HABERLER>GÜNCEL
15 Temmuz 2019 Pazartesi - 11:37

İzmir'de o mahalleye dönüşüm uğramıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm programına aldığı Ege Mahallesi için 6 kez ihaleye çıktı ancak teklif veren olmadı. Çoğunluğu Roman vatandaşların yaşadığı mahallede, yerinde dönüşüm yapmayı hedefleyen belediye, teklif verilmemesi üzerine dönüşüm çalışmalarına başlayamadı. Sağlıksız evlerde yaşadığını söyleyen mahalle sakinleri ise bir an önce kentsel dönüşüm yapılmasını istiyor.

İzmir de o mahalleye dönüşüm uğramıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Ege Mahallesi'nde, yerinde dönüşüm yapmak için 6 kez ihaleye çıktı. İlk etapta 7 hektarlık alanın 9 bin 319 metrekarelik bölümünde yer alan 809 birimi dönüştürmeyi planlayan belediyenin, kat karşılığı yaptığı ihalelere teklif veren olmadı. Yeni kent merkezinde yer alan, doğusunda Melez Çayı, batısında İZBAN demiryolu hattı bulunan Ege Mahallesi sakinleri, sağlıksız evlerde oturduklarını, dönüşümün bir an önce yapılmasını istediklerini belirtti.

Ege Mahallesi Muhtarı Özer Kaleli, vatandaşların daha iyi şartlarda yaşaması için dönüşümün gerekli olduğunu söyledi. Mahalle sakinlerinden Cumhur Yetişir, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun görev yaptığı 2013 yılında kentsel dönüşüm projesi için çalışmaların başladığını ancak firmaların ihaleye katılmamasından dolayı dönüşümün başlayamadığını belirtti. Daha önceki ihale şartnamelerinde, dönüşüm kapsamında evlerin 31 ile 114 metrekare arasında inşa edileceği yönünde bilgilerin bulunduğunu, 31 metrekarenin, evli ve çocuklu aileler için küçük olduğunu kaydeden Yetişir, "Biz evlerin 65 metrekareden aşağı olmasını istemiyoruz. Çünkü 31 metrekare evde çocuklu aileler nasıl yaşayacak? Biz bir an önce mahallede dönüşüm çalışmalarının başlamasını istiyoruz. Ama ihalelere giren olmuyor. Ne olacak böyle? Aradan kaç yıl geçti, bir çivi bile çakılmadı" diye konuştu.



'EVLERİMİZ YIKIK DÖKÜK'
Mahalle sakinlerinden Elvan Yanaroğlu da, "Yerinde kentsel dönüşüm istiyoruz. İnsanlar buradan ayrılmak istemiyor. Evlerimiz yıkık dökük. Çocuklarımızın daha sağlıklı evlerde yaşamasını istiyoruz. Mahallede park yok, oyun alanı yok. Çocukların sosyal alanları yok. Daha güzel bir yaşam için kentsel dönüşümü istiyoruz" diye konuştu.

Yine mahalle sakinlerinden Güldane Çayır ise evlerinin rutubetli ve eski olduğunu, bunun için tadilat yapmak istediklerini, ama kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle herhangi bir şey yapamadıklarını kaydetti. Çayır, tapularının olmadığını ve dönüşüm yapılması halinde, oturdukları evlerin kira öder gibi kendilerine satılmasını istedi.



'YILLARDIR VİRANE EVLERDE OTURUYORUZ'
Konak Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi Ali Yangır da mahalle sakinlerinin yerinde konut ve sosyal tesisler istediğini söyledi. Kendisinin de Roman olduğunu belirten Yangır, "Mahalleye spor sahası, semt evi gibi yerler yapılmasını istiyoruz. Burada kiracılar var, onların mağdur edilmemesi lazım. Vatandaşlar kentsel dönüşümün başlamasını özlemle bekliyor. Bütün Roman mahallelerinde evlerin fiziki yapıları kötü. Yıllardır virane evlerde oturuyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer, 'Çalışmalarımıza arka sıralardan başlayacağız' demişti. Lütfen arka sıralardan başlasın" dedi.

Ege Mahallesi'nde doğup büyüdüğünü söyleyen Esat Kaleli de dönüşüm yapılmasını özlemle beklediklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin, bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izleyeceği ise henüz belli değil. (DHA)

 
Prostat kanseri ameliyatında yeni yöntem
 
Halıya sarılıp ölüme terk edilen eşek kurtarıldı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
açık konuşalım 15 Temmuz 2019 Pazartesi 19:10

Belediyenin Romanları kent dışına atmama ilkesi orayı çözümsüzlüğe götürüyor! Kimse romanlarla aynı mahallede yaşamak istemeyeceği için, yükleniciler kendilerine kalacak dairelere alıcı çıkmayacağını hesapladıklarından ihaleye girmiyorlar! Bunun üstüne bir de komşu TOKİ (eski Tariş arsalarını aldı) projesini düşündüğünüzde neden kimsenin girmediği anlaşılır! Romanları atmak istemiyorsa, belediye kendisi yapacak konutları, başka çözüm yok!

Yorumu oyla      8      6  
T.C Erol DURUKAN 15 Temmuz 2019 Pazartesi 13:21

Tüm yetkili kurumlardan Özellikle Belediyeler'den verdikleri sözleri yerlerine getirmesini bir halk olarak bekliyorum... Roman kardeşlerimi sonuna kadar destekliyorum ve sahip çıkılmasını arz ediyorum

Yorumu oyla      7      7  
Gürkan 15 Temmuz 2019 Pazartesi 12:11

Belki giren olur diye 6 defa ihaleye çıkmak nedir? Bu bölge değerli bir bölge. Gökdelen bölgesinde yapılmak istenen projeye bak! Bu iş başka türlü çözülmeli. Belli ki bu şekilde olmayacak.

Yorumu oyla      6      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Samsun'da baraj gölünde toplu balık ölümleri
Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Altınkaya Barajı göletinde sazan balıkları ...
Sevilen çizgi film geri dönüyor
Taş Devri çizgi filmindeki karakterler kullanılarak yeni bir animasyon dizi yapılacağı duyuruldu.
Ölüm yolculuğu İzmir'de son buldu
İzmir'in Çeşme ve Karaburun ilçeleri açıklarında, yasa dışı yollardan ...
 
Terörist saldırısında 3 işçi yaralandı!
Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde, Kato Dağı'nda bulunan Kerkük askeri üs ...
Toplu taşıma o saatten itibaren ücretsiz!
İzmir'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü sebebiyle saat 15.00’dan ...
Pırlanta satın alırken bu uyarıya dikkat
İzmir Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kurtuluş Buyrukçu, özel ...
 
S-400 sevkiyatı devam ediyor: 9. uçak indi
S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi malzemelerinin ...
Bakanlık açıkladı: Sayı 71'e yükseldi!
27 Mayıs'tan bu yana Pençe Harekatı'nda 71 terörist etkisiz hale getirildi.
Lüks otomobil markası denize iniyor
Lexus LY 650, daha önce sergilenen ve büyük beğeni toplayan Lexus Spor ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva