HABERLER>EKONOMİ
20 Eylül 2017 Çarşamba - 14:55

İzmir'de girişimcilerden dev zirve: Gündem yeni model

Türkiye Girişim Sermayesi Meclisi, İzmirli girişimciler ile bir araya geldi. Toplantıda finans sektöründen farklı şekilde şirketlerin karına ve zararına ortak olan yatırım modeli tanıtıldı.

İzmir de girişimcilerden dev zirve: Gündem yeni model

Türkiye Girişim Sermayesi Meclisi’nin yatırım almakla ilgilenen şirketlerle bir araya geldiği 'Girişim Sermayesi İzmir Buluşması' Hilton Oteli’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme Koordinasyon Başkanı Hakan Yurdakul, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Güleç, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz ve şirket temsilcileri katıldı.

Gaziantep ve Konya’nın ardından İzmir’de gerçekleştirilen toplantıda, İzmir’in yüksek potansiyelli şirketleriyle, Türkiye’deki girişim sermayesi fonları bir araya geldi. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme Koordinasyon Başkanı Hakan Yurdakul, 90’lı yıllarda finans sektörünün reel sektörden yarışmaya başladığını anlattı. Temel görevi reel sektörü desteklemek olan finans sektörünün bağımsız bir sektör olmaya başladığını belirterek, “Sonuçta aşırı finansallaşma oluştu. Finans sektörü reel sektörün kar edip etmediğine bakmaksızın kar etmeye başladı ya da reel sektörün yükselişine bakmadan geri çekilerek bocalamasına ve sonunda düşüşe geçmesine neden oldu. Bu toplantıda bir kredi borç döngüsünden bahsedilmeyecek. Sizinle birlikte var olan, sizinle birlikte kazanan ya da kaybeden bir modelden bahsedilecek. Bu bütün dünyada maruz kalınan aşırı finansallaşmaya karşı bir cevap olarak son derece önemli. Çünkü Girişim Fonu'nun yaptığı şey sermaye yatırımı. Borç ya da kredi vermek, teminat almak şeklinde klasik bir yapı değil. Döngüleri sizinle eş güdümlü" dedi.

'ŞİRKETİN HEM ARTISINA HEM EKSİSİNE ORTAK OLUYORUZ'
Türkiye Girişim Sermayesi Meclis Başkanı Göktekin Dinçerler ise değer yaratmaya katalizör olduklarını belirterek, “Sermaye yatırımcısı olarak bir şirketin hem artısına hem de eksisine ortak oluyoruz. İyi bir şirketin daha iyi yönetilmesine, daha kurumsallaşmasın yönelik adımlar atılmasını, daha iyi planlama yapılmasını sağlıyoruz. Yeni iş alanlarına yeni pazarlara girilmesini sağlıyoruz. Aile şirketlerinin kurumsallığa geçişlerinde katalizör olabiliyoruz. Birkaç değişik açıdan girişim sermayesini farklı alanlarda şirketinizin büyümesine, gelişmesine, ortaklık yapısının gelişmesine katkı koyuyoruz. Kar eden şirketlere de kar potansiyeli olan şirketlere de yatırım yapıyoruz" diye konuştu.

'TÜRKİYE’DEN KÜRESEL MARKA ÇIKMA İHTİMALİ ARTACAK'
Uluslararası doğrudan yatırımın şekil değiştirmeye başladığını belirten Ender Yorgancılar, “Artık önemi her geçen gün artan yeni bir yatırım türünü, girişim sermayesi fonlarının yatırımlarını konuşmaya başladık. Girişim sermayesi fonları şirketlerden hisse satın alarak, şirketlerin geleceğine ortak oluyorlar. Fonlar, yatırım yaptıkları şirketlere sermayeyle birlikte know-how da sağlıyorlar, yeni pazarlar buluyorlar ve bu şirketleri kurumsallaştırıyorlar. Dünyanın en büyük şirketleri listesinde, ilk 20 ekonomi arasında olan ülkemizden sadece 1 şirket bulunmaktadır. Küresel markalar listesindeki durumumuz da farklı değildir. Türkiye’nin orta gelirli ülkeler grubundan çıkıp, yüksek gelirli bir ülke haline gelebilmesi için küresel şirketlerinin sayısını arttırması gerekmektedir. Girişim sermayesi fonlarının yatırım yaptıkları şirketlerin sayısı arttıkça, Türkiye’den küresel markaların çıkma ihtimali de yükselecektir" dedi.

'GİRİŞİMCİLER ARTIK YALNIZ KALMIYOR'
Girişimciliğin yükselen bir trend olsa da aslında ticaretin varoluşundan bu yana olan bir kavram olduğunu belirten Cüneyt Güleç, “İş kurma, tutundurma, büyütme, pazarlama ve satış gibi birçok süreci kapsaması; girişimciliğe geniş bir pencereden bakmayı gerektiriyor. Ülkemizde işletmelerin büyük kısmının KOBİ niteliğinde olmasına rağmen, yarattıkları katma değerin toplam katma değere katkısı düşük. KOBİ’lerin, küresel rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri için önünü açacak adımların atılması gerekiyor. Çünkü, KOBİ’ler çoğu zaman sınırlı ve yetersiz sermaye ile kuruluyor. Günümüzde bilgiye ulaşmanın kolaylaşması ile birlikte dünyayı izleyen gençler heyecanla iş fikirlerini hayata geçirmek, girişimci olmak istiyor. Girişimcilere kamu-özel sektör kaynaklı destekler artıyor. Yatırımcılar, fon şirketleri yatırım yapmak için iyi projeleri kovalıyor. Kısaca, girişimciler artık yalnız kalmıyor" dedi.

'1 MİLYARLIK FON ANADOLU ŞİRKETLERİYLE BULUŞACAK'
Ercan Korkmaz ise Türkiye’nin kendi sektörlerinde başarı hikayelerine imza atan önemli şirketlerinin büyük bir bölümünün, girişim sermayesi fonlarından yatırım almış olmalarının, İzmir’deki geleceği parlak yatırım ve şirketlere de büyük bir umut olduğunu belirterek, “Girişim Sermayesi Fonları'nın Anadolu’ya açılmasıyla 2 yıl içinde 1 milyar dolarlık fonun Anadolu’daki şirketlerle buluşacak olmasını şehrimiz adına büyük bir fırsat olarak görüyorum. O nedenle İzmir’in girişimci ruhuna bu fonların ilaç gibi geleceğini, destek bekleyen fikirlerin, girişimlerin doğru denize dökülmelerini sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Girişim Sermayesi Fonları ile ilgili sunumlara geçildi. (DHA)

 
İzmir'de kaçak göçmen operasyonu: 82 gözaltı
 
İzmir'de okul yolunda feci kaza: Dede-torun...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fatih YAPAR yazdı... Orda bir köy var uzakta
Fatih YAPAR yazdı... Orda bir köy var uzakta
Türk devi firma yabancılara satıldı
Dünyanın en büyük traktör üreticilerinden Hindistan merkezli Mahindra ...
TTO yeni binasına kavuşuyor: Açılış Ekonomi'nin Patronu'ndan...
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Torbalı Ticaret Odası binasının resmî açılışını ...
 
Serbest bölgelerde 'Türk Lirası' zorunluluğu kaldırıldı
Serbest bölgelerdeki faaliyetler ile ilgili her türlü ödeme döviz veya ...
Turizmin kalbi İzmir'de atacak
Olağanüstü güzellikte tarihi ve doğal değerlere sahip olan Nevşehir, Travel ...
Ahilik haftası İzmir'de başladı
İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği yöneticileri ve birliğe bağlı ...
 
Koç Holding o özelleştirmelere en yüksek teklifi verdi
Koç Holding şirketlerinden Entek Elektrik Üretimi AŞ'nin, Menzelet ve ...
Bir dönemin beyaz et deviydi... İcradan satılıyor!
İflasına karar verilen Şeker Piliç’e ait dev üretim tesisi icradan satılacak. ...
DSİ personel alımı ne zaman başlıyor? 518 personel alınacak!
DSİ personel alımı ile 518 kişiyi istihdam etmeye hazırlanıyor. Hemen ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva