HABERLER>POLİTİKA
29 Ekim 2012 Pazartesi - 13:21

İzmir’de 29 Ekim krizi: CHP’den Vali Kıraç’a protesto!

Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resmi kutlama törenine CHP İzmir Milletvekillerinin protokol tribününü terk ederek İzmir Valisi Cahit Kıraç’ı protesto etmeleri damgasını vurdu.

İzmir’de 29 Ekim krizi: CHP’den Vali Kıraç’a protesto!

Cihan DURAK/EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Bayramı 89. yılı kutlama törenleri İzmir’de gergin başladı. Ankara’da Sivil Toplum Örgütleri tarafından organize edilen yürüyüşe katılmak için dün yola çıkmak isteyen 11 otobüsün güvenlik güçleri tarafından engellenmesi gerginliği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resmi kutlama törenine sıçradı.

- FOTO GALERİ: CHP'li vekiller Vali'ye karşı

- İzmir'de gergin gece: Ankara yoluna Emniyet taş koydu!..  



29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resmi kutlama töreni öncesi CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven, Alaattin Yüksel ve CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin alana gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklaması öncesi tören alanında tribünlerde oturan vatandaşlar ile bulaşan CHP İzmir Milletvekilleri dün yaşanan engelleme ile ilgili açıklama yaptı. Ankara’ya gitmek için yola çıkan 11 otobüsün engellemesine ilişkin CHP İzmir Milletvekili adına Mustafa Moroğlu basın açıklamasını gerçekleştirdi. Cumhuriyet Meydanı Atatürk anıtı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında Moroğlu bugüne kadar çok baskı ile karşılaştıklarını ama dün gece yaşanan olayın İzmir gibi çağdaş bir ilin yöneticilerine yakışmadığını söyledi.
 
“ÇAĞDAŞ İZMİR’E YAKIŞMADI”
Seyahat özgürlüklerinin engellendiğini ve bu engelleme için gerekli suç duyurularında bulunacaklarını belirten Moroğlu, “Dün akşamda bu yana sizinde bildiğiniz gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş kenti İzmir’i yönettiğini söyleyen yöneticilere yakışmayan davranışları ile karşılaştık. Bugüne kadar uykularımızı kaçıran çok baskılarla karşılaştık. Dün gece bir kez daha gördük ki İzmir Emniyet Müdürü’nün Başbakan veya İçişleri Bakanı’ndan aldığı emirler ile seyahat özgürlüğümüzü engellemek isteyen güvenlik güçlerinin uygulamaları ile saat 3’e kadar uykusuz kalmak ve sabaha kadar memleketimizin ve İzmir’in ne halde yöneltildiğini görmekten uykularımızın kaçtığını ifade etmek istiyorum. Türkiye ve İzmir beraber çalışmanın bir ürünü olarak huzur içinde yaşamayı hak etti. Cumhuriyet bunun için kurulduğu halde kutlamaların halk ile kutlanması engellenmek isteyen iktidar ve onların yasadışı ve hukuk dışı engellemelerine uyan yöneticiler tarafından Cumhuriyet kutlamaları geçen yıldan bu yana resmen bir saldırıya dönüştü. Dünde bu saldırının en acımasız örneği ile karşılaştık. Bütün araçlarımızı tek tek sudan bahaneler ile Ankara’ya gitmesi engellendi. Bugüne kadar hiç yolcu otobüsüne ceset torbası taşımadı diye yolcuların seyahat etmesi engellenmedi. Araçların bütün evrakları tamam olmasına rağmen bütün evrakları emirler doğrultusunda el konuldu ve kaçırıldı. Bunu bir suç duyurusu olarak takip edeceğiz. Dün öyle olaylar yaşadık ki bütün evraklar hazır olmasına rağmen araçlar kaçırıldı. Bunun emrini kim verdiyse İzmir Valisi’nin çıkıp Başbakan veya İçişleri Bakanı’ndan aldığını itiraf etmelidir. Ya da bu emri biz vermedik diyorlarsa evraklarımızı gasp eden güvenlik güçleri hakkında soruşturma açılmasını talep ediyoruz. Bu olayın sorumluları bulununcaya kadar resmi törenle katılmayacağımızı bildirmek istiyoruz. İzmir bütün yurttaşlarımızı bu zülme karşı ayağa kalmaya bekliyoruz” şeklinde konuştu. 
 
YÜKSEL: BİZİMLE ALAY ETTİLER
CHP İzmir Milletvekili ve PM üyesi Alaattin Yüksel ise “İzmir Valisi ve Emniyet Müdürü ile dün gece görüşmelerimiz oldu. Dün burada resmi çelenk koyma töreninde başlayan çelik parmaklık ile kutlama bugünde devam ediyor. Halk kutlamaların dışında tutuyor. Dün Valimiz araçların gidebileceğini herhangi bir sorun olmadığını belirtti. Valimiz Emniyet Müdürü Ali Bilkay ile görüşmemizi sağladı. Emniyet Müdürümüz araçların ferdi kaza sigortası olmadığını söyledi. Biz araçlara binmek için gittiğimizde her otobüse güvenlik güçleri bindirilerek el koyulduğunu gördük. Otobüsler çeşitli ilçelere güvenlik güçleri tarafından adeta kaçırıldı. Araçların tüm belgelerinin tam olduğunu örgendik. Bu durum tamamen engellemek için yapıldı. Otobüslerin kaçırıldığı için Emniyet Müdürü dava edeceğimi söyledim. İçişleri Bakanlığı tarafından emir aldıklarını dürüstçe söyleyebilirler. Başkan otobüsler ile gidebileceğimiz söylendi. Başka bir otobüs bulduğumuzda ise araçta ceset torbası yok diyerek ceza kesildi ve sabah saat 9’a kadar trafiğe çıkarılması engellendi. Hem İzmir Valisi hem İzmir Emniyet Müdürü dün bizimle alay edip dalga geçtiler. Ama ne olursa olsun Cumhuriyet 89. yılı kutlamalarını engellemeyecekler” diye konuştu.


 
PROTOKOL TRİBÜNÜNÜ TERK ETTİLER
CHP İzmir Milletvekilleri basın açıklaması ardından protokol tribününde yerlerini aldı. İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu tören aracı ile Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Vali Kıraç protokol tribününe gelerek CHP İzmir Milletvekillerini selamladı. CHP İzmir Milletvekilleri ise Vali Kıraç’ı protesto ederek protokol tribününü terk etti. Polis barikatı arkasında bulunan vatandaşlar arasında yerlerini alan CHP İzmir Milletvekilleri, dün yaşanan engelleme sonrası Cumhuriyet Bayramı resmi törenini vatandaşlar arasında izleyeceklerini söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 30 Ekim 2012 Salı 14:45

CHP nin son çırpınışları.sonları geldi.Her zaman Atatürkün arkasına sığınıp hareket edemiyecekler. Atatürk bu ülkenin lideridir öylede kalacak.ama sizin gibi sığınmacılar aç kalacaktır.yeter artık yaptıklarınızı millet yemiyor artık.başka yol bulun.

Yorumu oyla      11      5  
30 Ekim 2012 Salı 01:01

mehmet caner gibi embesiller sizin sonunuz geldi burnunuzdan fitil fitil gelecek yaptıklarınız

Yorumu oyla      15      6  
yavuz 30 Ekim 2012 Salı 00:00

bu işden en cok karlı cıkan pkklılar oldu kendi topraklarında bayrak acmak bile suç durmak yok savasa devam bu davranışlar onları güçlendiriyor ve içimizdeki bölücüleri....bayrak düşmenlarını

Yorumu oyla      13      6  
il kongre delegesi 29 Ekim 2012 Pazartesi 22:40

sevgili il başkanı ali engin,,,siz değilmiydiniz bundan 2ayönce medyanın önünde izmir valisini öve öve bitiremeyen,yeregöhe sıgdıramayan,hatta izmir aşıgı diyen SİZ DEĞİLMİYDİNİZ?BU VALİNİN GECEN SEÇİMLERDE AKPNİN ELÇİSİ GİBİ ÇALIŞTIGINI BİLMİYORMUSUNUZ?yazık hemde çok yazık,,bir piyon gibi idare ediliyorsunuz ARTIK UYANIN,BULUNDUGUN MAKAM VEKİLLERDEN VE BEL BAŞKANLARINDAN DAHA RÜTBELİ,,

Yorumu oyla      12      10  
DEMOKRASİ 29 Ekim 2012 Pazartesi 19:14

SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ BİLE KISITLANDI... NEYMİŞ İLERİ DEMOKRASİYMİŞ.. HALKTAN BU KADAR KORKMAK NİYE... AKP YANDAŞI YORUMCULAR.

Yorumu oyla      38      11  
cumhuriyetçi 29 Ekim 2012 Pazartesi 17:17

aziz kocaoğlu.nun bu gün izmir.linin gözünde kahraman olma imkanı vardı ama korkudan yapamadı oda millet vekilleri gibi halkın arasına girip cumhuriyet bayramını bir vatandaş gibi kutluyabilirdi aziz bey İZMİR.LİYE YAKIŞAN BİR BAŞKAN DEĞİL İZMİR.LİNİN DUYGULARINI YAŞAYAMAZ İZMİR.LİNİN HİSSETTİKLERİNİ HİSSETMEK İÇİN İZMİR.Lİ OLMAK GEREK aziz bey.de VALİ GİBİ KOLTUK MERAKLISI.. CUMHURİYET BAYRAMLARI HALKIN BAYRAMIDIR PARTİLERİN DEĞİL

Yorumu oyla      21      22  
Sinan Öztan 29 Ekim 2012 Pazartesi 17:11

Kendi iradesyile özgürce karar verecek valiler devri AKP iktidarıyla kapandı.Valiler iktidarın valisi olarak Ankaradan alacağı talimata göre hareket ederler.Bu bakımdan Vali Kıraç'a kızmaya gerek yok.

Yorumu oyla      23      19  
private35 29 Ekim 2012 Pazartesi 16:11

hasan sen bırak millet vekilinide valinin yaptığı terbiyesizliği hukuksuzluğu yaz.Boş işlerle uğraşmayın.Sizin gibiler bu işlerden anlasa tayyibin ekmeğine kim yağ sürüyor anlardın.

Yorumu oyla      35      10  
hasan 29 Ekim 2012 Pazartesi 15:19

bu vekillerin umrundamı bayram onlar kendi nemalarını bakar toplumu galyana getirip iktidarı yenme hesapları yapmaya nezaman bırakacaklar secimle yenmek varken niye hep gayrı meşur yoları seciyor chp sanıyorki halk arkasında dön de bir bak arkana dsp nin içine ettin şerefsiz parti sen ancak tayibin ekmeğine yağ sürersin

Yorumu oyla      22      39  
hasan durmaz 29 Ekim 2012 Pazartesi 15:15

milletvekillern yaptığını onaylıyorum

Yorumu oyla      41      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu’na biber gazı!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekilleriyle birlikte 1. Meclis'in ...
İzmir siyasetinde ‘Reina’ tartışması: Çıray, Sait’e karşı!
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, AK Partili Rıfat Sait’in ‘algıyı değiştirmek’ ...
CHP İzmir 29 Ekim yürüyüşüne hazır
Ankara Valiliği’nin Ulus’ta eski meclis binası önünde 29 Ekim kutlanmasına ...
 
Bahçeli İzmir'den AKP ve CHP'ye sert çıktı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partililerle bayramlaşmak için geldiği ...
Kılıçdaroğlu'ndan çok sert 29 Ekim mesajı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anadolu'yu işgal edenlerin bile ...
CHP Gaziemir çelenk yasağını deldi
Cumhuriyet Bayramı töreninde Abdullah Arda Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na ...
 
Sait'ten STK'lara İstanbul eğlence turu!
AK Parti, yerel seçim öncesi İzmirlinin 'yaşam tarzına müdahale' endişelerini ...
Yerel seçime doğru: Karabağlar'da aday bolluğu!
Yerel seçimlerden önce çıkartılan kanun ile oluşturulan İzmir’deki iki ...
Devlet Bahçeli yarın İzmir'e geliyor
MHP Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli partililerle bayramlaşmak üzere yarın İzmir’e geliyor.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva