HABERLER>EKONOMİ
15 Ağustos 2018 Çarşamba - 08:28

İzmir’de Kurban Pazarı’nı dolar vurdu!

Kurban Bayramı’nda geri sayım başladı. Üreticiler, döviz kurundaki artış nedeniyle vatandaşların kurbanlığa rağbet etmediğini belirtti.

İzmir’de Kurban Pazarı’nı dolar vurdu!

Doğan BULUT/ EGEDESONSÖZ- Bayram’a sayılı günler Kurban Pazarları’nda hareketlilik başladı.

Ülkenin çeşitli yerlerinden İzmir’e kurbanlık satmaya gelen üreticiler, döviz kurundaki artış nedeniyle vatandaşın kurbanlığa rağbet etmediğini ve zarar ettiklerini belirtti.

Yeşildere Pazarı’ndaki kira ücretlerini eleştiren üreticiler, sorunlarına çare bulunmasını istedi.

CİĞERİM CAYIR CAYIR YANIYOR
Afyon’dan  İzmir’e gelerek kurbanlarını satmaya çalışan bir üretici, maliyetin yüksekliğini belirterek, ”İzmir’in kurban pazarları belediyenin elinde değil, yandaşların elinde. Ben buraya 5 Bin lira kira parası veriyorum. Az para değil, ciğerim cayır-cayır yanıyor. Ben Afyon’dan buraya 3 Bin lirada taşması parası verdim. En fazla 10 gün kalıyorum. 2 gündür buradayım.  100 tane kuzu, 20 tane keçi, 6 dana var elimde. Şu ana kadar 10 tane kuzu sattım diğerleri aynen duruyor. Fiyatları biraz daha aşağı çekmek zorunda kalıyoruz, çünkü vatandaşın elinde satın alma gücü yok. İnsanlar fiyatı sorup-sorup gidiyor genelde. Kurban olacak kuzunun fiyatı 1000 lira civarı, geçen sene fiyatlar benzer şekilde 700-800’den başlar 1-2 ye kadar giderdi” dedi.

YAZIK DEĞİL Mİ BU HAYVANLARA?
Düzensizlikten de şikayetçi olan Afyonlu üretici, “Belediye  kurban yerleri için durduğumuz yerlere kotra yapmasını istiyoruz. Kotra yapsın, yemliğini yapsın, benden 5 bin lira parayı alsın ama sadece yere 10 gün 1 hafta ne kadar süre durduğunun önemi yok. Sadece belirli bir metre kareye kadar yeri 5 bin liraya kiralıyorlar. Biz vatandaş olarak bütün pazarların düzgün olmasını istiyoruz. Rezillikten geçilmiyor buralar. Bu kadar kişi tuvalete Cami’ye gidiyoruz, çadırın önünde yatıyoruz hayvanlarımız çalınacak diye. İzmir bölgesinde bir pazar yapılsın yasalı-töreli biz paramızı verelim, faturamızı da alalım istiyoruz. Bu tozun toprağının içinde yazık değil mi bu hayvanlara? Ben bu kadar para veriyorsam doğru düzgün bir şey yapsınlar. Burayı nasıl alıyorlar bilmiyorum, ben şahıstan kiralıyorum. Bunları Belediyelerin yapması gerekiyor, şahıslara kiralıyorsa da desin ki, ’Burada bir düzen yap’ sonra benden istediği parayı alsın” diye konuştu.

BİZİ ZOR DURUMDA BIRAKTILAR!
Kars’tan gelen kurban satıcısı doların artmasının kendilerini nasıl etkilediklerine değinerek, “Dolar’ın artmasıyla insanlar parayı dolara yatırıyor. Yemin çuvalı 70 liradan 84 liraya çıktı. Bu pazarın geç açılması bizi rezil etti. Vali buranın açılmasına en başta izin vermedi. Ben 7 senedir burada kurban satıyorum. Burası 20 gün önce açılırdı. İnsanlar önceden gelir büyük baş hayvanlarını alırdı. Yeri vermediler ve 9 gün kala açtılar bayrama kadar ne olacak şimdi ? Nasıl satacağım bu danaları bu kadar sürede? Bizi çok zor durumda bıraktılar. 800 Bin lira bankaya borcum var” dedi

İNSANLAR HAYVANA PARA VERMİYORLAR
Hakkari’den gelen bir başka üretici zarar ettiğini belirterek, “Bu sene hiç memnun değiliz. Ne gelen var, ne alan var, nede soran var. Kiralar ateş pahası 5 Bin lira buranın kirası. Zararına satıyoruz. Geçen seneye göre bu sene daha kötü. Dolar yükselince insanlar günlük para kazanmaya çalışıyorlar, şimdi kimse kurban almaya gelmiyor, 100 lirasını 100 dolar yapıyor insanlar. Günlük kullanacağı parayı dolara çevirince de hayvana bağlamıyorlar. 4 gündür buradayız ve daha siftah yapamadık. Küçükbaşların fiyatı 750’de başlar 2 Bin liraya kadar gider. Diğer tarafta 5 bin liradan başlar. Dün karşı tarafta bir tane dana verdik, bize maliyeti işçiliği, yiyeceği, nakliyesi ve çadırı hep beraber 11 bin lira tutmuş. Biz dün bu danayı 10 bin 500 liraya verdik. Bir de üzerine pazarlık yapıp işçilik kesim sizden diyorlar, gelin işin içinden çıkın” diye belirtti.


HAYVANCILIK BİTTİ
Hayvancılıkta zarar ettiğini ve bu mesleği artık kimsenin yapmayacağını dile getiren üretici, “Şurada gördüğün koç 2 yaşında sadece yemine 600 lira vermişim, çobanını saymıyorum bile. 800 Lira ya satmaya çalışıyorum, kimse almıyor. 2 yılda 200 lira kazanamıyorum. 11 Bin lira sadece buraya gelene kadar para vermişim. 6 Bin lira nakliye 5 bin lira yer parası. 10 Torba yem parası bir koyun parası olmuş durumda. Hayvanlar 3-4 öğün yiyorlar. Çiftçilik bitti. Mazot 6 lira olmuş durumda. Her sene bu işi yapanlar azalıyor. Geçen sene buralar doluydu. Benden sonra bu işi devam ettirecek insanda yok. Zamanında çok iyi paralar kazandık, maliyeti ucuzdu o zamanlar ama şimdi masraflar çok fazla ve bu iş bizi bıktırdı” diyerek bitirdi.

 
Mehmet KARABEL yazdı... Men dakka duka, içme artık kola!
 
Göztepe'de Beto şoku!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
musa 16 Ağustos 2018 Perşembe 05:12

izmir mafya misali beledye yoook

Yorumu oyla      9      5  
Gürkan 15 Ağustos 2018 Çarşamba 17:15

Dolar vurmadı; yanlış tarım ve hayvancılık politikası vurdu.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Men dakka duka, içme artık kola!
Mehmet KARABEL yazdı... Men dakka duka, içme artık kola!
Liste yayınlandı: ABD ürünlerine %100 ek vergi!
ABD menşeli bazı ürünlere uygulanan ek mali yükümlülük yüzde 100 oranında ...
Diyanet'ten 'milli ürün' çağrısı
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Türkiye ekonomisine yönelik spekülatif ...
 
İşte uzmanlara göre dolardaki düşüşün sebebi
Geçtiğimiz günlerde Asya işlemlerinde 7 sınırını aşan Dolar/TL, bu sabah ...
İzmir'den ekonomiyle ilgili ortak açıklama: Devletin çıkarlarından yanayız
İzmir'de üniversite, oda, borsa, birlik ve sivil toplum kuruluşları tarafından, ...
Türk Hava Yolları'ndan flaş ABD kararı!
TÜRK Hava Yolları (THY), ABD merkezli kuruluşlara reklam vermeyeceğini ...
 
Bakan Albayrak'tan yabancı yatırımcılarla zirve
Bakan Berat Albayrak perşembe günü yabancı yatırımcılarla telekonferans ...
Bergama'ya bir altın madeni daha!
Ovacık’ta altın madeni işletmeciliği yapan Koza Altın İşletmeleri A.Ş. ...
BDDK'dan bankaların elini rahatlatan karar
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankaların izne tabi işlemleri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva