HABERLER>GÜNCEL
25 Temmuz 2018 Çarşamba - 13:23

İzmir'de köylülerden jeotermal isyanı!

İzmir'de tarımsal üretiminin büyük bölümünün yapıldığı, verimli arazilerin olduğu Küçük Menderes Havzası köylerinde jeotermal etütlerine izin verilmesi endişe yarattı. Beşköy Mahallesi'nde toplanan köylüler protesto gösterisi düzenledi. İzmir Tarım Grubu Başkanı Eskiyörük, "bu yanlıştan dönün" dedi.

İzmir de köylülerden jeotermal isyanı!

EGEDESONSÖZ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Pozitif Enerji Mühendislik Proje Taahhüt San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Tire’de yapılacak jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj faaliyeti için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başladığını ilan etti.

Başköy Mahallesi’nde bulunan Yayla Yakası olarak bilinen bölgede gerçekleşecek proje ilçe halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Mahalle meydanında toplanan köylüler, "Başköy'de zehir istemiyoruz", "Devlet bize sahip çık" sloganlarını attı.

ESKİYÖRÜK: BU YANLIŞI DÜZELTİN!
Konuyla ilgili açıklamada bulunan İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, jeotermal enerjinin gerekli olduğunu ancak planlama yapılırken yer seçimine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, jeotermal kuyularının tarım alanlarında açılması halinde büyük felaketler meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

Geçmişte aynı sorunların Aydın’ın Germencik ilçesinde de yaşandığına değinen Eskiyörük, “Tarımla, üreticinin hayatıyla, ekolojik sistemle ilgili kararlar alınırken deneme, yanılma şansımız yoktur. Tarımla kumar oynanmaz. Jeotermal enerji üretilmesine önem verilmeli ancak içinde yaşadığımız çevreyi yok edecek, yaşamımızı sürdürmemizi sağlayan gıda üretimini ortadan kaldıracak bir riski kabul etmemiz mümkün değil. Buralarda açılacak kuyular insanlığı katletmek anlamına geliyor”

Uzmanlar, jeotermal enerjinin üretilmesi sırasında yüksek ısıdaki akışkanlar, yeraltında jeolojik ortamlardan geçerken eriyebilen her minerali içine alarak aldığını belirtiyor. Akışkan yüzeye çıktığında içinde siyanür, arsenik ve bor barındırabiliyor.

Kanunen bu zararlı maddelerin çok özel ve yüksek maliyetli yöntemle yer altında geri pompalanması gerekir. Ancak geri pompalama sırasında derelere veya doğaya, küçük sızıntılar bile olursa tarım için ölümcül bir sonuç doğurabilir. Ayrıca uzun vadede akıntılar tarım alanlarının verimsizleşmesine yol açar” dedi.

BÜYÜK RİSK
Jeotermal enerji tetkik-arama çalışmalarının dahi sıkı bir denetim ve sıkı önlemlerle yapılması gerektiğinin altını çizen Başkan Eskiyörük, şunları söyledi:

“Sondaj sırasında yeterli önlem alınmadığı takdirde; yeraltındaki akışkanın çok yüksek basınçla yüzeye çıktığı ve içindeki bütün zararlı minerallerle patlamalara neden olduğu biliniyor. Özellikle 2012’de Manisa’nın Alaşehir ilçesine bağlı Alkan köyünde art arda yaşanan patlamalar, buna örnek gösteriliyor. Böylesine riskli bir çalışmanın Türkiye’nin en değerli tarım ürünlerinin yetiştirildiği bölgelerde yapılması hem insan hem çevre açısından büyük tehlike arz ediyor.”

SUSUZLUĞA DAVETİYE ÇIKARILMASIN
Son günlerin en önemli sorunlarından olan su kaynaklarının azalması konusunda da Jeotermal enerjinin sakıncalarının bulunduğuna değinen Mahmut Eskiyörük, bölgede zaten yaz aylarında ciddi susuzluk yaşandığını vurguladı. Jeotermal kuyularından çıkarılan yer altı suyunun geri enjeksiyon yapılmasında sorun yaşanmasının, yeraltında son derece azalmış olan su rezervlerinin tamamen bitmesi anlamına geleceğini ifade eden Eskiyörük “Su yoksa yaşam yoktur. Böylesine hassas bir konuda önlem zinciri oluşturulmadan yapılan çalışmalar pimi çekilmiş bombayla oymaktan farksızdır. 
Biz de, İzmir Tarım Grubu Temsilcileri olarak çalışmaların derhal durdurulması için karar alıcılara çağrıda bulunuyor ve konunun takipçisi olacağımızı bildiriyoruz. Bu dünya hepimizin, katledilmesine izin vermeyeceğiz”

 
Ayı sandığı komşusunu öldürdü
 
Karşıyaka'da herkes gitti, Mustafa kaldı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tarık 25 Temmuz 2018 Çarşamba 18:03

Bu köylüleri yönlendiren üst akıl kimlere hizmet ediyor acaba. Köylüler jeotermal nedir biliyorlarmı acaba ellerine verilen pankartlarla hemen sokağa atlıyorlar.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ayı sandığı komşusunu öldürdü
Sivas'ın Hafik ilçesinde, iddiaya göre ayı sesi duyduğunu sanarak av tüfeğini ...
İğrenç olay ailesine anlatınca ortaya çıktı
Bursa'da 17 yaşındaki engelli kıza cinsel istismarda bulunan 2 kişi, kızın ...
Erdoğan: Atanmış olan da her an görevden alınabilir
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BRICS zirvesine katılmak için Güney ...
 
OHAL bürolarının kaldırıldığı açıklandı
olağanüstü halin (OHAL) ardından, il valiliklerinde ve ilçe kaymakamlıklarında ...
Fanila ve çıplak ayakla kaçmaya başladı ama...
Erzurum'da polisin düzenlediği uyuşturucu operasyonunda fanila ve çıplak ...
Korkutan rapor İzmir'de açıklandı: Üç ayda onlarca ölü!
İzmir'de Ziraat Mühendisleri Odası tarafından, tarım sektöründe yaşanan ...
 
İzmir'de FETÖ sanığına ByLock cezası!
İzmir'de FETÖ soruşturması kapsamında hakkında dava açılan sanığa 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi
Ünlü oyuncuya 1 yıl hapis istemi
Oyuncu Berna Laçin hakkında "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri ...
Pakistan'da kanlı seçim: 28 kişi öldü
Pakistan'ın Ketta kentinde kalabalık bir oy kullanma merkezi dışında meydana ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
5 Haziran Dünya Yeşil Yıkama Günü!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmir, Bodrum'a kucak açmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva