HABERLER>SAĞLIK
2 Haziran 2017 Cuma - 11:45

İzmir'de organ nakli bekleyen hastanın hayatı film oldu

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi 6'ncı sınıf öğrencisi Metin Biçer, tedavisi sırasında tanıştığı Yusuf Eneç'in kalp nakli beklerken yaşadıklarını kısa film yaptı.

İzmir de organ nakli bekleyen hastanın hayatı film oldu

Gaziantep'te ailesiyle birlikte yaşayan 21 yaşındaki Yusuf Eneç, 2011 yılında gün içinde basit işlerini yaparken yorulduğunu fark ederek doktora başvurdu. 5 kardeşin 4'üncüsü olan ve iki kardeşini kalp rahatsızlığı nedeniyle kaybeden Yusuf'a gittiği 8 ayrı hastanede tam olarak teşhis konulamadı. Son olarak gittiği bir genel cerrahın yönlendirmesiyle kardiyoloji servisine başvurduğunda, genetik yatkınlık nedeniyle kalp yetmezliği teşhisi konuldu. Ancak geçen zaman içinde rahatsızlık ilerledi, 'Diyate Kardiyomiyopati' (kalp kasının bozulması) gelişti. İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. 2011 yılında İzmir'e gelen Yusuf Eneç için zorlu tedavi dönemi başladı. 7 aylık bir sürecin sonunda 2012 yılında Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztekin Oto ve ekibinin gerçekleştirdiği başarılı bir operasyonla total yapay kalp nakli yapıldı, 3 yıl boyunca hayatına bu şekilde devam etti. Hastanede kalp nakli bekleyen 3 genç hastadan biri olan Yusuf'un diğer iki arkadaşı, nakil için organ beklerken öldü.

BİRÇOK ÖĞRENCİYE DERS KONUSU OLDU
Tedavi süresince Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde birçok öğrenciye ders konusu olan Yusuf Eneç, yapay kalp takıldıktan sonra Tıp Fakültesi o zaman 4'üncü sınıf öğrencisi olan Metin Biçer ile tanıştı. Metin Biçer hikayesinden etkilendiği, bir yıl boyunca yakından ilgilendiği Yusuf'un yaşadıklarına şahit oldu. Aynı zamanda sinemayla da ilgilenen Biçer, Yusuf Eneç'in hikayesini senaryolaştırıp kısa film çekmek istediğini söyledi. Yusuf, organ bağışına yardımı dokunacağını düşünerek teklifi kabul etti. Bu sırada 24 Haziran 2015 tarihinde Yusuf'a uygun kalp bulunarak nakledildi. Metin Biçer, kalp naklinin ardından kurduğu ekiple, bağış kalple hayata bağlanan gencin yaşadıklarını 2 yıl süren çekimle 18 dakikalık kısa filme dönüştürdü.

'BÜTÜN HASTALARIN HİKAYELERİ BİZİ ETKİLİYOR'
Yusuf Eneç'in hayatının kendisini çok etkilediğini belirten Metin Biçer şunları anlattı:

"Aslında sadece Yusuf değil, burada karşılaştığımız bütün hastaların hikayeleri bizi etkiliyor. Ben tıp eğitiminin yanı sıra sinemayla ilgileniyorum. Aslında benim için ikisi birbirinden ayrılmayacak bir bütün. Ben tıpta bize özel bir durum olduğuna inanıyorum. Burada çocuğunun doğumunu bekleyen ya da ölüm haberini alan bir baba, tedavi olmak için gelenleri, organ nakli bekleyenleri, umutlarını, acılarını, korkularını görüyoruz. Bu yaşadıklarımızı sinema sanatı ile anlatmak istedim. Dolayısıyla aklımda sürekli böyle bir kısa film çekme fikri vardı. Yusuf ile tanışıp hikayesini öğrenince aklımdaki fikir de kesinleşmiş oldu." 

'SPONSOR İSTEMEDİM'
Film çekimi sırasında çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını belirten Metin Biçer sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle maddi sıkıntılar büyük boyuttaydı. Bu süreçte bazı kuruluşlar sponsor olmayı teklif etti. Ancak ben bu filmin kamu spotu olmasını istemedim. Belirli bir çerçeveye sıkışmasını istemedim. Kendi imkanlarımızla tamamladık. İlk gösterimini Rektörlük binasında gerçekleştirdik. Hayatında bu hikaye gibi anları yaşamış olanlar gözyaşlarını tutamadı. Hatta filmi izledikten sonra organ bağışına olan bakış açılarının değiştiğini söyleyenler oldu. Bu anlamda filmin başarıya ulaştığını düşünüyorum."

'KADAVRADAN BAĞIŞ ÇOK ÖNEMLİ'
Türkiye'de organ bağışı konusunda yeterli duyarlılığın olmadığına dikkat çeken Metin Biçer şunları söyledi:

"En önemli neden dini inançlar ya da yanlış bilgilendirme. Bu konuda hem Diyanet İşleri Başkanlığı, hem de Sağlık Bakanlığı çok sıkı çalışma içerisindeler. Bizde yaşarken yapılan bağışlar, kadavradan yapılan bağışlara oranla daha yüksek. Ancak yurt dışında bu oran tam tersi. Bazı organlar sadece kadavradan alınabilir. Örneğin kalbi yaşayan bir insandan nakletmek mümkün değil. Bu nedenle kadavradan bağış çok önemli."

'TOPRAK OLACAĞINA CAN VEREBİLİR'
Kısa filme konu olan Yusuf Eneç de artık koşabildiğini ve tamamen sağlıklı olduğunu belirterek, organ bağışının önemine dikkat çekti. Eneç, "Bu konuda duyarlılığı artırmak gerek. Zaten film teklifini de organ bağışı için yapılan çalışmalara bir nebze olsun destek olmak için kabul ettim. Nakil bekleyen bir babanın, bir annenin evladı, bir kadının kocası, bir kızın sevgilisi olabilir. Bu herkesin başına gelebilir. Organ toprak olacağına başka birine can verebilir" diye konuştu.

İZMİR'DE İŞ ARIYOR
Hastalığı nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kaldığını söyleyen Yusuf Eneç şöyle dedi:

"Lise birinci sınıftayken teşhis konuldu ve Gaziantep'ten İzmir'e sevk edildim. Sürekli kontrol altındaydım. Yapay kalp takıldıktan sonra 1 yıl boyunca steril ortamda kalmak zorundaydım. Dolayısıyla eğitimim yarım kaldı. Buradaki doktorların, hemşirelerin ve öğrencilerin yönlendirmesi ile lise öğrenimimi açıktan tamamladım. Gaziantep'e ailemin yanına gittiğimde hava değişimi nedeniyle rahatsızlanıyorum. Dolayısıyla 1-2 haftadan fazla kalamıyorum. Artık doktorlarım da gitmemi istemiyorlar. Burada yaşayabilmek için de iş arıyorum." (DHA)

 
Karşıyaka'da yaprak dökümü
 
Seferihisar’da plajlarda işlem tamam: İşte fiyat tarifesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de mucize kurtuluş: 40 santimetrelik demir...
İzmir'de, inşaatta çalışırken dengesini kaybetmesi sonucunda üzerine düştüğü ...
İzmir'de ev yaparken iki kolunu kaybetti: Tek isteği protez!
İzmir'in Kemalpaşa İlçesine bağlı Sütçüler Köyü'nde yaşayan Yaşar Yılmaz, ...
Dişini karıştırdığı çatal boğazına takıldı
Bursa'nın Orhangazi ilçesinde dişini karıştırdığı çatal boğazına girip ...
 
Orucu bozan şeyler nelerdir?
Ramazan ayı başlıyor. Orucu bozan hal ve durumlar nelerdir, hangi durumda oruç bozulur?
Konaklı gençlerden 'Spina Bifida' hastaları için farkındalık etkinliği
Konak Kent Konseyi Çocuk Meclisi üyeleri, 'Spina Bifida' hastalığına dikkat ...
Canan Karatay'dan Ramazan mesajları: İftarda ne yenmeli?
Prof. Dr. Canan Karatay, "İftarda bir avuç içi kadar sıcak pideyle doğal ...
 
İzmir'de dijital hastane değerlendirme toplantısı
İzmir Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından 'Dijital ...
Dişlerinizi Ramazan'a hazırlayın!
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Pişkin, ...
İzmir'de sağlık camiası yasta: Mira'yı kucağına alamadan...
İzmir Eczacı Odası'nda bilgi işlem sorumlusu olarak çalışan 41 yaşındaki ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölmeyen aşk!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva