HABERLER>YAŞAM
13 Nisan 2018 Cuma - 13:38

İzmir'de önce tarlaya, sonra folklora

İzmir'de yaşları 22-63 yaş arasındaki 20 kadın çiftçi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce başlatılan halk oyunları projesi kapsamında folklor öğreniyor

İzmir de önce tarlaya, sonra folklora

İzmirli kadın çiftçiler, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün başlattığı projeyle, tarlada çalıştıktan sonra folklor kursuna giderek hayatlarına renk katıyor.  

İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce Kemalpaşa ilçesi Dereköy Mahallesi'nde kadın çiftçilere yönelik başlatılan folklor kursu, yöre kadınları tarafından büyük ilgi gördü. 22-63 yaş aralığındaki 20 kadın üreticiden oluşturulan folklor ekibi, ev ve tarladaki işlerini tamamladıktan sonra kimi zaman açık kimi zaman da kapalı bir alanda yapılan çalışmalara katılıyor. Günlerini folklor kursuyla renklendiren kadın üreticiler, üç farklı yöreye ait oyunları öğrenerek bunları sergilemeye başladı.

İzmir Tarım İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ali Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık yaptıklarını, kadınlara yönelik tarımsal faaliyetlerde ve hayvancılıkta birçok proje yürüttüklerini söyledi. 

Kadın çiftçileri günlük tarımsal faaliyetlerin içerisinden ve yorgunluğundan kurtarmak amacıyla "Kadın Çiftçi Kültür ve Spor Etkinlikleri Projesi"ni hayata geçirdiklerini anlatan Ateş, "İlk etapta kadın çiftçilere yönelik başlattığımız folklor eğitimi, yaklaşık 4 aydır devam ediyor. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden farklı oyunlar öğrendiler. Bundan sonraki hedefimiz bir tiyatro ekibi oluşturarak tiyatro oyunu sergilemek. Sonrasında gerekirse köydeki kadın çiftçilerimizin oluşturacağı yürüyüş ekibi, voleybol takımı gibi şeyler düşünüyoruz. Amacımız onları köydeki bu yoğun tempodan, günlük yaşantıdan, tarımsal üretimden biraz daha uzak tutmak, zaman zaman onları keyiflendirmek, onların özgüvenlerini arttırmak, bu şekilde çalışıyoruz." diye konuştu.  

Ateş, üretici kadınlardan oluşan folklor ekibinin, Bakanlık tarafından yapılacak organizasyonlarda sahne alacağını ifade etti. 

Bornova Çınar Sanat Kulübü Halk Oyunları Eğitmeni Abdülselam Yatar, çalışmalara aralık ayında başladıklarını söyledi.  

Kadınların bölgede böyle bir proje yapılmasından memnuniyet duyduğunu ve çalışmalara büyük ilgi gösterdiklerini aktaran Yatar, "Güneydoğu, Karadeniz ve Ege Bölgesi'nden bir sunum yapmak istedik. İzmir yöresine ait Harmandalı ve Albasma oyunumuz var, Adıyaman yöresinin Galuç oyunumuz var. Karadeniz'e ait horon kurma oyununu mizansenler yaparak sahneye taşıdık." dedi. 

KURSİYER ŞAYLAN: "EŞLERİMİZ DE BİZLERİ TEBRİK ETTİLER"
Projeye katılan kadınlar ise her gün ev işi yapmaktan ve tarlaya gidip çalışmaktan sıkıldıklarını, bu projenin hayatlarına renk kattığını belirttiler.

 Folklor kursuna katılan 63 yaşındaki Gülfem Şaylan, nar ekşisi yaptıkları sırada projeyle ilgili yetkililerin kendilerini ziyaret ettiğini, folklor kursu açılacağını söylediklerinde çok sevinerek katılmak istediğini anlattı. 

Proje sayesinde Dereköyü de tanıtma imkanı bulacaklarını aktaran Şaylan, "Kahvaltımızı yapıp zeytine gidiyoruz. Tarladan gelip yemeklerimizi yaptıktan sonra koşa koşa buraya geliyoruz. Bizim Dereköylü kadınların amacı köylerini tanıtmak, sadece oynamak değil. Dersler çok güzel, hocalarımız çok iyi, çalışmalarımız neşeyle geçiyor. Eşlerimiz de bizleri tebrik ettiler." ifadelerini kullandı. 

61 yaşındaki Nermin Canoğlu, hayvanların bakımını ve ev işlerini yaptıktan sonra büyük bir heyecanla folklor kursuna geldiklerini ifade ederek, "Gezmeye gitsen bir kişinin evine gidersin, burada herkes toplanıyor arkadaşlarla oturuyoruz. Erkekler bizi desteklediler, yoksa bizi yollarlar mıydı buraya?" diye konuştu.  

Projeye annesiyle katılan 23 yaşındaki Hatice Şaylan da annesiyle halk oyunları ekibinde yer almanın farklı bir duygu olduğunu anlatarak, köydeki erkeklerin de kendilerini desteklediğini kaydetti. (AA)

 
İZVAK'ta ikinci Erten dönemi
 
Ödemiş'te yangın paniği!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti'li belediye başkanı hayatını kaybetti
Kars'ın Akyaka ilçesinde belediye başkanlığı görevini yürüten Muhammet ...
İzmir'de ense traşı onlardan soruluyor!
İzmir'de erkek kuaförlüğü yapan Ayla Yücel ile Gülcan Aşkoroğlu, saç, ...
İzmirli Mişa'nın tayini çıktı!
Aydın il merkezinde görevli narkotik köpeği 'Mişa'nın, Nazilli ilçesine tayini çıktı.
 
İzmir'e yaz geliyor! 5 günlük hava raporu
İzmir'de hafta sonu sıcaklıklarda yaşanan düşüşün ardından yeni haftada ...
Usta oyuncu İzmir'de hayatını kaybetti
Türkiye’nin 'Kaynanalar' dizisinde canlandırdığı 'Tijen' karakteriyle ...
İzmirli stajyer avukat, babasının kokoreççi dükkanında çalışıyor
İzmir'de yaşayan stajyer avukat Nagihan Çelik, babası Niyazi Çelik'in ...
 
Menemen'de Afrin şehitleri anısına hatıra ormanı
Menemen ilçesindeki, 'Kubilay Kışlası' olarak bilinen 57. Topu Tugay Komutan ...
Egeli gençlerden can dostlar için buluşma
Ege Üniversitesi Hayvan Hakları Topluluğu “ Dünya Sokak Hayvanları Günü”nde ...
İzmir'de hafta sonu planı yapanlar dikkat! 10 derece birden...
Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle yaz havasının yaşanmaya başiladığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva