HABERLER>GÜNCEL
28 Ağustos 2014 Perşembe - 12:07

İzmir'de biyokütle enerjisi için dev protokol!

Ege Üniversitesi tarafından geliştirilen Güneş Enerjisi Enstitüsü Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi (BESTMER) projesine İzmir Kalkınma Ajansı’ndan destek geldi. İki yılda hayata geçecek, Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip proje ile ilgili protokol imzalandı. Törene Vali Mustafa Toprak ve Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz katıldı. Vali Toprak, “İZKA bu zamana kadar mali destek programları ve güdümlü projelere 142 milyon TL destek verdi” dedi.

İzmir de biyokütle enerjisi için dev protokol!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü tarafından uzun uğraşlar sonucu geliştirilen Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi (BESTMER) için düğmeye basıldı. Projeye, İzmir Kalkınma Ajansı’ndan (İZKA) destek çıktı. Toplam bütçesi 14 milyon 349 bin TL olan projenin 6 milyon 849 bin TL’sini karşılayan İZKA ile üniversite arasında protokol imzalandı. İZKA Merkezi’nde gerçekleştirilen törene İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz,  Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü. Prof. Dr. Günnur Koçar, İZKA Genel Sekreter Vekili Murat Yılmazçoban katıldı.
 
Törende konuşan Vali Toprak, “Sürdürülebilir enerjide yerel kalkınmaya önem veren İZKA bu zamana kadar 9 mali destek programı için 131 milyon TL kaynak verdi. Ayrıca iki doğrudan faaliyet programı ile iki güdümlü proje için verilen kaynaklarla birlikte bu rakam 142 milyon TL’yi buluyor. Ayrıca, 12 milyon TL kaynak ayrılan sanayi bölgeleri destek programı ile 15 milyon TL kaynak ayrılan bilgi teknolojileri destek programları için başvurular sürüyor. Son tarih 12 Eylül’dür. Ajans olarak destek verdiğimiz projelerden birisi de güdümlü proje konularıdır. Bu projelerde doğrudan kaynak aktarılmaktadır. Bölgesel ve ulusal boyutta etki yaratacak çalışma yapıyoruz” dedi.
  


EN GÜZEL İŞ BİRLİĞİ
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da, “Üniversitenin ürettiği bilgi toplum ile paylaşılacak. Biz yıllardır kendimiz çabalıyoruz ama kentin yönetimi destek oluyor. İzmir Kalkınma Ajansı’nın yaptığı bu çalışma çok önemli bir iş birliğidir.  Projenin konusu çok önemlidir. Güdümlü bir proje olması nedeniyle güncel ve uluslararası bir konudur. Biyokütle enerjisinin tekrar dönüştürülmesi çok ciddi bir konudur. Türkiye’de bir ilk olması da ayrıca dikkat çekicidir.  Uzun zamandan beri üniversite-sanayi işbirliğinden söz ediyoruz. Bizim AR-GE hedefimiz var ama yeterli gelmiyor. Yeni düzenlemeler, yasaların yapılması ve teknik personel yetiştirmek gibi konular da var. Biz bu proje ile çoklu amacı gerçekleştireceğiz. Biz projenin sorumluluğunun farkındayız” dedi.
 
 
NELER OLACAK?
Proje ile yenilenebilir biyokütle enerji kaynaklarını değerlendirmek için gerekli teknolojilerin geliştirilmesine ve uygulanmasına yönelik bilimsel ve teknik, temel ve uygulamalı araştırma-geliştirme ve eğitim çalışmaları ile danışmanlık hizmetlerini yürütmeyi hedefleyen bir uzmanlık merkezi kurulacak. Bu Merkez Türkiye’de biyokütle enerji teknolojileri alanında bir ilk olarak (biyogaz, biyohidrojen, biyodizel, biyoetanol, gazlaştırma, biyokömür vb.) ulusal ve uluslararası her türlü Ar-Ge çalışmalarını yapabilecek, üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarını güçlendirecek, akredite laboratuvarlara sahip ilk ve tek merkez olma özelliği taşıyacak. Kurulacak Merkezde sanayi ile birlikte Ar-Ge projeleri geliştirilerek yerli üretici teşvik edilecek, biyokütle enerji teknolojileri ile ilgili danışmanlık hizmeti verilecek, İzmir ili ve çevresinde “Coğrafi bilgi, veri izleme ve değerlendirme” sistemi oluşturulacak, gezici ekiplerle kurulu biyokütle sistemlerinin kontrolü yapılacaktır. Yine bu Merkezde yenilenebilir enerji sektöründeki kalifiye işgücü eksikliğini gidermek için sertifikalı mesleki eğitim hizmetleri verilecek.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
secret 28 Ağustos 2014 Perşembe 15:38

güzel ve önemli bir calisma. ege teknopark ve ege merkez laboratuvari ege-matal de acilinca, ege üniversitesi inovasyon anlaminda oldukca ilerlemis olacak. tebrikler...

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir önünde taşerona karşı 'ekmek zinciri'
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZENERJİ’nin 1170 personelini kapsayan kent ...
İmralı tutanakları ortaya çıktı: Bakan'a söyleyin...
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın BDP heyeti ile İmralı'da yaptığı görüşmenin tutanakları ortaya çıktı.
İzmir'de Gezi şehitleri anması: Çocukları geri getirin!
İzmir'de, sosyal medya üzerinden anlaşarak Gündoğdu Meydanı'nda bir araya ...
 
Flaş! Bir ilin emniyetinde daha operasyon
"Paralel yapı" soruşturması kapsamında Adana'da görev yapan 13 polis hakkında ...
6 kişinin öldüğü faciada kahreden siren detayı!
CHP heyeti, Alkumru Barajı’nda incelemelerde bulunmak amacıyla Siirt’e ...
Konya'ya İsveç sandığı!
Konya’nın Kulu ilçesinde gurbetçi vatandaşlar, İsveç’teki genel ve yerel ...
 
İzmir’de tartışmalı müdür anketine suç duyurusu
İzmir’de okul müdürleri değerlendirme anketi sonuçlarına tepki gösteren, ...
Ege’de yine operasyon: 111 kaçak
Sahil Güvenlik Komutanlığı birimlerinin İzmir, Aydın ve Çanakkale açıklarında ...
Bakırçay’da kabus: Balıklar neden ölüyor?
İzmir’in Kınık İlçesi'nden geçen Bakırçay Nehri'ndeki toplu balık ölümleri endişelendirdi.
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva