HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Kasım 2016 Salı - 13:04

İzmir’de dev ulaşım zirvesi… Ana tema: Yepyeni bir dünya!

Avrupa çapındaki en büyük bağımsız bölgeler ağı statüsündeki Avrupa Bölgeler Meclisi’nin 2016 yılı Genel Toplantısı, İzmir’de yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 10 Kasım’a kadar sürecek olan toplantının ana teması “Sürdürülebilir Hareketlilik: Yepyeni Bir Dünya” olarak belirlendi.

İzmir’de dev ulaşım zirvesi… Ana tema: Yepyeni bir dünya!

35 ülkenin üye olduğu Avrupa Bölgeler Meclisi’nin bu 3 günlük toplantısında çalışma gruplarının oluşturulacağı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürülebilir ulaşım çalışmalarına ilişkin inceleme gezileri düzenleneceği bildirildi.



Hilton Oteli’nde gerçekleşen toplantı, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Kocaoğlu, toplantıda kentteki ulaşım projeleri ve devam eden yatırımlarla ilgili önemli bilgiler verdi. “Sürdürülebilir kentsel gelişme” için ilk sırayı ulaşıma verdiklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, İzmir’in “yaşam kalitesini devamlı olarak geliştiren yaşanabilir bir kent” olduğunu vurguladı.

Öncelikler listesinin başında ulaşım var
İzmir’in sürdürülebilir kalkınmayı yakalamış bir kent olabilmesi için ciddi çaba gösterdiklerini ve önemli adımlar attıklarını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir’in yerel yönetimi olarak, sürdürülebilir bir kentsel gelişmeyi yakalayabilmek için, olanaklarımız dahilinde öncelikler listesi oluşturduk. İlk sıraya da ulaşımı yerleştirdik. Kent içi ulaşımda fosil yakıt tüketimini en aza indirebilmek için raylı sistem yatırımlarına büyük ağırlık veriyoruz. Şimdiden 130 kilometreyi bulduk bile. Kentin iki yakasında iki ayrı tramvay hattı için geceli gündüzlü çalışıyoruz. Toplu ulaşımdaki lastik tekerlek yükünü minimum düzeye indirmek istiyoruz. Avrupa’nın en büyük elektrikli otobüs filosunu İzmir’de kuruyoruz. 15 yeni gemimiz de çevreci özelliklere sahip. Kademe kademe uygulamaya aldığımız ‘Akıllı Trafik Sistemi’ sayesinde kavşaklarda bekleme süreleri azalacak. Böylece bir yandan hava kirliliğini azaltırken, yakıtta da ciddi tasarruf sağlamış olacağız. Kent i&cce dil;indeki bisiklet kullanımını ciddi biçimde artırdık. 2020 yılına kadar sera gazı emisyonunu yüzde 20 azaltma sözümüzün arkasındayız” diye konuştu.

Daha yaşanabilir bir dünya için
Avrupa Bölgeler Meclisi Başkanı Hande Özsan Bozatlı, İzmir’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “İstanbul gibi büyük bir metropolden geliyorum.  İzmir’e geldiğimiz andan itibaren kafamın dinlendiğini hissettim. Bizlere çok güzel bir program sağladınız” dedi. Bozatlı yabancı konuklara hitaben de, “Kendi coğrafyamızdaki karmaşık duruma rağmen buraya geldiniz çok teşekkür ediyorum” diye seslendi.

İzmir Milletvekili Ali Yiğit de konuşmasında “Önyargılardan kurtulup daha yaşanır bir dünya için mücadele ettiğimizde sınırların ve mesafelerin önemi yoktur” dedi. Yiğit, herkesin çevre, doğa ve insanlığa karşı sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, “Yaşanabilir dünya için politikalar gerçekleştirilmesi amacıyla işbirliği içinde hareket edilmesi gerekiyor” dedi.

Karbon emisyonunda 19 bin ton azalma olacak
Törende bir sunum gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Buğra Gökçe, belediyenin ulaşım politikası ve ulaşım yatırımları hakkında bilgi verdi. İzmir’in diğer kentlere göre nüfusla kıyaslandığı zaman, kent merkezindeki raylı sistem yoğunluğunun daha fazla  olduğuna dikkat çeken Gökçe, yeni alınan gemiler ve araba vapurları sayesinde İzmir’in karbon emisyonunun azaldığına dikkat çekti. Buğra Gökçe, Konak ve Karşıyaka tramvaylarının hizmete girmesi ile birlikte, motorlu araçlardan kaynaklanan karbondioksit salımlarında yıllık 19.272 ton azalma olacağını da sözlerine ekledi.

Ulaşımda yepyeni bir dünya tartışılacak
Avrupa Bölgeler Meclisi 2016 toplantısında, “Alternatif ulaşım, işbirlikçi çözümler, talep gören ulaşım sistemleri”,  “Sağlık, demografi değişim, e-toplum” konulu çalışmalar gerçekleştirilecek. Ayrıca, “Intermodal Ulaşım & Sürdürülebilir Hareketlilik” başlıklı iki inceleme gezisi, İZBAN ve metro atölyeleri inceleme gezisi yapılacak. “Kültürel Miras” sunumu ve aynı başlıklı bir inceleme gezisi gerçekleştirilecek. Kırsal kalkınmayı geliştirme- Yarımada İzmir projesi temalı bir sunum, fırsat eşitliği konulu bir sunum da yapılacak.

 
Başbakan'dan CHP bildirisine çok sert tepki!
 
Pitt ve Jolie velayette anlaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kocaoğlu’ndan ‘grev’ mesajları: Zamma yorum, vatandaşa çağrı!
Kocaoğlu İZBAN’daki grev sonrası önemli mesajlar verdi. Verilen zammı ...
Buca’da anlamlı seminer: İstismara hayır!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN Anaokulları, Buca Belediyesi Pırlanta ...
‘Bornova arenası’nda ilk uluslararası maç: Başkan’dan İzmir’e davet
UEFA Gençlik Ligi’nde temsil eden Altınordu, Sparta Prag ile Bornova Stadı’nda ...
 
Balıkçı Parkı’nda değişim başladı
Karşıyaka Belediyesi, kentin en işlek sosyal yaşam alanlarından biri olan ...
Doğal Yaşam Parkı’ndan ölümsüz kareler!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği “Sizin ...
Karşıyaka Meclisi’nde ‘Cumhuriyet’ protestosu!
Kasım ayı ikinci oturumuna CHP’li meclis üyelerinin ağızlarını bantlayarak ...
 
'Taçsız Kral' Konak'ta ölümsüzleşti
‘Taçsız Kral’ lakaplı İzmirli efsane futbolcu Metin Oktay’ın anısını yaşatmak ...
İzmir ulaşımında grev seferberliği!
İZBAN'daki grev nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi bir dizi önlem aldı. ...
Piriştina ve Soyer'den o karar sonrası ilk açıklama: Bize özgü değil!
İçişleri Bakanlığının seyahat için onay vermemesinin ardından konu Meclis’e ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva