HABERLER>GÜNCEL
16 Şubat 2017 Perşembe - 14:30

İzmir’de darbe girişimi davası: Mahkeme Başkanı ‘hücum yeleğini’ sordu…

Eski Ege Ordusu Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı şube müdürlerinden tutuklu sanık Albay Özkal'ın savunması alındı. Mahkeme Başkanının "O gece neden hücum yeleğini giydin?" sorusunu yanıtlayan sanık Özkal: Hücum yeleği fazlaydı ben de giydim. Arkadaşlarımı yalnız bırakmak istemedim…

İzmir’de darbe girişimi davası: Mahkeme Başkanı ‘hücum yeleğini’ sordu…

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan 270 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanık eski Ege Ordusu Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı şube müdürlerinden Albay Turhan Özkal savunma yaptı.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşma salonunda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen oturumda, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.

Kimlik kontrolünün ardından Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada tutuklu sanık Özkal, iddianamedeki "Ege Ordusu Komutanlığında görevli olmasına rağmen (KHK ile kapatılan) Maltepe Askeri Lisesine saat 22:00 sıralarında giderek buradaki (tutuklu sanıklar) Binbaşı Hüseyin Kayır ve Binbaşı Durmuş Ali Vurkun ile Ege Ordusu Komutanlığına geldiği, Maltepe Askeri Lisesindeki rütbelilerin organizasyonundan sorumlu olduğu" suçlamalarına yönelik savunma gerçekleştirdi. 

Sanık Özkal, daha önceki görev yerinin Maltepe Askeri Lisesi olduğundan buranın lojmanlarında oturmaya devam ettiğini, bu nedenle darbe girişiminin olduğu geceye kadar da okuldaki askeri personelle irtibatının sürdüğünü belirterek Binbaşı Hüseyin Kayır'ın kendisini aramasıyla okula gittiğini iddia etti.

Okuldaki nöbetçi amirliği odasında televizyondaki eski Boğaziçi Köprüsü'ndeki askeri hareketliliği izleyince yurt genelinde bir tehdit olduğunu değerlendirerek Ege Ordusu Komutanlığına gittiğini ileri süren Özkal, bu sırada binbaşı Hüseyin Kayır ve binbaşı Durmuş Ali Vurkun'un da kendisiyle gelmek istediğini öne sürdü.

Komutanlığın harekat merkezine vardığında ortamın sakin olduğunu gördüğünü anlatan Özkal, bu sırada helikopter sesi duyduğunu, helikopteri tutuklu sanık eski Ege Ordusu Komutanlığı Harekat Başkanı Albay Oksal Çelik'in çağırdığını düşündüğünü, tutuklu sanık eski Maltepe Askeri Lisesi Komutanı Albay Ufuk Gökşen'in talimatıyla da komutanlıktan ayrıldığını ileri sürdü. 

"Hayatımda elime kalaşnikof almadım"
Darbeyi önceden bilmediğini, aynı davada yargılandıkları sanıklarla işbirliği yapmadığını savunan sanık Özkal, Ege Ordusu Komutanlığına silahlı ve teçhizatlı gidildiğine ilişkin suçlamaya ise "Yemin ederim ki, hayatımda elime hiç kalaşnikof silah almadım. Komutanlığa da kalaşnikofla gitmedik." dedi. 

Mahkeme başkanının, "O gece neden hücum yeleği giydin?" sorusuna ise sanık Özkal, "Hücum yeleği fazlaydı ben de giydim. Yelekte silah ya da şarjör yoktu. Arkadaşlarımı yalnız bırakmak istemedim. Hücum yeleği boşta olduğu için giydim." diye cevap verdi. 

"Darbeci değilim"
Maltepe Askeri Lisesi nöbetçi amirliği odasında, darbecilerin sözde sıkıyönetim direktifi mesajını okuttuğuna ilişkin iddialara da cevap veren sanık Özkal, şunları kaydetti:

"Hüseyin Binbaşı, darbeyle ilgili bir mesajın olduğunu söyledi. Mesajın nasıl geldiğini bilmiyorum. Oda kalabalık olduğundan gürültülüydü. Hüseyin binbaşı mesajı sesli okumadı. Ben de TRT spikerinin okuduğu mesaj ile bu mesaj arasında bağ kurmaya çalıştım. Merak ettim, mesajı aldım elime. Okuduğumda Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in komutanlık emrine, tümgeneral rütbesindeki birinin de sıkıyönetim komutanı olarak görevlendirdiğini gördüm.

Gerçekten TSK darbe yapsaydı, bunun gerekçelerini belirterek yönetime el koyduğunu yazardı. Böyle bir şey yoktu. Mesajı kabaca incelemem sonucunda bunun hükümete ve orduya bir darbe olduğunu anladım. Oradakilere, 'Bu karar bizi bağlamaz, Genelkurmay'a bağlıyız. Çok saçma bir emir.' dedim. Darbeci değilim." 

"Teröristlerin Ege Ordusu'nu bastığını rüyamda görmüştüm"
İddianamedeki ve tanık ifadelerindeki aleyhine olan ifadelerini kabul etmediğini, FETÖ'nün darbe teşebbüsünde bulunduğu 15 Temmuz akşamı birilerinin açığını kapatmak için kendisini kurban ettiğini iddia eden sanık Özkal, "Teröristlerin Ege Ordusu Komutanlığı'nı bastığını o günün sabahında rüyamda görmüştüm. Akşam bana telefon geldiğinde 'Demek ki kötü olaylar olacak' diye de kendi kendime söylenmiştim. Ben de olayları, o rüyama yordum." dedi.

Mahkeme heyeti oturuma öğle arası verdi. Duruşmanın öğleden sonra bölümünde tutuklu sanık Kara Harp Okuluna bağlı Menteş Askeri Kampı'nda bölük komutanı olarak görev yapan ve meslekten ihraç edilen Üsteğmen Yıldırım Terzi, Harbiyeli öğrencileri araçlara bindirerek konvoyu Adnan Menderes Havalimanına intikal hazırlığında yardımcı olduğu, ayrıca intikale çıkan araçların araç komutanlığını yaptığı, darbe girişimi lehine hareket eden sıralı komutanlara müdahalede bulunmadığı, engellemek için herhangi bir teşebbüste bulunmadığı, darbe girişiminde etkin rol aldığına ilişkin iddialara ilişkin savunması alındı.

Sanık Terzi, Kara Harp Okulu Komutanlığı Kurmay Albay İlhami Polat'ın kamptaki komutanlara,  "Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz'ün emri" diye verdiği  "askeri öğrencilerin İzmir Adnan Menderes Havalimanından uçakla Ankara'ya intikal ettirileceği ayrıca bu öğrencilerin de silahlı ve mühimmatlı olacağı" şeklindeki emirden sonra hazırlıkların yapıldığını, darbe ili ilgili haberleri de internetten okuduğunu ileri sürdü.

Sanık Terzi, "17 Temmuz'da kampa gelen emniyet personelleri, darbe teşebbüsünün yaşandığı gece intikalde kullanılan araçlara kimlerin komutanlık yaptığına ilişkin bilgi istedi. Benim aracımdaki komutan Binbaşı Uğur Y, kendi ismini yazmasının ardından, ben de, 'Komutanım, araçta ben de vardım, benim de ismimi yazın' deyince, 'Evet, senin araçta olduğunu unutmuşum' dedi.

Binbaşı Uğur Y, araç komutanı kendisi olduğu halde benim de ismimi araç komutanı olarak emniyet mensuplarına yazdırdı. Burada bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum." beyanında bulundu.

TSK'dan ihraç edilen Üsteğmen Ruhi Yılmaz ise 15 Temmuz'da Menteş Askeri kampın bölük komutanı olarak görev yaptığını, "Harbiyelilerin gece eğitimi ve intikal emri" dışında herhangi bir suç teşkil edecek bir emri yerine getirmediğini öne sürdü.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmesini kararlaştırdı.

İddianame 
İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli olduğu 267 sanığa "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti. Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya eklenmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti. 

Sanıklar arasında, tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen, "yurtta sulh konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor. (AA)

 
İKÇÜ’ye FETÖ operasyonu: Dekan serbest, 3 tutuklama var!
 
Ve referandum süreci resmen başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İKÇÜ’ye FETÖ operasyonu: Dekan serbest, 3 tutuklama var!
Operasyonda gözaltına alınan zanlılardan 3'ü tutuklandı.
İzmir Limanı’nda yasa dışı geçiş operasyonu!
Fransa'ya gitmek üzere limanda bulunan bir Ro-Ro gemisi içindeki tırlarda ...
Merkez Bankasının 12 eski çalışanı FETÖ'den tutuklandı
Ankara'daki FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan Merkez Bankasının ...
 
İzmir Barosu’ndan ‘olağanüstü’ karar!
Ekim ayında gerçekleşen olağan genel kurulun ardından bu kez olağanüstü ...
Tüm Yerel Sen referandumda 'hayır' diyecek
Birleşik Kamu İş Konfederasyonuna Bağlı Tüm Yerel Sen Sendikası Genel ...
PKK'ya büyük darbe: 'Halo Dayı' yakalandı
Adana Valiliğine bombalı araçla düzenlenen terör saldırısıyla ilgili soruşturma ...
 
İzmir’de ‘DEAŞ hücresi’ne baskın: Ev değil cephanelik!
Konak'ta bir eve düzenlenen operasyonda silah, pompalı tüfek, suikast ...
Avukatlık bürosuna 'Başkan'lı açılış
Burcu Ece Güler, avukatlık mesleğini Menemen’de kurduğu Tuna Hukuk Danışmanlık ile sürdürecek. 
ABD'de FETÖ okullarına 60 milyon dolar destek!
ABD'de vergi mükelleflerinin ödediği paralarla beslenen FETÖ'nün New Jersey ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva