HABERLER>İŞ DÜNYASI
12 Nisan 2018 Perşembe - 15:41

İzmir’de gündem İZTO seçimleri: Kulisler çalkalanıyor!

Ticaret Odası’nda ilk etap olan komite seçimleri sonrasında hareketlilik had safhaya ulaştı. Mevcut Başkan Demirtaş ve rakibi Özgener’in hamleleri kulislere yansıdı. Meclis başkanlığı noktasında da heyecanın tavan yaptığı öğrenildi.

İzmir’de gündem İZTO seçimleri: Kulisler çalkalanıyor!

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ- (Kulis Haber) İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) seçim süreci tüm yoğunluğuyla yaşanıyor. 9 Nisan Pazartesi gerçekleşen sandık mesaisinde ilk etap olan komite seçimleri geride kaldı. Böylelikle seçilecek başkan için irade gösterecek isimler netleşti.

Mevcut Başkan Ekrem Demirtaş ile Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkanı Mahmut Özgener’in arasındaki mücadelede hangi tarafın güleceği 14 Nisan Cumartesi, yeni mecliste gerçekleşecek seçimde belli olacak.

İKTİDAR MI SÜRECEK, DEĞİŞİM Mİ GELECEK?
Demirtaş’ın 26 yıllık iktidarı devam mı edecek, yoksa yarışa değişim parolasıyla girmiş olan Özgener mi ipi göğüsleyecek? İzmir’in köklü kurumu yeni binasıyla birlikte yeni başkanına da mı kavuşacak? Tüm bu soruların cevap bulması öncesinde iki kanadın da telefon trafiğine ve kulis çalışmalarına başladığı öğrenildi. Demirtaş ve Özgener’in şu an kırılmayacak kemik kadroları oluşmuşken ortada kalan kısım her iki ismin hedefindeki kitle olacak.  Özgener’in komite seçimleri sonrasında psikolojik üstünlüğü eline geçirdiği ve şu an 1-0 önde olduğu kulislerde konuşuluyor. Fakat Demirtaş’ın birçok seçimden zaferle ayrılması ve tecrübesi dikkate alındığında çok sayıda kişi ‘daha bu iş bitmedi’ noktasında görüş birliği içinde…

ORTAK AKIL BİLMECESİ!
Salih Özçiftçi ve CHP’nin kentteki sembol ismi Alaattin Yüksel’in başını çektiği Ortak Akıl Grubu’nun ise içinde bulunduğu durum tam bir muamma. Komite seçimleri ve yeni meclis oluşmadan önce iddialı olan kanat şu an sessizliğini koruyor. Bu sessizlik belirsizlik olarak nitelendiriliyor. Grubun komite seçimlerinde hayal kırıklığı yaşadığı kulislerde dillendiriliyor. Grup, meclis oluşmadan önce ‘50 kişiyi bulursak kendi adayımızı açıklarız’ noktasında bir çıkışa imza atmıştı. Gelinen noktada Ortak Akıl’ın komitelerden kaç kişiyle çıktığı hakkında net bir sayı bulunmuyor. Bu durumda grubun sonuçlarda ne kadar belirleyici olacağı, Özgener ve Demirtaş arasındaki tercihini netleştirip netleştirmediği ise henüz bilinmiyor. Fakat grubun Demirtaş lehine bir refleks göstermesinin sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

DEMİRTAŞ’IN ELİNDEKİ EN BÜYÜK KOZ CHP Mİ?
9 Nisan’da gerçekleşen komite seçimleri ve 14 Nisan’da yapılacak başkanlık seçimi arasındaki dönemin çok önemli olduğu vurgulanıyor. Dengelerin sürekli değişme ihtimalinden söz ediliyor. İlk Etaptaki seçimlerde Özgener’in 79 komiteden yarıdan fazlasını aldığı konuşulurken, kritik tarih olan 14 Nisan’a sayılı günler kala bazı meslek gruplarından da destekler gelmeye devam ediyor. Öte yandan Ticaret Odası seçimleri için kulisler kentte aylar öncesinde hareketlenmişti. AK Parti ve iktidarın Özgener’i tüm olanaklarıyla desteklediği iddia edilmişti. Gelinen noktada Demirtaş’ın elindeki en büyük kozun yerel dinamikler ve dolayısıyla CHP olduğu dillendiriliyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Demirtaş’tan yana tavır koyduğu öne sürülürken CHP İzmir İl eski Başkanı Ali Engin de bizzat Demirtaş’ın listesinde yer almıştı.

AK PARTİ SÜRECİN NERESİNDE?
Kentte çok sayıda siyasi ve iş dünyası temsilcisinin sürece siyaset bulaştırılmasından rahatsız olduğu biliniyor. ‘Oda seçimlerine siyaset karışmamalı, bu bir algıdır’ diyenlerin sayısının bir hayli fazla olduğu belirtildi. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel süreçte, “Bizim ticaret odası seçimlerine müdahale etmemiz söz konusu değil. Bizim bazı hassasiyetlerimiz var, İzmir'in bazı hassasiyetleri var. İzmir Ticaret Odası uzun yıllardır Atatürkçü, Cumhuriyetçi, demokrasiden yana bir duruş sergiliyor. Biz Sayın Ekrem Demirtaş da Sayın Mahmut Özgener de kim göreve gelirse gelsin, bu duruşun değişmemesini, bozulmamasını istiyoruz” demişti.  Mevkidaşı AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül ise Demirtaş’ın kendisini ziyaretinde, “Oda seçimlerinde herkese başarılar diliyoruz. Herkesin iyi niyetle elinden geleni yapacağına inanıyoruz. İzmir’de siyasi partimizi temsil eden kişi benim. Bizim çıkıp 'şunu destekliyoruz' diye bir açıklamamız yok. Ama bizim partimizden birileri birilerini destekleyebilir. Ekrem Bey’e nasıl çok kişi destek veriyorsa Mahmut Bey’e de destek veriyordur. Ben inanıyorum Mahmut Bey’e CHP’den ve diğer partilerden üye olanlar da destek verebilir. İlimiz için kim çalışırsa biz ona destek veririz” mesajını vermişti.  Fakat diğer yandan Demirtaş komite seçimleri sonrasında, ‘baskı olduğu yönünde’ çıkışa imza attı.

Siyasi kanattan Özgener’e alanda en çok desteğin AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya’dan geldiği iddia edildi. Diğer yandan odada geçmiş dönemde meclis başkanlığı yapmış olan ve önemli isimler arasında yer alan AK Parti Milletvekili Necip Kalkan’ın yakın çevresine, ‘iktidar desteği algısı yaratılıyor diye seçim alanına bile gitmedim’ dediği ifade edildi. AK Parti etkisinin öne sürülmesinden en çok Özgener’in rahatsız olduğu belirtilirken başka bir iddiaya göre iktidar milletvekillerine süreç sonlanana kadar konuşma ve görüş verme yasağı getirildiği öğrenildi.

2 GÜN KALA KILIÇLAR ÇEKİLDİ!
Oda tarihinde görülmemiş bir sürecin yaşandığı öne sürüldü. 14 Nisan Cumartesi günü saat 09:00’da start alacak sandık mesaisine 2 gün kala tarafların rekabetinin gövde gösterisi şeklinde dönüştüğü gözlendi.  Özgener’in lehine komitelerden seçilen ve meclise giren birçok simge isim destek imzası verdi. Karşı hamle olarak Demirtaş’ın ise, “Odamız, Atatürkçü, yenilikçi ve çağdaş yapısını sürdürecektir” açıklaması dikkat çekti.

ÖNEMLİ DETAY MECLİS BAŞKANLIĞI…
Diğer bir ayrıntı ise meclis başkanlığı noktasındaki çalışmalar olarak gösteriliyor. Mevcut Meclis Başkanı ve Demirtaş’a yakın olan Rebii Akdurak’ın göreve devam yönünde refleks göstermesi bekleniyor. Özgener’in ise meclis başkanı olarak düşündüğü ismin Selami Özpoyraz olduğu öne sürüldü. Akın Kazançoğlu’nun meclis başkanlığı noktasında bir refleks göstereceğinin beklentiler arasında olduğu vurgulandı. Meclis başkanlığı için adı geçen bir diğer isim ise İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AK Parti Grup Başkanvekilliği görevini yürüten Bilal Doğan… Özgener’e yakın olduğu bilinen Doğan’ın olası bir meclis başkanlığı teklifine soğuk bakmayacağı ifade edildi.

AKDURAK VE ÖZPOYRAZ’DAN RESMEN ADAYLIK AÇIKLAMASI!
Egedesonsöz’e konuşan Özpoyraz hakkındaki iddialara açıklık getirdi. Özpoyraz, “Mahmut Bey bizi düşünmüş olabilir ama başka arkadaşlarımız da aday olduğu için tarafsız kalmasının doğru olacağını düşünüyorum. Kendisi de zaten tarafsız kalacağını ifade etti. Ben meclis başkanlığını düşünüyorum ve adayım” dedi.  

Mevcut Meclis Başkanı Akdurak, “Yeni dönemde de adayım” mesajını net bir şekilde verirken, Kazançoğlu ise, “Arkadaşlardan büyük bir teveccüh var. Fakat daha kararımı vermedim” diye konuştu.  

MECLİSTEKİ DENGELER NASIL?
Meclise giren isimler dikkat çekerken, Demirtaş’a ve Özgener’e açık destek verecek blokların kısmen netleştiği belirtildi. Yönetim Kurulu Başkanlığı için oy kullanacak 175 kişiden 60-70 arası kişinin Demirtaş’a açık destek içinde olduğu öne sürüldü. Özgener’in arkasında ise 90-100 kişilik bir grubun olduğu aktarıldı. Ortak Akıl Grubu’nun yarı açık yarı gizli şekilde meclise 10-15 arasında kişi soktuğu ifade ediliyor.  Seçim matematiğine göre ‘kararsız’ şekilde ortada görünen kesimin hem Demirtaş’ın hem Özgener’in hedefinde olduğu biliniyor. Meclise giren önemli isimlerin oluşturacağı dengenin belirleyici olması bekleniyor.

BABA-OĞULLAR MECLİSE GİRDİ
İZTO Meclis Başkanı Rebi Akdurak 76’ncı komiteden, babası Metin Akdurak ise 45’inci Yük Taşıma Grubu’ndan meclise girdi. Bilal Doğan 47’inci komiten, oğlu Onur Doğan da 79’uncu Bilişim Grubu’ndan meclisteki yerini aldı.  

Ocak ayında İTO yönetim kurulundan Demirtaş’a tepki olarak istifa eden Nevzat Artkıy Mobilya Grubu’ndan meclise girmeyi başardı.

PALA ÇİFTİ MECLİSTE
32’inci komite olan Gözlükçüler Grubu’ndan ise Mert Pala ve eşi Melisa Pala mecliste yer aldı.

PEHLlVANOĞLU-KİBAROĞLU REKABETİ
Marketçilik Grubu’nda Pehlivanoğlu- Kibaroğlu rekabet yaşandı. Kibaroğlu Gıda kazandı. Sağlık Grubu’nda Medical Park 4 oyla ipi göğüsledi. Veysi Kubba meclise girdi. CHP’li Saniye Bora Fıçı sahibi olduğu Bora Özel şirketini temsilen meclise girdi.

BEŞOK ÖNCE MECLİS DIŞI KALDI DAHA SONRA KURAYLA GİRDİ
Taşıtlı Araçlar Grubu’nda Mahmut Özgener’e yenilen Çoşkun Beşok bir pusuladaki çizik nedeniyle seçilememişti. Fakat gerçekleşen kura çekiminin ardından Beşok meclisin yolunu tuttu.

 
ABD'nin hedefindeki Esad'dan ilk açıklama!
 
Açıklamalar arka arkaya... Özgener’e güçlü destek!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tacir 13 Nisan 2018 Cuma 09:39

Haberi yazan arkadaş süreci tam takip etmiyor sanırım dün Murat Bakanın yaptığı açıklamaların meclis üyeleri üzerindeki etkisi akp lilerin yaptıklarından daha fazla oldu kulislerde her ne kadar tarafsız gibi konuşsada CHP milletvekilinin tavrı ile izto seçimlerinde Mahmut beya örtülü destek verdiği konuşuluyor Akp milletvekillerinin çalışması ise müdahele gibi yansıdığından Özgener’e ters etki yaptı

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özgener: İzmir değişim istiyor!
İzmir Ticaret Odası Başkan Adayı Mahmut Özgener başkanlık seçimine sayılı ...
DTO Başkanı Öztürk: Denizcilikte ustalık dönemindeyiz!
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, geçtiğimiz günlerde ...
Torbalı Ticaret Odası'nda yeniden Olgun dönemi
Bir hafta önce listesi vize alan TTO Başkanı Abdulvahap Olgun dün İlçe ...
 
Başkan Nasır'dan İZTO seçimleri değerlendirmesi: İzmir için yeni bir sayfa açılacak!
Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı ve İZTO 67 - İnşaat Yapım ve ...
İzmir'de seçim kuyruğu: Akın ettiler!
İzmir Ticaret Odası seçimlerinin ilk aşaması olan meclis üyeleri ve komite ...
İzmirli denizcilerin başkanı belli oldu!
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi seçimleri sonuçlandı. Yönetim Kurulu ...
 
İnşaat sektöründen Özgener'e büyük destek!
İzmir Ticaret Odası Başkan Adayı Mahmut Özgener ve Müteahhitler Federasyon ...
MARBLE Fuarı’na 'alım heyeti' dopingi
Fuarda 12 ülkeden gelen 40 ithalatçı firma ile Türk firmaları 500’ün üzerinde ...
İZTO Başkan adayı Özgener: Kentin kaderini birlikte belirleyelim
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkan Adayı Mahmut Özgener, Mardinliler Federasyonu’nun ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva