. Merkez ayrıca ekiplerin koordinasyonu ile idari ve hukuki işlemleri tamamlar. Ayrıca bölgeye bağlı illerde merkezler oluşturulamaz, şahsi taleplerde bulunulamaz” denildi. Müdür Dr. İzzetinoğlu, Yardımcısı Ersoy’un yaptığı şahsi çalışma için idari işlem kararı alırken bu tür çalışmalara izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.
 
TELEFON KESİLDİ
Öte yandan İzmir’de kurulan ve bölgeye hitap eden Türkiye’nin en büyük organ nakil ve doku merkezinin telefon faturası ödenmediği için telefon hatlarının kesilmediği belirtildi. Temmuz ve Ekim ayındaki borçlar nedeniyle geçtiğimiz günlerde sistem kilitlendi. Merkezin, 0232 446 20 15 numaralı hattına bir süre ulaşılamadı.
 

 
Midilli Başkanı Galinos: Türk desteği şart!
 
Urla'da Kent Müzesi mesaisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de sağlık çalışanlarından son uyarı!
İzmir Tabip Odası ve bazı sendikaların çağrısı üzerine Tepecik Eğitim ...
Tıpta Uzmanlık Sınavında Farkındalık Projesi
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ...
Hastane'de ihmale rekor tazminat!
Diyarbakır’da 2010 yılında prematüre doğan bir çocuğa geç müdahale edildiği ...
 
İl Sağlık Müdürlüğü’nden pedal harekatı: 23 okula…
İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli ...
Kadına şiddet uygulayana psikolojik destek şart
Bugün Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Türkiye’de, ...
Türkiye'nin ilk tüp bebeği anne oldu
Türkiye'de doğan ilk tüp bebek olan 27 yaşındaki Dilek Katrancı Akar, ...
 
Sağlıkçılardan hastane bahçesinde ‘şiddet bitsin’ eylemi
Türk Tabipler Birliği, sağlık meslek örgütleri ve kadın örgütleri tüm ...
Kadınlara özel spor salonu b-fit'ten 10'ncu yıl kutlaması
Türkiye genelinde 10 yıldır hizmet veren Türkiye’nin ilk ve en yaygın ...
50 bilim insanı arı ve sağlık için buluştu
Editörlüğünü Yard. Doç. Dr. Eren Akçiçek ve Prof. Dr. Banu Yücel'in yaptığı ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva