HABERLER>GÜNCEL
27 Şubat 2016 Cumartesi - 18:33

İzmir’de mülteci hakları için Avrupa’yla eş zamanlı eylem

Sosyal medya üzerinden ‘Safe passsage now’ (Güvenli geçiş şimdi) sloganıyla örgütlenen mülteci hakları savunucuları, 28 ülke ve 115 şehirde eş zamanlı olarak sokağa çıktı. Türkiye’de ise 3 ilde gerçekleşen eylemlerden biri İzmir’de yapıldı.

İzmir’de mülteci hakları için Avrupa’yla eş zamanlı eylem

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ –  Ege Denizi'nde devam eden mülteci ölümlerine karşılık Avrupa Birliği'nin güvenlik önlemlerini artırması, Avrupa'ya varan mülteciler için gerekli asgari yaşam standartlarının sağlanmaması ve geri göndermelerin gündemde olmasına karşı harekete geçen mülteci hakları savunucuları sokağa çıktı.

‘Safe passsage now’ (Güvenli geçiş şimdi) sloganıyla sosyal medya üzerinden örgütlenen mülteci hakları savunucuları bugün 28 ülke ve 115 şehirde eş zamanlı eylem yaparak, devletlerden mültecilere sınırları açmalarını ve uluslararası sözleşmelerden doğan haklarının verilmesini istedi.

Kısa sürede yayılan 'European March for the Refugees Rights' (Mülteci Hakları için Avrupa Yürüyüşü Hareketi) Amerika, Kanada ve İsrail’de de yankı buldu. Türkiye’de ise, Ankara, Bodrum ve İzmir’de eylem yapıldı.

İzmirli mülteci hakları savunucuları Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde toplandı. Yaklaşık 100 kişi Türkçe, İngilizce, Arapça, Farsça, Fransızca ve Kürtçe dillerinde, 'misafir değil mülteci', 'sınırları açın', 'sınırlardan önce insan hayatı', 'ırkçılığa hayır', 'savaşları durdurun' yazılı dövizler ile mülteci görselleri taşıdı. Can yelekleri yere bırakıldı ve mum yakıldı.

Basın açıklamasını ise grup adına mülteci hakları aktivisti İrem Somer okudu.

İnsan hakları ve uluslararası sözleşmelerin ayaklar altına alındığına, devletin aldığı önlemlerin daha büyük insanlık facialarına sebep olacağına dikkat çeken Somer, Avrupa ve Türkiye’ye “Bir an önce güvenli geçişi sağlayacak çözümler bulmalı, sınırına gelen mültecilere herhangi bir şart aramaksızın kapılarını açmalı ve mülteciler için gerekli insani yaşam standartlarını sağlamalıdır” diye seslendi.

İNSAN HAKLARI VE ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER AYAKLAR ALTINDA
‘Daha fazla ölümün yaşanmaması için sınırları açın, güvenli geçişi sağlayın’ diye seslenen Somer, Avrupa devletlerinin sınır politikalarını eleştirerek “Sadece 2016 yılında 324'ü Ege Denizi'nde olmak üzere 418 mülteci insan onuruna yakışır bir hayat sürebileceklerine inandıkları Avrupa ülkelerine giderken yolda yaşamını yitirdi. 2015 yılının Ocak ve Şubat aylarında ise Ege Denizi’nde 9 mülteci hayatını yitirmişti. Yaşanan ölümlere rağmen Avrupa devletleri sınırları açmak ve güvenli geçişleri sağlamak yerine, sınırlarını daha da kapıyor, kalesinin duvarlarını yükseltmeye devam ediyor. Her defasında demokrasi söylemlerinde bulunan Avrupa, Türkiye'nin koz olarak kullandığı mültecilerin kendi sınırlarına gelmesini engellemek için hukuku, çok önemsediği insan haklarını ve uluslararası sözleşmeleri ayaklar altına aldı” ifadelerini kullandı.

ÖNLEMLER DAHA BÜYÜK İNSANLIK FACİALARINA SEBEP OLACAK...
Avrupa Birliği’nin, bağlı ülkelerin ve Türkiye’nin mültecilerle ilgili yaptığı çalışmaları, anlaşmaları ve politikaları aktaran Somer, geçişleri engellemeye yönelik alınan önlemlerin daha da büyük insanlık facialarına sebep olacağına dikkat çekerek şu şekilde konuştu: “Almanya ve Türkiye, NATO gemilerini denize çağırarak, güvenlik arayışındaki mültecilere karşı askeri önlemler almaya başladı. Avrupa Birliği’nin dış sınırlarını koruyan Frontex ile birlikte çalışacağı duyurulan Nato’nun ne tür faaliyetler yapacağı ise hala bir netlik kazanmadı. Balkan ülkeleri ise kendi aralarında toplanıp kontrolsüz mülteci akışının suç riski,terörizm gibi olayları arttırdığını, bu yüzden mültecilerin kendi ülkelerine en yakın ülkede kalması gerektiğini belirten bir deklarasyona imza attılar. Bulgaristan meclisi de Türkiye sınırına asker gönderilebilmesi için Silahlı Kuvvetler ve Savunma Kanunu’nda değişiklik öngören yasa tasarısını onayladı. Türkiye Avrupa sınırındaki bu askeri ve polisiye tedbirler devletlerin korunma ihtiyacı sahibi mültecilere olan yaklaşımını ortaya seriyor. Geçişleri engellemeye yönelik tüm bu önlemler daha da büyük insanlık facialarına sebep olacaktır.”

AVRUPA VE TÜRKİYE’YE SESLENİYORUZ!
Türkiye’nin sınır politikasındaki sınırları kapama yönündeki değişikliklerin endişe verici olduğunu da vurgulayan Somer, “Bizler mülteci hakları savunucuları olarak Avrupa ve Türkiye’ye sesleniyoruz; Temel insan haklarına aykırı bir şekilde mültecilere kapılarını kapayan Avrupa ve Türkiye, bir an önce güvenli geçişi sağlayacak çözümler bulmalı, sınırına gelen mültecilere herhangi bir şart aramaksızın kapılarını açmalı ve mülteciler için gerekli insani yaşam standartlarını sağlamalıdır” şeklinde sözlerini tamamladı.

Basın açıklamasının ardından bir süre sessiz bir şekilde durarak eylemi sürdüren grup daha sonra  eylem sonlandı.

 
Gazeteci Peker Karşıyaka’da anıldı
 
Büyükşehirli hentbolcular yarı finalin kapısından döndü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gazeteci Peker Karşıyaka’da anıldı
Gazeteci Sedat Peker, ölümünün 1’inci yılında “Bizim Sedat” etkinliğiyle ...
Takımı taşıyan otobüs devrildi: 1 ölü, 12 yaralı
Adıyaman Belediyespor Hentbol Takımı oyuncularını taşıyan araç Kahramanmaraş-Kayseri ...
Son sözü Uraloğlu söyledi: Bayındır'daki ağaçlar kesilecek mi?
Torbalı-Bayındır Yolu’nun Arıkbaşı Mevkii’nde bulunan ağaçların kesileceği ...
 
Cansel'in okulunda ikinci intihar!
Kayseri’de psikolojik sorunları bulunduğu ileri sürülen lise öğrencisi ...
Beraat eden Oramiral Köse dava açacak mı?
İzmir’de 3.5 yılın sonunda dün 356 sanığın beraatıyla sonuçlanan 'Gizli ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunlar yavru 'Gezici'ler!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arvin'in Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyetlerine ...
 
Başkent'te yeni güvenlik önlemleri
Ankara'daki terör saldırısının ardından kent genelinde güvenlik önlemleri ...
İzmir’de utanç: İnternet kafe sahibi…
İzmir Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri yaşı küçük çocuklara cinsel istismarda ...
İzmir’de tele-dolandırıcılık operasyonu!
Güzelbahçe'de 74 yaşındaki F.Ç.'yi, kendisini polis-savcı olarak tanıtıp ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva