HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Şubat 2020 Perşembe - 13:47

İzmir'de kırsal kalkınma tam gaz: Mandalar Büyükşehir'den!

İzmir Büyükşehir Belediyesi manda yetiştiriciliğini canlandırmak için Selçuk'ta dokuz kadın üreticiye 28 manda hibe etti. Tunç Soyer, "Hedefimiz manda sütünden katma değeri yüksek, İzmir’e özgü ve tüm dünyaya pazarlayacağımız İzmir mozerellası gibi ürünler üretmek" dedi.

İzmir de kırsal kalkınma tam gaz: Mandalar Büyükşehir den!

İzmir Büyükşehir Belediyesi 50 yıl önce yok olan manda yetiştiriciliğini Selçuk'ta yeniden canlandırmak için dokuz kadın üreticiye bugün 28 manda hibe etti. Manda hibe edilen dokuz kadın Büyükşehir’in verdiği bakım, besleme, barındırma ve sürü yönetimi eğitimlerini tamamlayarak manda almaya hak kazanmıştı.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ekonomiye, sağlığa ve doğaya kattığı değerlere rağmen Türkiye’de toplam süt üretimi içinde manda sütünün payının çok az olduğunu söyledi. Soyer bu tabloyu İzmir’den başlayarak değiştirmeyi hedeflediklerini dile getirerek şöyle konuştu: “Bugün dünya mutfaklarına İtalya’dan ulaşan mozerella peyniri manda sütünden yapılıyor. İtalya’ya giden mandalar ise bu coğrafyadan gitmiş. Biz kendi değerimize sahip çıkamazken başkaları bundan dünyaya pazarladıkları bir ürün yaratıyor. En büyük zenginliğiniz bu bereketli topraklar ve iklim, ancak biz bunları kullanmıyoruz. Aklımızı başımıza toplayarak üretmek, ürettiğimizi dünyaya satmak mecburiyetindeyiz. Manda besiciliğini de bu amaçla İzmir’den başlayarak yeniden yaygınlaştıracağız. Hedefimiz manda s&uum l;tünden, katma değeri yüksek, İzmir’e özgü ve tüm dünyaya pazarlayacağımız İzmir mozerellası gibi ürünler üretmek. Bunu üreticilerimizle birlikte başaracağız."  



Manda besicisi dokuz kadına teşekkür eden Soyer “Bize inandılar. Kooperatif kurdular. Biz de bu hayvanlardan elde ettikleri sütün damlasını ziyan etmeyeceğiz;  hepsini alacağız. Selçuk Efes'te bir zafer yaşanacak. Bir başarı hikayesi yaşanacak ve bu başarı hikayesi Türkiye'ye örnek olacak” dedi.

İzmir mozerellası 2021’de fuarda
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ise Selçuk Efes'i pilot bölge seçerek bu projeyi başlatan İzmir Büyükşehir Tunç Soyer’e teşekkür ederek, “2021 yılında Terra Madre Fuarı İzmir'de yapılacak. Biz de kadın üreticilerimizin ürettiği manda yoğurdu, manda kaymağı ve İzmir mozerellası ile orada olacağız" dedi.



Türkiye'ye örnek olacak
Bundan 50 yıl önce 2 milyon olan manda sayısının bugün çok azaldığını belirten Muş İli Damızlık Manda Yetiştiriciliği Birliği İkinci Başkanı Nejat Emre ise "Nesli tükenmekte olan Anadolu Mandası Başkanımız Tunç Soyer'in projesi ile gelişecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu anlamda Türkiye'ye örnektir" açıklamasını yaptı.

Selçuk Efes Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selda Peynircioğlu, bu toprakların öz evladı olan yerel ırkları desteklediği ve başka bir tarımın mümkün olduğunu gösterdiği için Başkan Soyer'e teşekkür etti.

Konuşmaların ardından kurayla üreticilere bir erkek, 27 dişi Anadolu ırkı manda verildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ardından tümü gebe olan mandalardan İzmir'de dünyaya gelen iki manda yavrusuna nazar boncuklu kolye taktı. Manda yavrularına Efes ve Artemis adı verildi.

Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, İzmir Köy-Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, Selçuk Efes Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selda Peynircioğlu, Selçuk Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdallı da katıldı.

 
Başkan Taş’tan mesaj yağmuru: İktidar olmak dışındaki hiçbir savaşa girmem!
 
Kemalpaşa’da çiftçiye ücretsiz toprak analizi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Levent 27 Şubat 2020 Perşembe 21:06

Neden İzmir ve Bergama tulum peyniri yada manda yoğurdu değilde İtalyan mutfağına özgü lazanya ve pizzada kullanılan mozerella peyniri?

Yorumu oyla      2      3  
öz bornovalı 27 Şubat 2020 Perşembe 15:28

asfalttan ziyade böyle hizmetler istiyorum neden süt ürünlerinde Hollanda olmayalım

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de bir tarih daha kurtuluyor!
İzmir’in köklü semtlerinden Tilkilik’teki Carfi Köşkü, İzmir Büyükşehir ...
Kadın yönetmenler Buca’da buluşuyor!
Bu yıl üçüncü kez düzenlenecek Kadın Yönetmenler Festivali, 29 Şubat’ta ...
AASSM’de caz rüzgarı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi caz müziğin ...
 
Tuluhan Tekelioğlu, Çiğli’de kadınlarla buluşacak
Gazeteci – Yazar Tuluhan Tekelioğlu, Çiğlili kadınlarla buluşuyor.
Konaklı çocuklar bilimi eğlenerek öğreniyor
Konak Belediyesi’nin Zeytinlik Semt Merkezi’nde iki yıl önce hizmete açtığı ...
‘Hemşeri Lezzetleri’ Narlıdere’de buluşacak
Dünyanın en büyük gıda hareketi olan Slow Food’a üye olan Narlıdere’de ...
 
Deprem gerçeği Karşıyaka’da konuşulacak
Karşıyaka Belediyesi, son dönemde peşi sıra yaşanan felaketlerle Türkiye’ye ...
Hasan Ali Yücel, Gaziemir’de unutulmadı
Köy Enstitülerinin kurucusu Hasan Âli Yücel, 59. ölüm yıldönümünde, Gaziemir’de ...
Tarih Araştırma seminerlerine başvuruda son gün
Tarih konusunda çalışmak isteyen amatör araştırmacıları destekleyen seminere ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva