HABERLER>EKONOMİ
21 Ağustos 2017 Pazartesi - 09:34

İzmir'de kurban fiyatları uçtu! Otomobil fiyatına!

Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlıklar pazara getirildi. İzmir'de küçükbaş hayvanlar 1000-1500 TL'den büyükbaşlar ise, 13-15 bin TL'den satışa çıktı. Pazara gidenler, bazı danaların otomobil fiyatına satılmasına şaşırdı.

İzmir de kurban fiyatları uçtu! Otomobil fiyatına!

İzmir'de belediyeler tarafından belirlenen kurban pazarlarında pazarlıklar başladı. Anadolu'nun dört bir yanından büyük umutlarla hayvan getiren satıcılar ortalama 3 bin 500 TL kira verdikleri naylon çadırlarda hayvanlarını sergiliyor. Koç fiyatları ağırlıklarına göre 1000- 1500 TL arasında değişirken 600- 750 kilo ağırlığındaki bir dananın fiyatı ise 13-15 bin TL'ye kadar çıkıyor. Kurban satıcıları artan maliyetler nedeniyle kurban fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 30 zamlandığını söyledi. Eti ucuzlatmak amacıyla yapılan angus ithalatının hayvancılığa zarar verdiğini  öne süren besiciler, yetiştiricilerin belinin büküldüğünü ifade etti.

KURBANLIK ALACAKLARA UYARILAR
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fırat Erkal, Kurban Bayramı'nın, her bireyin sorumluluk sahibi olmasını gerektiren bir süreç olduğunu ve celebinden kasabına, kasabından kurban kestirecek olana kadar herkesin 4 günlük sürecin önemli bir parçası olduğunu söyledi. Hayvan satış ve kesim yerlerinin kamu kurumları koordinasyonunda denetlendiğini belirten Müdür Erkal, kurbanlık hayvanların sağlığı ve refahına özen gösterilmesi gerektiğini hatırlatarak, şöyle dedi:

"Halkımızı kamu kurumları koordinasyonunda denetlenen yerlerden kurbanlıklarını almak ve izinli kesim yerlerini kullanmak konusunda uyarıyoruz. Akçaova Mezbahası kesim yeri olarak belirlendi. Ayrıca bu yıl gün geçtikçe azalan kasaplık hayvanlarımızı koruyup, artışını sağlayabilmek amayıcya gebe ve damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurban olarak satılmasına kurban satış yerlerine sokulmasına ve kurbanlık olarak kesilmesine bakanlığımız tarafından yasak getirildi."

VETERİNER KONTROLÜNE DİKKAT
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkal, hayvanların kesim öncesinde 12-24 saat civarında dinlendirilmesi gerektiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

"Gebe ve damızlık dişi olmamasına, gelecek nesillere bırakacağımız hayvan mirasımız açısından dikkat etmelidir. Kurbanlık hayvanların veteriner sağlık raporu ve numaralı kulak küpesi, büyükbaş hayvan pasaportu küçükbaşlarda nakil beyannamesi bulunmalıdır. Kesimi yapılan hayvanların kulak küpeleri köylerde muhtarlara teslim edilmeli, muhtarlar tarafından teslim alınan küpeler ilçe müdürlüklerine teslim edilmelidir. Eğer hayvanda yüksek ateş, iştahsızlık, öksürük, nefes güçlüğü, yutmada zorluk, ağız burun akıntısı, kısmi veya genel felç, vücutta şişlikler, kötü kokulu akıntılar varsa hastalıktan şüphe edilmelidir. Bu ve benzeri durumlarda böyle hayvanlar satın alınmamalı veya kesin karar veteriner hekim kontrolünden sonra verilmelidir.  Durgun ve halsiz olmamalı, aşırı öksürük ve aksırık olmamalı, gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı, göz, ağız ve burunda akıntı olmamalıdır. Besi durumu iyi hareketleri normal olmalıdır."

"HAYVANLARA EZİYET EDİLMEMELİ"
Hayvan hakları açısından Kurban Bayramı'nda kesim yapacak kasapların işinin ehli olmasının önemli olduğunu belirten Erkal, kesim öncesi ve kesim anında hayvanlara eziyet edilmemesi ve kesim hijyenine dikkat edilmesini istedi. Hayvan refahı, hayvan sağlığı, gıda güvenliği, halk sağlığı adına bazı hususların göz ardı edilmemesini isteyen Erkal, şöyle dedi:

"Kurban Bayramı sırasında ve sonrasında oluşan atıkların da çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde yok edilmesi, et ve deri dahil tüm yan ürünlerin ülke ekonomisine katkısını sağlayacak şekilde değerlendirilmesi gerekir. Kesim sonrası etlerin saklanması ve tüketim şekline dair püf noktalar da göz ardı edilmemelidir." (DHA)

 
Sigara içme yasağı genişliyor
 
İncir hasadında pahalı işçi sorunu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Her şey 'pahalı' her şey 'ucuz'... Bu nasıl ülke?
Mehmet KARABEL yazdı... Her şey 'pahalı' her şey 'ucuz'... Bu nasıl ülke?
On binlerce esnafı yakından ilgilendiren istek
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi ...
Maliye Bakanı uyardı: Son gün 7 Eylül!
Maliye Bakanı Ağbal, 2B ve Hazine'ye ait tarım arazileri için başvuru ...
 
KOSBİ, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla İEF’de
Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinden birisi olan Kemalpaşa ...
Eker’den Üzüm üreticisine müjde: 2018 sonunda bitecek
1969 yılında yapılan “Buldan Barajı-Manisa Sarıgöl Sulaması”nı açık kanal ...
Fuar İzmir bereketi… Işıkkent'ten Las Vegas'a
"Fuar İzmir" ile Türkiye'nin fuarcılık çıtasını yükselten İzmir Büyükşehir ...
 
Ulaşımda 'havalı' büyüme
Uluslararası hava taşımacılığı sektörü son on yılda yüzde 5,6 büyürken, ...
Enerjide dev satın alma!
ABD'nin en büyük elektrik üretim şirketlerinden biri olan Calpine, özel ...
Atatürk Havalimanı'nda 2017 yılının rekoru geldi
İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 18 Ağustos Cuma günü 1468 uçak trafiği ile bu yılın rekoru kırıldı
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva