HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
28 Kasım 2019 Perşembe - 13:14

İzmir'de o proje mahkemelik: Kadifekale'den bile yüksek olacak!

İzmir'in Konak ilçesinde, bir şirket, planları üç kez mahkemeden dönen 250 metre uzunluğunda 60 katlı gökdelen inşaatı için ruhsat alarak, çalışmalara başladı.

İzmir de o proje mahkemelik: Kadifekale den bile yüksek olacak!

İzmir'in Konak ilçesindeki Pasaport mevkiinde, bir şirketin gökdelen inşa etmek için çalışmalara başladığı iddia edildi. Bölgede bulunan ve uzun süredir atıl duran eski tütün depolarının yıkımına başlandı. Yine depoların hemen yanında bulunan ve daha önce alışveriş merkezi olarak kullanılan, bir süredir de hizmet vermeyen Orkide AVM'nin yerine yapılacak olan gökdelen için Konak Belediyesi'nden inşaat ruhsatı alındığı öğrenildi.

'YÜKSEK YAPILAR PLANLANMIŞ BÖLGELERE YAPILMALI' 
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı olan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, uzun zamandır İzmir'de yüksek yapıların yoğun şekilde inşa edilmeye başladığına şahit olduklarını, İstanbul ve Ankara'da yüksek yapıların kente çok ciddi zararlar verdiğini, aynı sorunların İzmir'de de yaşanacağını belirterek, şöyle dedi: "İzmir'de de yakın tarihte oldukça yüksek yapıda bina inşa edilmeye başlandı. Bunlar özellikle Bayraklı civarında yoğunlaştı ama Bayraklı'dan başka Gaziemir, Bornova, Karşıyaka'da ve bugün kent merkezi olan Konak'ta da yüksek yapılara rastlayabiliyoruz. Yüksek yapılar gerçekten de dikkatle inşa edilmesi gereken, normal bir apartman gibi her yere inşa edemeyeceğimiz karakterde yapılar. Yüksek yapıların çevreye, kentsel alt yapıya ve silüete tahmin edebildiğimiz ve edemeyeceğimiz birçok olumsuz etkisi olabiliyor. Örneğin bu bölgenin trafiğine olumsuz yansımaları olacak. Alt yapıda da çok ciddi sıkıntılara neden olacak. Yüksek yapılar kışın çevresinin daha az güneş almasına neden olacak, ya da oluşturduğu mikro klima ile çevresini son derece olumsuz etkileyecek. Teknik alt yapı olarak da kanalizasyon sisteminden, elektriğe kadar şebekeye ciddi bir yük bindirecek. Bunların böyle gelişi güzel, özellikle de kent merkezine yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu tür binalar ancak yüksek yüksek yapılara uygun olarak planlanmış bölgelere yapılabilir."

'PLANLARI SÜREKLİ İPTAL ETTİRDİK'
Konak'ta yapılmak istenen bu gökdelenin de uzun zamandır tartışıldığını ifade eden Alpaslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bina uzun zamandır gündemde. Yüksek yapılaşma konusunda uzun zamandır talepler ve baskılar var. 2010 yılından beri plan süreçleri var. Büyükşehir Belediyesi Alsancak-Kahramanlar bölgesine ait 1/5 binlik planı kapsamında düzenlemeler yaptı. 2010 yılında ilk plan yapıldı. Biz Mimarlar Odası olarak dava açtık. Mahkeme lehimize karar verdi ve plan iptal edildi. 2013, 2015 yılında planlar yapıldı. Biz bunları iptal ettirdik. Bütün planlar, burada yüksek yapılaşmanın önünü açan planlardı. Biz de bölgenin yüksek yapı için uygun olmadığı argümanına dayanarak bu planları iptal ettirdik. Önceki dönem Büyükşehir Belediyesi, bu plan konusunda çok ısrarcı oldu ve 2018 yılında aynı özelliklerdeki 1/5 binlik planı tekrar yürürlüğe soktu. Biz buna da dava açtık ve sürüyor. Bilirkişi raporları lehimize geldi. Ancak dava sürerken, şirket bir önceki dönem Konak Belediyesi'nden ruhsat alarak inşaata başladı."

'İZMİR'DEKİ EN YÜKSEK YAPIYI DA GEÇECEK'
İzmir'in en yüksek binasının Bayraklı bölgesindeki binalar olduğunu, ancak bu projenin hayata geçmesi halinde, İzmir'deki en yüksek yapının kentin tam göbeğinde, Konak'ta olacağını söyleyen Alpaslan, "İzmir'deki en yüksek yapı gökdelenler bölgesinde yaklaşık 200 metre civarında. Burada yapılması planlanan yapı 60 katlı ve 250 metre yükseklikte. Kadifekale, kent için çok önemli. Atina'nın Akropolis'i neyse, İzmir'in Kadifekalesi de o. Helenistik dönemde en önemli tapınakların kurulduğu, Osmanlı döneminde ilk caminin, mescidin inşa edildiği bir yer. Bu proje öngörülen şekilde inşa edilirse, Kadifekale'nin bile yüksekliğini geçecek. Çünkü Kadifekale'nin yüksekliği 186 metre. Kadifekale'den bile yüksek bir yapıyı kabul etmek mümkün değil. Atina'da Akropolosi'in hemen yanında, bunu geçecek bir yapıya kimse izin vermez. Kente böyle ihanet edemezler. Ama bizde kolaylıkla böyle izinler veriliyor" dedi. (DHA)

 
MİT'ten PKK'ya üst düzey darbe
 
Altay eski hocasına karşı
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ST 29 Kasım 2019 Cuma 17:36

İzmir'in simgelerinden Kadifekaleyi görünmez yapacak, şehrin silüetini bozacak bu çirkin yapıyı ve benzerlerini yapacak olanları ve izin verenleri gelecek kuşaklar affetmeyecektir.

Yorumu oyla      5      5  
Baba Muhalefet 29 Kasım 2019 Cuma 16:05

CHP'nin yandaşları AKP'nin yandaşlarını aratmıyorlar, eksilemelere bakarsan sürü gibiler maŞŞaLLah :)))))

Yorumu oyla      6      6  
sığırlar 28 Kasım 2019 Perşembe 18:03

Belediyenin verdiği ruhsat falan yok, bakanlığın denetiminde o denli yüksek binalar. Önce bunu öğrenin, sonra da iktidarın ruhsat işini CHPli belediyelere vermeyecek kadar açgözlü olduğunu kafanıza sokun iftiracılar!

Yorumu oyla      12      11  
Ercan 28 Kasım 2019 Perşembe 15:34

Bu inşaata kalkışan firmaya uzuluyor um.Yalniz burası istanbul değil .Zorlu centerde yaptığınız gibi burda kaçak katlara izin verilmez Basmane çukurundan sonra izmir ıkinci bir çukuru daha kaldiramaz.Ortak bir uzlaşmayla şu sorunu çözün.Uzlasma diyorum bende.Aslinda bu kelimenin anlamı yitireli çok oldu ülkemizde.Izmiri düşünüyorsanız lütfen uzlaşın

Yorumu oyla      7      10  
Baba Muhalefet 28 Kasım 2019 Perşembe 15:02

AKP'li belediye göz yumarmış da, CHP'li belediye direnirmiş de..... geçiniz. Al birini vur ötekine. Ülkemizin şaşmaz kurallarından biridir, "parayı veren düdüğü çalar."

Yorumu oyla      4      13  
Gürkan 28 Kasım 2019 Perşembe 14:21

Görseldeki proje eski. Yeni projenin yüksekliği 250 değil, 146 metre. Ayrıca yüksek katlı yapılar "şehir merkezine" yapılmayacak da nereye yapılacak? New York'da şehir merkezinde yaklaşık "1000 tane" gökdelen var. Şehir merkezi diye bahsedilen yere bakıyorum tam evlere şenlik: Gecekondular, 2.sınıf pavyonlar, 2.el telefon vb. ürünlerin satıldığı yerler, çürük binalar, spotçular ... ne ararsan var :) kalenin bulunduğu dağı saymıyorum bile.

Yorumu oyla      9      15  
ahmet 28 Kasım 2019 Perşembe 13:55

aaa...kim vermiş ruhsatı..konak belediyesi..ranta karşı cehape'nin belediyesi..yersen..

Yorumu oyla      7      26  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlıktan o arazi için açıklama: Onayımız yok!
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Dikili’de imar planı değiştirilen ...
Menemen’deki eski Tekel arazisi satılıyor!
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile ilgili kararlar kamuoyuna yansıdı. ...
Bakanlık tarım arazisini imara açtı: Kişiye özel plan!
Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir’in Dikili İlçesi’nde 123 dönüm tarım ...
 
Dar gelirler için konut kampanyası başlıyor
Samsun'da konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, dar gelirlileri konut ...
Seferberlik başladı... İzmir inşaatlarında topuk sesleri!
İzmir'de, inşaat mühendisi kadınlar, şantiyelerde erkek egemen yapıyı ...
Milli Emlak 3 ilçede satışa çıktı: Listede hangi araziler var?
Milli Emlak Daire Başkanlığı Buca, Ödemiş ve Çeşme’de bazı araziler için ...
 
Konut satışları patladı: İzmir, Almanya ile yarışıyor
İzmir'de gayrimenkul sektöründe hareketliliğinin giderek artması, ülkenin ...
Bakanlık yeni planı yaptı: İstinyepark'a onay
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mahkeme tarafından yürütmesi durdurulan ...
İzmir'de konut satışında büyük artış: O ilçe zirve yaptı!
TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, 2018 yılı Eylül ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva