HABERLER>GÜNCEL
28 Ağustos 2019 Çarşamba - 09:46

İzmir'de kontenjan raporu: Meslek liseleri boş kaldı

Lise yerleştirmeleri 23 Ağustos'ta sona ererken, 2019- 2020 Eğitim Öğretim Dönemi'nde öğrencilerin liselere eşit dağılmadığı öne sürüldü. Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Eğitim Sekreteri Barış Çam, çoğu öğrencinin tercihini Anadolu liselerinden yana kullandığını, İzmir'deki meslek liselerine kontenjanlarının çok altında öğrenci yerleştiğini söyledi.

İzmir de kontenjan raporu: Meslek liseleri boş kaldı

İzmir'deki öğrencilerin, Türkiye'nin genelinde olduğu gibi tercihlerini Anadolu liselerinden yana kullandığını belirten Barış Çam, en az tercih edilen okulların meslek liseleri olduğunu öne sürdü. İzmir'de birçok Anadolu lisesine, açılan kontenjan sayısından fazla öğrencinin yerleştiğini söyleyen Çam, yüksek kontenjanlı mesleki liselerinin boş kaldığını, öğrencilerin bu liselere yönlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

'MESLEK LİSELERİ ÖZENDİRİLMELİ, PLANSIZ KONTENJAN ARTIŞINDAN VAZGEÇİLMELİ'
İzmir'de ortaöğretim düzeyinde mesleki eğitim oranı imam hatipler dahil yüzde 45'lerde iken, adrese dayalı sistemde meslek liselerine yerleşme oranının yüzde 15, yüzde 20'lere düştüğünü belirten Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Eğitim Sekreteri Barış Çam, şunları söyledi:

"23 Ağustos'ta hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için il, ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvurularının alınması sona erdi. Bu yılki tercihlerde meslek liselerine çok fazla talep olmadı. İzmir'de bazı okullar ikili eğitime geçerken, kontenjanı fazla olan okullar boş kalacak. Çiğli 75. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kontenjanı 430 olmasına rağmen, okulu 70 öğrenci tercih etti. Bayraklı Nuri Atik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kontenjanı 270 olmasına rağmen 170 öğrenci tercih etti. Selma Yiğitalp Anadolu Lisesi'nin kontenjanı 210 olarak bildirilmesine rağmen, yerleşen öğrenci sayısı 460 oldu.

Bu sayılar öğrencilerin liselere dağılımlarında bir eşitsizlik olduğunu gözler önüne seriyor. Gençler meslek liselerine yönlendirilmeli, bu okullar özendirilmeli. Mesleki eğitim sanayi, bilişim ve hizmet sektörlerine istihdam kaynağı olur. Meslek liseleri ile nitelikli iş gücü ekonomiye kazandırılmış olur. Öğrenciler üniversiteye girmek için Anadolu liselerine yönelmektedir, Anadolu liselerinde adrese dayalı sistemden kaynaklı ciddi bir yığılma olmaktadır. Bu şekilde Anadolu liselerindeki eğitimin niteliği de düşmekte. Bu yıl üniversite sınavına giren öğrencilerin yüzde 83'ü tercihlerine yerleşti. Üniversite sayısının artması ile Anadolu liselerine yönelim arttı ancak üniversiteden sonra istihdam edilen mezun sayısı üniversite kontenjanlarına paralel olmadığından ciddi bir işsizlik oluşmakta. Üniversitelerin sayısından önce niteliği artırılmalı. Meslek liseleri özendirilmeli ve adrese dayalı sistemde düzenlemeye gidilmeli. Plansız kontenjan artışından vazgeçilmeli." (DHA)

 
Kızının yanında vurulan Tuğba'dan acı haber!
 
Kirada evi olanlar dikkat: Maliyeye takılabilirsiniz!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KAAN 28 Ağustos 2019 Çarşamba 14:48

BU EĞİTİM DEN GEÇMİŞ BİRİ OLARAK DERİM Kİ MOBİLYA BÖLÜMÜ,METAL BÖLÜMÜ,DÖKÜM BÖLÜMÜ GİBİ BÖLÜMLERİN KONTENJANLARI AZALMALI ÇÜNKÜ KİMSE SEÇMİYOR VE BOŞ KALIYOR BU BÖLÜMLER ARTIK PARA ETMİYOR ONUN YERİNE DAHA MODERN OLAN BÖLÜMLER AÇILMALI. SİZİN OKUMADIGINIZ BÖLÜMÜ ÇOCUKLARINIZ OKUR MU

Yorumu oyla      4      5  
Lombak 28 Ağustos 2019 Çarşamba 11:32

Yıllardır bu hata olduğuna göre aileler eğitilmeli. Meslek lisesi mezunları daha uzun süreli iş bulabiliyor. Uzun süre sigortası yatıyor, emekli olabiliyor. Üniversite mezunları ise işsiz.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kızının yanında vurulan Tuğba'dan acı haber!
İstanbul Arnavutköy'de evinde temizlik yaptığı sırada 6 yaşındaki kızının ...
Babasını arayıp, ‘evi yaktım, gidiyorum’ dedi
Bilecik’te ailesiyle birlikte yaşayan Fatih B., babasını telefonla arayıp ...
Emine Bulut'un şikayetini neden geri aldığı ortaya çıktı
Türkiye’yi ayağa kaldıran Emine Bulut cinayetinin faili Fedai Varan, Kırıkkale’deki ...
 
Oruç Reis de Doğu Akdeniz yolcusu
Türkiye’nin ilk yerli ve milli sismik araştırma gemisi 86 metre uzunluğundaki ...
Erdoğan imzaladı: 6 generale atama kararı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de 6 generalin atama kararı yayımlandı.
İzmir'de şüpheli ölüm: Kötü kokular yükselince...
İzmir'in Bayraklı ilçesinde bir kadın evinde ölü bulundu.
 
THK'dan suçlamalara ilişkin flaş açıklama!
Türk Hava Kurumu (THK) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Türk Hava ...
İzmir'de korkutan yangın!
Çiğli ilçesindeki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde, bir firmaya ait ...
Uzaklaştırma kararı fayda etmedi: Yine aynı dehşet!
Esenyurt'ta, bir kadın hakkında uzaklaştırma kararı bulunan eski eşi tarafından ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva