HABERLER>SAĞLIK
1 Ağustos 2012 Çarşamba - 09:49

İzmir’de doktor çığlığı: Kadrolar boş horlamaya koş!

İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Suat Kaptaner kentin sağlık sorunları ve çözüm önerileri hakkında konuştu. Kaptaner, “Hastanelerde uzman doktor sayısı az. Bazı hastanelerde uzman doktor yok” dedi. Kaptaner, Bir hastanın diğer hastayı ALO 184 hattını arayarak ‘horlama’ gerekçesiyle şikayet ettiğini bunun üzerine Ankara’dan ilgili hastanenin nöbetçi doktoruna ‘hastayı bul’ talimatı verildiğini söyledi. Kaptaner, durumu çok komik olarak nitelendirdi ve yetkililerin ciddi meselelerle uğraşmasını istedi.

İzmir’de doktor çığlığı: Kadrolar boş horlamaya koş!

İZMİR - Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) İzmir Temsilciliği’nin düzenlediği Yuvarlak Masa toplantısına katılan İzmir Tabip Odası Başkanı Opr.Dr. Suat Kaptaner ve Genel Sekreter Uzm.Dr. Mete Güzelant çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kaptaner, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün doktor geçici görevlendirme uygulamasında yaşanan sıkıntıların hem meslektaşlarını hem de hastaları mağdur ettiğini söyledi. Konuyu İzmir Valisi Cahit Kıraç ile de görüştüklerini belirten Kaptaner, “Kamu hizmetinin sağlıklı sürdürülmesi için görevlendirme şartsa tabiî ki yapılmalı. Soruyoruz. Bir kamu hastanesinde niye doktor Mehmet 5, doktor Suat ise 8 defa görevlendirilmiş. Aynı sağlık kurumunda geçici göreve gitmeyen doktor var mı?” dedi. Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’nde nöroloji uzmanı olarak çalışan Dr. Güzelant ise, hastanesinin kardiyoloji yoğun bakım ünitesinde çalışan pratisyen hekim sayısının geçici görevlendirmeler nedeniyle 5’ten bire düştüğünü belirterek, “Gece kardiyoloji yoğun bakıma kardiyoloji dışındaki branşlarda görev yapan hekimler bakıyor. Hastanede ‘dahiliye’ nöbeti tutuyoruz. Ben de nöroloji uzmanı olarak bu nöbeti tuttum. Ama ben kardiyolojiden anlamam. Serviste bir hasta kalp krizi geçirse ne olacak?” diye konuştu.
 
“KARDİYOLOJİ YOĞUN BAKIMDA DOKTOR YOK!”
Kaptaner, Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan Tam Gün ve Aile hekimliği sistemleri nedeniyle İzmir’de görevli pratisyen hekimlerin uzmanlaştığı alanlar dışındaki sağlık kuruluşlarına gönderildiğini, bir çok uzman doktorun ise kamu hastanelerinden istifa ettiğini söyledi. Kendisinin de görev yaptığı Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi’nde kardiyoloji uzmanı sayısının üçten ikiye düştüğünü, koroner yoğun bakımda görev yapan 5 hekimin dördünün başka hastanelere geçici görevle gönderildiğini anlattı.  Hastanede yıllardır ultrason çeken ve bu konuda uzmanlaşmış bir pratisyen hekimin sağlık müdürlüğü tarafından bir ilçe devlet hastanesinin acil servisine gönderildiğini ifade eden Genel Sekreter Dr. Güzelant, “Yıllardır ultrason yapmış bir doktorun bir acil serviste görevlendirilmesi acile gelecek hastalar için çok riskli bir durum. Çalıştığım hastanenin kardiyoloji yoğun bakım servisinde doktor yok. Hastalara sadece hemşireler bakıyor. Farklı branşlarda çalışan doktorlar, her gece dahiliye nöbeti tutuyor. Bu hekim kardiyoloji servisinden de sorumlu oluyor. Bir göz doktoru kardiyolojiden ne anlar? Ayrıca bu branşta bazı hastaları dakikalar içerisinden anjioyaya almanız gerekebilir. Buna kardiyoloji branşı dışındaki bir doktor nasıl karar verebilir” dedi.
 
“DOKTOR KADROLARI NEDEN BOŞ DURUYOR?”
Meslektaşlarının devamlı olarak İzmir’in farklı ilçelerindeki sağlık kuruluşlarında geçici görevle görevlendirildiğini, acil sertifikası olmayan doktorların acil servislerde görevlendirildiğini, boş kadrosu olan hastane ve birimlerdeki hizmetlerin kurum içi atama yoluyla karşılanması yerine devamlı olarak geçici görevlendirme ile giderilmeye çalışıldığını belirten Kaptaner, geçici görevlendirmedeki sorunların çözümü için çaba gösterdiklerini söyledi. Konuyu İzmir Valisi Cahit Kıraç ile de görüştüklerini kaydeden Kaptaner, “Bakıyorsunuz doktor mehmet 5 Kere, doktor Suat ise 3 kere geçici görevlendirmeye gitmiş. İzmir ve ilçelerinde boş doktor kadroları var. Bu kadrolar neden boş. 2010 yılından beri İzmir’e kaç hekim atandı. Aynı sağlık kuruluşunda olup da gitmeyen doktor var mı?” dedi. Geçici görevlendirmelerde yaşanan sorunlar hakkında İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne 22 Haziran tarihinden bir yazı gönderdiklerini belirten Kaptaner, müdürlüğün verdiği yanıtın hiç de tatmin edici olmadığını ifade etti. Kaptaner, “İzmir’e doktor istiyoruz. Bakanlık boş kadrolara atama yapsın. Boş kadrolar niye doldurulmuyor? Bir hastaneye doktor görevlendiriliyor. Başhekim o doktoru ihtiyacı doğrultusunda başka bir birimde görevlendiriyor. Bu zulüm ne zaman bitecek. Sağlık müdürlüğünün hangi hekimin hangi gerekçeyle hangi hastaneye gittiğini açıklamasını bekliyoruz. İki yıl üç yıl sonra bitecek mi. Sağlık bakanlığının bir öngörüsü var mı?” diye konuştu.
 
ŞAKA GİBİ, HORLAYAN HASTA 184’E ŞİKAYET EDİLDİ
Tam Gün Yasası nedeniyle bir çok kamu hastanesinde uzman ve asistan doktor sıkıntısı yaşandığını dile getiren Kaptaner, “Örneğin İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahisi Servisi’nde şu an asistan doktor yok. 3.5 milyonluk şehrin en büyük hastanelerinden birinde beyin cerrahi asistan yok” dedi. Oda olarak hekime şiddet ile ilgili kısa film ve afişler hazırladıklarını kaydeden Kaptaner, “Ne bakanlık ne de sağlık müdürlüğü afiş ve filmlerimizi kullanmak istemedi. Hastalar her şeyi Alo 184’e şikayet ediyor. Tepecik hastanesinde bir hasta diğer hastayı horluyor diye 184’e şikayet ediyor. Bakanlık hastanenin gece nöbetçi şefini arıyor. Nöbetçi şef de horlayan hastayı görmeye geliyor. Şaka gibi. Aynı hastane hastalar tabaklar nemli geliyor diye 184’ü arıyor”
 
“AMACIMIZ SORUNLARI ÇÖZMEK”
SMD Temsilcisi Erkan Doğan, sağlık çalışanlarının ve sektörün sorunlarını ve taleplerini dile getirmek amacıyla başlattıkları Yuvarlak Masa toplantılarına gösterilen ilgiden çok memnun olduklarını belirterek, “Sağlık sektörü için emek veren, çaba harcayan tüm sivil toplum örgütleri, kamu ve özel sağlık kurumu yöneticileri ile görüşmeye hazırız. Amacımız sağlıktaki gerçekleri tüm şeffaflığı ile sağlık muhabirlerinin kaleminden anlatmak ve sorunların çözümüne bir nebze de olsa katkı sunmak” ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
1 Ağustos 2012 Çarşamba 19:39

tabib odası uzman doktorlar için kurulmuş bir oda pratisyenlerin esamesi okunmaz

Yorumu oyla      13      8  
kenan çelik 1 Ağustos 2012 Çarşamba 17:58

aciller acil uzmanı doktorlar tarafından hizmet verilmeli,pratisyenler tarafından değil bu kanunlardada yazıyor.pratisyen hekimin yeri 1 BASAMAK TIR.YANİ AİLE HEKİMLİĞİ DİR.çünkü acilde görevlendirilipte mahkeme kararıyla çalışmayan pratisyen hekimler ve yargının içtihat kararları var bunlara göre acilde uzman çalıştırılablir ama pratisyen çalıştırılamaz.

Yorumu oyla      17      6  
Dr. Erdal DUMAN 1 Ağustos 2012 Çarşamba 14:52

İzmirde bu kadar kardiyolog ve radyoloji uzmanı varken ilgili uzmanlık gerektiren işlemlerin pratisyen hekimlerce yapılmasına asıl itiraz edilmeliydi. Ciddi bir kaynak ve varolan kaynakların yanlış kullanımı var. Ayrıca uzmanlık alanına saygı çok önemli plastik cerrahının dermatologun yapması gereken işi estestisyen sertifikalı pratisyenler, endokrinoloji ve metabolizma hekimince yapılması gereken takipler, tedaviler ara meslek olan diyetisyenlerce yapılıyor. Güzellik salonları klinik gibiler

Yorumu oyla      19      7  
1 Ağustos 2012 Çarşamba 14:16

pratisyen hekim kardiolojiden ne anlar nede acilden. onun yeri AİLE HEKİMLİĞİDİR.

Yorumu oyla      19      7  
eski çamlar bardak oldu 1 Ağustos 2012 Çarşamba 11:45

Bence abarttığınız gibi konuları çarpıtıyorsunuz.Bu zamanlara kadar hep hastalar doktorların ayağına gitti,salonlarda,koridorlarda saatlerce bekletildi,Sırası gelince horlandı,küçümsendi;paralı olanlar muayenehanelere yönlendirildi...O günler unutuldu,şimdi Doktorlar feryat ediyor. Durun,daha yeni başlanıyor,bundan sonra gerçek hekimlerle paragöz doktorlar saflarını belirleyecek,halk ona göre adamını seçecek. Hem çok hafife aldığınız horlama adamı ölüme bile götürüyor biliyor musunuz?

Yorumu oyla      16      9  
Haberci 1 Ağustos 2012 Çarşamba 11:22

Sağlık bakanlığı artık horlayan hastalarla mı ilgileniyor. Yazık.

Yorumu oyla      18      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kanserde erken teşhisin önemini unutmayın!
İzmir Üniversitesi Medical Park Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer ...
Özel hastane ve vatandaşlara kötü haber
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), üyelerinin özel hastaneye gitmelerini kısıtlayabilecek. ...
Su şişeleri ve damacanalar nasıl temizleniyor?
Sağlık Bakanlığı'ndan damacana sularla ilgili beklenen açıklama hafta ...
 
Sağlıksız suyun adresi de açıklanacak
Sağlığa uygun olmayan damacana su firmalarını teşhir ettiklerini hatırlatan ...
Damacana suyunda 5 marka sağlıksız çıktı
Sağlık Bakanlığı, İstanbul'da 5 markayı sağlığa uygunsuz buldu.
Kuşadası tarihine geçen ameliyat
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kuşadası ve çevresinde ...
 
Oruç sigarayı bırakmak için fırsat olabilir
Oruç tutan tiryakiler için Ramazan ayı bağımlılıktan ömür boyu kurtulmak ...
Ramazan'da kalbi yoran 7 hata
İftarda mideyi tıka basa doldurmak, sofrada uzun süre sohbete dalmak, ...
Hastalar ama farkında değiller
Giderek artan obezite ve hareketsiz yaşam diyabetin görülme sıklığını ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva