HABERLER>YAŞAM
23 Temmuz 2018 Pazartesi - 11:09

İzmir'de o üniversite araştırdı: AŞK'ta sosyal medya etkisi

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç ve yüksek lisans öğrencisi Asuman Özer, Y kuşağı gençlerinin sosyal medyadaki davranışlarının romantik ilişkileri üzerindeki etkisini araştırdı.

İzmir de o üniversite araştırdı: AŞK ta sosyal medya etkisi

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç ve yüksek lisans öğrencisi Asuman Özer, Y kuşağı olarak adlandırılan 1980- 1999 arasında doğan kişilerin romantik ilişkilerindeki davranış alışkanlıkları ve sosyal medya kullanımı arasındaki ilişkiyi araştırdı. Y kuşağından oluşan 400 kişiyle 30 soruluk anket çalışması yapıldı.  Sosyal medyanın hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi nedeniyle Y kuşağının sosyal medya kuşağı olarak bilindiğini hatırlatan Doç. Dr. Alikılıç, "Teknolojinin bağımlılık haline geldiği günümüzde, bilişim teknolojilerini en aktif kullanan kuşak olan Y kuşağı üzerinde sosyal medyanın tahmin edilenden daha fazla etkisi bulunuyor. Sosyal medya, Y kuşağının romantik ilişkilerini yürütmede de oldukça etkili. Öyle ki sosyal medya kullanımının giderek artmasıyla beraber çiftler, ilişkilerini herkesin görebileceği bir ortam olan sosyal medyada herkese göstererek yaşama eğilimi göstermekte. Sosyal medya kullanımını günlük hayatlarının birer parçası haline getiren çiftler, sosyal medyayı sadece ilişkilerini duyurmak, ifade etmek için değil bilakis partnerlerini kontrol etmek, gözetlemek ve partnerleri hakkında bilgi almak için de kullanıyor" diyerek araştırma sonuçlarının da bunu doğruladığını söyledi.

EN ÇOK GÖSTERİLEN DAVRANIŞ KISKANÇLIK VE GÖZETİM
Alikılıç, araştırmalarında, önceki yıllarda yurtdışında yapılan araştırmalarda olduğu gibi Y kuşağı bireylerinin romantik ilişkilerinde sosyal medyada en çok gösterdiği davranışların kıskançlık ve gözetim olduğunun görüldüğünü belirtti. Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç, "Anket sonuçlarına göre; katılımcıların çoğunluğu ‘Eşimi veya sevgilimi sosyal medyada kıskanırım’, ‘Eşimin veya sevgilimin sosyal medya hesaplarını düzenli aralıklarla kontrol ederim’ ifadelerine çoğunlukla ‘kesinlikle katılıyorum’ ve ‘katılıyorum’ cevabı vermiş. İlaveten yine bulgular kapsamında, bireylerin en çok ‘kendileri ile birlikte fotoğraf paylaşma’ beklentilerinin olduğu ortaya çıktı. Partnerlerinin istemedikleri fotoğraflarına karışma eğilimi, profillerini dışarıya kapalı şekilde kullanmaları isteği, istemediği kişileri sosyal medya hesabından çıkartma taleplerinin de bulunduğu da gözlemlendi" diye konuştu.

EN İSTENMEYEN İSE LİSTEDE ESKİ SEVGİLİSİNİN OLMASI
Y kuşağı bireyleri, sosyal medyada partnerlerinden en çok yüzde 59,1 ile 'kendileriyle fotoğraf paylaşmasını' bekliyor. Bunu yüzde 38,9 ile 'İstemediğim kişileri sosyal medyadan çıkarması', yüzde 36,9 ile 'İstemediğim fotoğrafları kaldırması ve yüzde 35,6 ile 'Sosyal medya hesaplarını dışarıya kapalı olarak kullanması" cevapları takip ediyor.

Y kuşağının romantik ilişkilerinde partnerlerinin sosyal medyada göstermesini istemediği davranışlarda, 'Arkadaşlık listesinde eski sevgilisinin olması' seçeneği büyük oranla öne çıkıyor. Yapılması en çok istenmeyen bu davranışın oranı yüzde 66,9. Bu cevabı, yüzde 33,1 ile 'Benimle fotoğraf paylaşmaması', yüzde 32,4 ile 'Hesabını dışarıya açık olarak kullanması', yüzde 29,7 ile 'Arkadaşlık listesinde eski sevgilisi ile ortak arkadaşlarının olması', yüzde 24,1 ile 'Benim tanımadığım kişileri eklemesi', yüzde 21,4 ile 'Karşı cinsten kişilerin paylaşımlarını beğenmesi', yüzde 14,5 ile de 'İstediğimde sosyal medya hesaplarını dondurması/kapatması' seçenekleri takip ediyor.

Katılımcılar, 'Eşimin veya sevgilimin sosyal medyada benimle ilgili paylaşım yapması, bana kendimi güvende hissettirir' ifadesine yüzde 30,9'u katılmıyorum cevabı verirken yüzde 27,5’i katılıyorum, yüzde 17,4’ü kesinlikle katılıyorum, yüzde 14,8’i ise kararsızım ve yüzde 9,4’ü ise kesinlikle katılmıyorum, cevabını verdi.

KADINLAR, ERKEKLERE GÖRE DAHA FAZLA KISKANIYOR

Araştırma sonuçlarına göre; kadınların partnerlerini sosyal medyada kıskanma ve sosyal medyada gözetim eğilimi erkeklere göre daha fazla olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, evli olmayan ancak bir ilişkisi olan katılımcıların, evli olan bireylere göre; 1 yıldan az süreli ilişkiye sahip çiftlerin ise 1 yıldan fazla süreli ilişkisi olanlara göre sosyal medyada daha fazla kıskanma ve gözetim davranışı gerçekleştirdiği bulgular arasında yer aldı.

 
AK Parti'den bedelli askerlik açıklaması
 
CHP’li Moroğlu’ndan Kocaoğlu ve Yüksel yorumu: Arkadaş için çiğ tavuk yenir ama…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bodrum'da görenler şaşırıyor! Fiyatını hiç sormayın...
Milyarder İşadamı Antony Marden, üst düzey teknolojiyle donatılmış 'Denizlerin ...
Çivisiz Fenike İzmir'den yola çıkıyor: Boğaz'da dalgaları aşacak!
Tarihi tekneleri aslına uygun teknoloji ve tasarımla yeniden yaparak denize ...
Hanzade ÜNUZ sordu, gurme Ahmet GÜZELYAĞDÖKEN yanıtladı... Ne yediğinizi biliyor musunuz?
Hanzade ÜNUZ sordu, gurme Ahmet GÜZELYAĞDÖKEN yanıtladı... Ne yediğinizi biliyor musunuz?
 
İzmir'in Vikingleri: Yunan Adası'na gidecekler
İzmir'in Vikingleri: Yunan Adası'na gidecekler
İzmir'de oğlunun ölümüne dikkati çekmek için bunu yapıyor
İzmir'de bisiklet kullanırken bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden ...
Yaralı bulduğu saksağan yavrusunu iyileştirdi
İzmir'de 25 gün önce yağan dolu nedeniyle yuvasından düşen ve yaralanan ...
 
İzmirli minikler nesli tükenen böceklere 'otel' yaptı
Bornova ilçesindeki Reşat Turhan Ortaokulu'nda eğitim gören yaklaşık 30 ...
Başkan Demirağ'ın acı günü: Babaya son veda...
Foça İlçesi Belediye Başkanı CHP'li Gökhan Demirağ'ın vefat eden babası ...
Başkan Demirağ'ın acı günü!
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ın babası Erineri Demirağ yaşamını yitirdi.
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva