HABERLER>SAĞLIK
24 Eylül 2018 Pazartesi - 16:09

İzmir'de eczacıların başkanından 'fakülte' tepkisi!

İzmir Eczacı Odası (İEO)’nın Olağan Mali Genel Kurulu’nda konuşan İEO Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan, halk sağlığını doğrudan ilgilendiren bir meslek kolunda yeni fakülte açma girişimlerinin fayda getirmediğini belirtti.

İzmir de eczacıların başkanından  fakülte  tepkisi!

Türkiye’de son yıllarda sayıları 50’nin üzerine çıkan eczacılık fakülteleri ve bu bölümlere ayrılan kontenjanın hızlı şekilde artması işsiz eczacı sorunu gündeme getirirken; yaşanan durumu değerlendiren sektör temsilcileri nitelikli eğitim ve altyapı sorunlarının konuyu derinleştirdiğini kaydediyor. Sadece bu yıl içinde dört fakültenin açılması kaygıları artırırken; konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Eczacı Odası (İEO) Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan, durumun vahim noktaya geldiğini belirterek, “Fiziki şartları yetersiz binalarda eğitim verilmeye çalışılıyor. Bazı fakültelerde laboratuvar dahi bulunmuyor. Bu, yakın gelecekte başta işsizlik olmak üzere ciddi sorunları ortaya çıkartacak” diye konuştu.

İEO’nun Olağan Mali Genel Kurulu’nda konuşan Başkan Sayılkan, “Mesleğimizle ilgili o kadar çok sorunla mücadele etmek zorunda kalıyoruz ki, bu gerçekten bizleri düşündürüyor. Bakıyorsunuz, birçok yerde eczacılık fakültesin açılmış ve eğitim vermeye çalışıyor. Hem sayı olarak hem kontenjan olarak sürekli bir artış söz konusu. Bunu karşın, bu fakültelerden bazılarında hem fiziki şartları uygun değil hem de yeteri kadar akademik kadro bulunmuyor. Eğitimi son derece zor bir meslek kolunda böyle bir tablonun olması üzüntü verici. Bir binanın çatı katına yerleştirilmiş, laboratuvarı dahi olmayan fakültelerden bahsediyoruz. Böyle bir şey olabilir mi?” dedi.

Konun ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından titizlikle yeniden ele alınması gerektiğinin altını çizen Başkan Sayılkan, “Bu konudaki hassasiyetimizi hemen her toplantıda dile getiriyoruz. Geçtiğimiz günlerde Erzurum’da gerçekleştirdiğimiz bir toplantıda da sorunu ele aldık. Biz, iyi şartlarda eğitim alanla bu eğitimi alamayan eczacıların aynı koşullarda hizmet veriyor veya verecek olmasını doğru bulmuyoruz. Gerekirse üst birliğimiz olan Türk Eczacıları Birliği (TEB) maddi imkanlarını seferber ederek, sürekli fakülte açma algısını değiştirecek somut adımlar atacak. Halk sağlığını doğrudan ilgilendiren bir meslek kolunda yaşanacak sorunlar, ileride mesleğe ve sektöre geri dönülmez zararlar verebilir. Bu durum bizi kaygılandırıyor” diye konuştu.

EKONOMİK KRİZ ETKİLİYOR
Çok sayıda eczacının katıldığı toplantıda konuşan Başkan Sayılkan, yaşanan ekonomik krizin eczaneleri yavaş yavaş etkilemeye başladığını ifade ederek, “Böyle bir ortamda eczacılar olarak, eczanelerimizdeki kırılgan ve hassas ekonomik yapı için doğru önlemler almamız gerekiyor. Bunu birçok yerde dile getirdik, getirmeye de devam ediyoruz. İşini doğrusu şu ki; son yıllarda yaşanan ekonomik krizler maalesef Türkiye’nin kaderine dönüşmüş durumda. Bu gerçeklik içinde eczacılar olarak sorunlarımızı öncelik sırasına göre hızlı şekilde çözmemiz gerekiyor” ifadesinde bulundu.

İLAÇ SADECE ECZANEDE SATILMALI
Eczacılıkla ilgili temel sorunların tespit edildiğini ve kabaca 34 maddenin oluşturulduğunu açıklayan Başkan Sayılkan, “Elbette bunların hepsi, eczanelerimiz için önemli konular. Ancak bazıları gerçekten öncelikli çözülmesi gerekiyor. Bunlar arasında ilk sırada eczane dışında ilaç satışları var. Bunu engellemek için gerek üst birliğimiz gerekse oda olarak bizler, elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. İlaç, sadece eczanelerde satılmalı. Aslında bu işi yapmaya çalışanları anlıyoruz; sonuçta biz konuya halk sağlığı açısından bakıyoruz onlar ise maddi açıdan. Fakat bu, insan sağlığını etkileyecek bir konu. Dolayısıyla kesinlikle ihmal edilmemesi gerekiyor. İkinci nokta ise bulunamayan ilaçlar.  Bununla ilgili de sorunların yaşanacağını öngörüyoruz. Bu çözmemiz gereken konu başlıklarımız arasında yer alıyor” dedi.  Başkan Sayılkan yardımcı eczacı uygulamasını doğru bulmadıklarını belirterek; bununla ilgili yönetmeliğin hala yayınlanmadığını kaydetti.

Yönetim kurulu çalışma raporu ile mali raporun sunumunun ardından odaya bağlı iktisadi işletmeyle ilgili bilgi verildi. Raporların ayrı ayrı ibra edilmesinin ardından 2018-2019 tasarı bütçesi de görüşülerek oylandı. 

 
İşte Reyhanlı zanlısının ilk ifadesi!
 
Göztepe'den Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu'na ziyaret
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Çocuklar için en iyi kahvaltı menemen"
Yeni eğitim öğretim yılının başlaması ile okul kantinleri ve beslenme ...
Saat Kulesi'nde mor farkındalık
Alzheimer’a karşı duyarlılığı artırmak isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, ...
Hastane personeli işaret dilini öğrendi
İzmir İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesinde ...
 
İzmir'de sağlıkçılardan 'yıpranma payı' tepkisi
Sağlık çalışanları, torba yasayla yapılan yıpranma payına ilişkin düzenlemenin, ...
9 milyon hastaya sürpriz fatura!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İlaç Geri Ödeme Komisyonu ve Sağlık Bakanlığı’nca ...
Dikkat! Yarardan çok zararı var...
Monash Üniversitesi tarafından 19.000 kişinin katılımıyla yapılan araştırma, ...
 
Ödemiş'te hastaneye giden çocuklar gülüyor!
Ödemiş Devlet Hastanesinde tedavi gören çocuk hastalar için ücretsiz palyaço hizmeti sunuluyor.
İzmir'de kuru incir tozundan sağlığa yarar
İzmir'de bilim insanlarının yürüttüğü projeyle tüm dünyada tüketimi hızla ...
Hanzade ÜNUZ sordu, Medical Park İzmir Hastanesi Genel Müdürü Veysi KUBBA yanıtladı: İzmir çok kıymetli ama kıymeti bilinmiyor
Hanzade ÜNUZ sordu, Medical Park İzmir Hastanesi Genel Müdürü Veysi KUBBA ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva