HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Eylül 2016 Pazar - 09:46

İzmir'de engelsiz yaşam için büyük bir adım daha!

Kasım ayında yapılacak Engelsizmir 2016 Kongresi'ne hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez engelli bireylerin bağımsızlaşması ve özgürleşmesinde çok önemli bir adım olan inovasyonu masaya yatırdı.

İzmir de engelsiz yaşam için büyük bir adım daha!

Engellilere yönelik gerçekleştirdiği çalışmalarla dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın bu yılki temasına uygun olarak "Engelsiz yaşam için inovasyon" çalıştayı gerçekleştirdi. İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde yapılan çalıştayda engelli bireyin bağımsızlaşması ve özgürleşmesinde çok önemli bir adım olan inovasyon masaya yatırıldı; engellilere yönelik yapılan ve yapılması gereken çalışmalar konusunda bilgi verildi.

Çalıştayın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, "Büyükşehir Belediyesi olarak engelliler konusundaki çalışmalarımızda Türkiye genelinde çok önemli bir yere geldik. 2005 yılında engelli dostu kent seçilmiştik. Bu bizi motive etti. Bu ünvanı alan kentin durması yakışık almaz, daha da ileriye gitmesi lazım. Bu noktadan hareketle çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz" dedi.

Eskiden, engellilerin evden çıkarılmadığını hatırlatan Sırrı Aydoğan, "Çocukluğumuzda her mahallede engelli vardı, ama bilmezdik. Dışarı çıkarmazlardı. Topluma çok fayda sağlayacak bir sürü zeki çocuk bu yüzden değerlendirilemedi. O dönemin çocukları, insanları içimde acı kaldı. Şimdi o dönemler yavaş yavaş gitti. Hedefimiz, tüm engeller ortadan kalkana kadar, herkesin eşit olduğu, gezdiği, spor yaptığı, sanat aktivitelerine katıldığı, iş bulabildiği noktaya kadar çalışmak" diye konuştu.

Kasım'da büyük kongre var
2-5 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek Engelsizmir 2016 Kongresi Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem de konuşmasında, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.



Köstem, "5 yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği destekle çalışıyoruz. Bu çalıştay kapsamında elde edilen bilgiler, Kasım ayında gerçekleştireceğimiz kongrede kullanılacak. Bilgi çok önemli, ama bunu kullanıp kente ve engellilere yararlı fonksiyonel hale döndürmek de bir o kadar önem taşıyor" dedi.

Engelsizmir 2016 Kongresi Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Adnan Akyarlı ise İzmir'i engelsiz yaşam açısından olabilecek en üst seviyeye çıkarmak istediklerini söyledi.

Çalıştay kapsamında dinleyicilere, fikirlerini ve önerilerini yazabilmeleri için "Bir fikir İzmir'i değiştirir" temasından hareketle kağıtlar dağıtıldı. Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda, Mart ayında "Engelsiz Spor Çalıştayı", Nisan ayında ise "Engelsiz Eğitim Çalıştayı" düzenlemişti.

Engelli yaşamına destek
Çalıştay kapsamında özellikle kamusal alanda engellilere yönelik yapılan ve yapılması gereken çalışmalar ele alındı. Çalıştayın ilk bölümünde “İnovasyon nedir, engelsiz yaşam için inovasyon” konulu bir oturum gerçekleştirildi. İkinci oturumda “Engellilere yönelik yenilikler sunan firmalar/Engelli yaşamına destek ürünleri&İnovasyon anlayışları” konusu ele alındı. Çalıştayın son oturumunda, “Engelli yaşamı: Değişen yaklaşımlar ve değerler” konusu tartışıldı. Çalıştay kapsamında, katılımcılar görüşlerini ve önerilerini yazılı olarak iletme şansı yakaladı.

Türkiye'de kentsel mekanların yüzde 81'inde engelli rampası bulunmadığının ifade edildiği çalıştayda, ülke genelinde şehir içi toplu taşıma araçlarının yüzde 73'ünde sesli ikaz sisteminin bulunmadığı vurgulandı. Engellilerin kent yaşamında aktif rol alması için kent mobilyalarının, dinlenme alanlarının, parkların, çöp kutularının, çeşmelerin,  genel tuvaletlerin ve yolların da engellilerin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesinin önemi ifade edildi. Kamuda özellikle idarenin yaptığı çalışmalarda engellilerden danışmanlık alınmasının önemine değinildi. Engellilerin eğitiminin ve kültürel - sportif etkinliklere katılmalarının çok önemli olduğu vurgulanan Çalıştay'da, engellilerin özel sektörde istihdamı konusunda geçmiş yıllara oranla çok ciddi aşamalar kaydedildiği de dile getirildi.

 
Fuar’da şovlar uçuşa geçti!
 
TSK'dan Çukurca ve Tendürek'e hava harekatı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Önemli değil 5 Eylül 2016 Pazartesi 11:30

Ben de engelli esiyim ancak dik yokuslar yüzünden esim evden çıkamıyor. Halbuki geliş ülkelerde yokuşlar için özel elektrikli rampalar var bunlar niçin uygulanmaz

Yorumu oyla      11      5  
Önemli değil 4 Eylül 2016 Pazar 20:15

Ben de engelli esiyim ancak dik yokuslar yüzünden esim evden çıkamıyor. Halbuki geliş ülkelerde yokuşlar için özel elektrikli rampalar var bunlar niçin uygulanmaz

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Kültürpark İzmir' yoğun istek üzerine 1 hafta daha Fuar'da!
"Kültürpark İzmir" projesini tanıtmak için hazırlanan Pakistan Payvonu'ndaki ...
Başkan Kocaoğlu: Ağız ucuyla değil yürekten!
İzmir Büyükşehir ve Urla Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen Nohutalan ...
Buca'nın şampiyonları belli oldu
Buca’da faaliyet gösteren Amatör Spor Kulüpleri arasında düzenlenen Buca ...
 
Romanlar'dan Pekdaş'a teşekkür ziyareti
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, yurtiçi ve yurtdışında faaliyet gösteren ...
Ödemiş’te Van yası: Konser iptal!
Ödemiş Belediyesi de kara haberin ardından kurtuluş etkinlikleri kapsamında ...
Kemalpaşa'da örnek proje: Sosyal market
Kemalpaşa Belediyesi, büyük bir sosyal belediyecilik uygulamasına imza ...
 
Karşıyaka'da vefa parkları: Şehitlerin adı ölümsüzleşti
CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na, Artvin’de yapılan suikast girişiminde şehit ...
Karabağlar'ın yenilikçi tasarımı İEF'de görücüye çıktı
Karabağlar Belediyesi standında bulunan İpsum Station (Akıllı İstasyon) ...
Konak'ta kurban satışına sıkı denetim
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Konak Belediyesi, Yeşildere’de kurulan ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva