HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Ekim 2017 Çarşamba - 08:52

İzmir'de hasretin iki yakasını buluşturan açılış

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Buca Kasaplar Meydanı’nda restore ettiği 113 yıllık bina “Göç ve Mübadele Anı Evi” olarak yeniden hayat buldu. Mübadele anılarını yeniden canlandıran duygu dolu açılışa mübadil aileleri büyük ilgi gördü.

İzmir de hasretin iki yakasını buluşturan açılış

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Buca Kasaplar Meydanı'nda restorasyonu tamamlanarak “Göç ve Mübadele Anı Evi” olarak düzenlenen tarihi binanın açılışı, 11 Balkan ülkesinden konukların katılımıyla gerçekleştirildi.

Bu yıl 12.si düzenlenen Balkanlılar Halk Oyunları Festivali kapsamında yapılan törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak ve Balkan derneklerinin yöneticileri ile  Festival kapsamında İzmir’e gelen Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan’dan gelen ekip temsilcileri katıldı.

Anı Evi olarak düzenlenen 113 yıllık binada uzun süre yaşayan ve kendisi de bir mübadil olan Prof. Dr. Cengiz Kuday ile 97 yaşındaki Nazike Bilgiç de katılımcılar arasındaydı. Nazike Teyze’ye, Göç ve Mübadele Evi’nin hazırlanmasına verdiği katkılar nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından plaket takdim edildi.

Törende bu özel eserin ortaya çıkarılmasında katkıları bulunan Atıl Koruyan, Beyami Uzun, Fahrettin Varol, Fatma Can, Figen Gürsoy, Firdevs Tuncay, Gülafet Demirkollu, Gültekin Kan, Gürhan Özsamancı, İskender Ozsoy, Kemal Yalçın, Mehmet Tügen, Mert Rüstem, Mustafa Bung, Mürşide Üzümcüoğlu, Önder Kayın ve Seda Tezel Tufan ile Lozan Mübadilleri Vakfı, Selanik Türkleri ve Buca Yaylacıklılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği ile İzmir Girit Müdilleri Derneği’ne, yine Başkan Kocaoğlu tarafından şükran plaketleri verildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, geçmişini bilmeyen toplumların geleceğini şekillendirmede zorluk yaşadığını hatırlatarak İzmirlileri Göç ve Mübadele Evi’ni görmeye davet etti.

“ÇAN İLE EZAN SESLERİ BİRBİRİNE KARIŞIRDI”
Başkan Aziz Kocaoğlu, restore edilerek yeniden hayat bulan Anı Evi’ni, hazırlanmasında önemli katkılar sağlayan mübadillerden Firdevs Tuncay’ın anılarını dinleyerek dolaştı. Anlattıklarıyla adeta eski günlere giden Tuncay, “Çan sesleriyle ezan birbirine karışırdı, biz buradayken. Kilisenin papazı asasını üç defa yere vurur, ezan bitene kadar yürümez, beklerdi. ‘Bu köyde Müslümanlarla aramızın nasıl iyi olduğunu sen bilirsin değil mi vre Hüseyin?’ diye sorardı babama. İzmir’in işgalinden sonra bile aramızda hiçbir şey olmadı” diye konuştu. 

113 YILLIK BİNA
“Türk-Yunan Mübadelesi” başta olmak üzere Türkiye'ye Balkan ülkelerinden yapılan göçlerin hikâyesini ve yarattığı kültürel-sosyal değişimleri kayıt altına almak amacıyla hazırlanan Anı Evi'nde sergilenen obje, fotoğraf ve belgeler için çok sayıda kişi ve kurum bağışta bulundu. Objeler arasında Girit'teki bir evden hatıra olarak getirilen bir tuğla parçası, 90 yıllık bir ayna, mübadil ailelere ait kıyafetler, dokumalar ve mutfak malzemeleri ile mübadeleyle ilgili tasfiye talepnameleri, nüfus tezkereleri ve benzeri belgeler yer alıyor. Göç ve Mübadele Anı evi, Türk-Yunan nüfus mübadelesini yaşamış olan mübadiller ve onların 1. 2.ve 3. kuşak akrabalarının anılarını yaşatıyor.

1.7 MİLYON İNSANIN ZORUNLU GÖÇÜ
“Değiş tokuş, bir şeyin başka bir şeyle değiştirilmesi” anlamına gelen mübadele, 30 Ocak 1923’de Lozan’da, Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan “Türk ve Yunan Nüfus Mübadelesine İlişkin Sözleşme ve Ek Protokolü” sonrasında, Türk ve Rum nüfuslarının karşılıklı zorunlu değişimi için kullanılan genel bir göç terimidir. Nüfus değişiminden sadece İstanbul’da yaşayan Rumlar ile Batı Trakya’da yaşayan Türkler muaf tutulmuştu. Anlaşma öncesinde gelen ve gidenlerle birlikte yaklaşık 1 milyon 200 bin Ortodoks/Rum Yunanistan’a, 500 bin’e yakın Müslüman/Türk de Türkiye göç etmek zorunda kaldı.

 
Ege Denizi'nde gece yarısı korkutan deprem
 
İZSU'dan o ilçeye 3,2 milyonluk yağmur suyu harekatı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Giritli 11 Ekim 2017 Çarşamba 15:37

Mübadele ile Girit adasından gelen tüm atalarımıza Allah'tan rahmet dilerim, böyle göçler bir daha yaşanmasın, kimse topraklarından, doğup büyüdüğü yerlerden ayrılmak zorunda kalmasın...

Yorumu oyla      15      6  
muhalif 11 Ekim 2017 Çarşamba 11:49

isimsiz yorumcu..2 yıl önce açılan altı otopark olarak düzenlenen meydandı, dün açılan bu meydandaki mübadele anı evi, idrak problemin mi var????

Yorumu oyla      15      7  
11 Ekim 2017 Çarşamba 10:51

2 SENE ÖNCE ACILMISTI KASAPLAR MEYDANI. Bu kıytırık bina da o meydanın içinde yer alıyordu. 2 senede 1 tekrar mı açıyorlar :D

Yorumu oyla      13      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve müjde geldi: İzmir’in o ilçesi metroya kavuşuyor!
İzmir Valiliği, Üçyol-Buca arasında yapılması planlanan metro için, ‘Çevresel ...
Tarihi kentler Bergama'da buluşuyor
"İçinde Su Geçen Kentlerde Yeni Olanaklar ve UNESCO Dünya Mirası Sürecinde ...
Başkan Selvitopu Egedesonsöz'e konuştu: 'İhaneti gördüm ama bende sabır çok'
Başkan Selvitopu Egedesonsöz'e konuştu: 'İhaneti gördüm ama bende sabır çok'
 
Büyükşehir Meclisi’nden o kararlara fren!
Narlıdere Belediyesi’nin Gezi Olayları’nda yaşamını yitiren Berkin Elvan ...
İzmir Büyükşehir'den dar gelirliler için konut fırsatı: Sahiplerini bekliyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca ve Uzundere’deki konutlarından 120'sinin ...
Buca'nın prestij projesi tam gaz: Açılış tarihi belli oldu!
Buca’da kent merkezi anlayışına farklı bir yorum getirecek olan Buca Çarşı projesi hızla yükseliyor.
 
Bornova'da kazanlar dostluk ve kardeşlik için kaynadı
Bornova Belediyesi’nin kısa süre önce hizmete açtığı Pınarbaşı Kültür ...
Urlalı kadınlar fotoğrafladı: "Kendi Gözümden Köyüm"
Urla'nın Barbaros, Uzunkuyu ve Zeytinler Köyü'nde yaşayan kadınların kendi ...
TÜM YEREL SEN’den Urla’nın Filizlerine destek
Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası (TÜM YEREL-SEN) İzmir 1 Nolu Şubesi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva