HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Mayıs 2017 Cumartesi - 09:11

İzmir Büyükşehir'e bir kredi gururu daha: Fitch'in zirvesinde!

Moody’s’ten sonra Fitch Ratings de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin notunu artırdı. Büyükşehir’in ulusal uzun vadeli kredi notu en yüksek seviye olan AAA olarak belirledi.

İzmir Büyükşehir e bir kredi gururu daha: Fitch in zirvesinde!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’den sonra, Fitch Ratings de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin derecelendirme notunu,  "alınabilinecek en yüksek kredi notu" olan “AAA” olarak belirledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, artırılan not ile hem Fitch Ratings’ten hem de Moody’s’den "alınabilinecek en yüksek kredi notunu" almış oldu. Bu nota, dünyada aralarında Amerika, Almanya, Norveç ile İsviçre’nin bulunduğu sadece 11 ülke sahip..

Şubat ayında yayınlanan Fitch raporunda, küresel finansal krizin uzun vadeli etkisiyle ‘AAA’ notu alan ülke sayısının son 14 yılın en düşük seviyesinde olduğu vurgulanmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise dünyada aralarında Amerika, Almanya, Norveç ile İsviçre’nin bulunduğu ve sadece 11 ülkenin sahip olduğu ‘AAA’ notu ile zirveye yerleşti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Aa3 olan ulusal ölçek kredi notunu en yüksek seviye olan Aaa’ya yükseltmişti.

SAĞLAM EKONOMİK YAPI
Fitch Ratings’in Mayıs 2017 Raporu’nda  ‘AAA’ kredi notunun İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürülebilir güçlü faaliyet performansını ve yüksek faaliyet marjlarının yanı sıra Belediye’nin ihtiyatlı yönetimini de yansıttığını belirtti. Kuruluşun yaptığı açıklamada, "Ulusal kredi derecelendirme notundaki artış, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçmişten günümüze kadar sağlam ekonomik performans sicili ve ılımlı borç seviyelerinden kaynaklanmaktadır" ifadesine yer verildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin borç ölçütlerinin durağan kalmasının beklenildiği belirtilen raporda, Belediye’nin borcunun cari gelire oranının ortalama yüzde 55 ile dengede kalması beklendiği ifade edildi.

KOCAOĞLU: “BAŞARIMIZIN TEYİDİ”
Fitch Ratings’in raporunu ve not artışlarını değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçtiğimiz yılın Mayıs ayında Moody’s tarafından  "en yüksek ulusal notu" aldıklarını da hatırlatarak, bu yükseliş ivmesinin, aynı zamanda uyguladıkları mali politikaların başarısının teyidi anlamına geldiğini söyledi. Kocaoğlu, “İlk defa iki derecelendirme kuruluşundan da en yüksek notu alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ulusal uzun vadeli kredi notu basamaklarını teker teker tırmanarak zirveye kadar ulaştı. Kredibilitesi en yüksek kuruluşlar arasına girmek, 'buraya güvenle yatırım yapılabilir' vizesini almakla eş anlamlı. Güven ve istikrar ortamının korunması ve hatta güçlendirilmesi, ekonomimizin ilerlemesi ve refahımızın artmasını sağlayacaktır. Dünyadaki örnekler, ''AAA'' kredi notunu kazanmanın çok zor olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla bugüne kadar attığımız adımların sağlamlığını göstererek zirvede kalmak adına çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz” dedi.

UCUZ VE UZUN VADELİ FİNANSMANA ERİŞİM İMKANI
Başkan Kocaoğlu, iki derecelendirme kuruluşu tarafından alınan ulusal kredi notunun alınabilecek en yüksek not olduğunu ve bu notun İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ucuz ve uzun vadeli finansmana erişimini daha da kolaylaştıracağını belirterek şöyle devam etti:

“Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin kredi notlarının ardı ardına düşürüldüğü bu dönemde İzmir'in böyle bir sonuç alması elbette tesadüf değil: Uyguladığımız programlar çerçevesinde kamu maliyesinde güçlü duruşumuzu tavizsiz bir şekilde sürdürmemiz, programlarda öngörülen mali hedeflere ulaşmak için gerektiğinde ölçülü ve zamanlı tedbirleri alabilmemiz, kaynakları etkin, verimli ve yerinde kullanmamız, kritik yapısal reformları hayata geçirmeye devam etmemiz, elde ettiğimiz yüksek büyüme performansıyla beraber finansal borçlanma araçlarını etkin bir biçimde kullanmamız, gerektiğinde ihtiyati adımları atmasını bilmemiz ve kısa vadeli iç finansman kaynaklarından uzun vadeli uluslararası dış finansman kaynaklarına etkin geçiş sağlamamız.. Bunların hepsi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin güçlü finans yapısındaki önemli etkenler.."

NOTLAR NE ANLAMA GELİYOR?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Fitch'in bu son artışıyla, 2008 yılından bugüne kadar ulusal uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi görünümleri de dahil olmak üzere, notunu 9 basamak artırmış oldu. Kredi derecelendirme notları değerlendirmesine göre, İzmir’in ulusal kredi notunun yer aldığı ‘’AAA’’ kategorisi, temerrüt riskinin en düşük olduğu ve finansal yükümlülüklerini yerine getirmek için en yüksek kapasiteyi temsil ediyor. Bu kapasitenin öngörülebilir olumsuzluklardan etkilenme ihtimali son derece düşük.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi derecelendirme notu ile ülke Hazinesi’nin notu ise aynı. Çünkü derecelendirme kuruluşlarının kriterlerine göre, kurumlara mali durumları çok iyi olsa bile ülke notunun üzerinde not verilmiyor.

 
Batman ve Siirt'ten acı haber!
 
Turgutlu’da seks görüntülü şantaj zincirine 4 gözaltı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Örnek alınız 27 Mayıs 2017 Cumartesi 16:12

Tire ve civarında ki süt ziyan olmasın diye aldı ilköğretim çocuklarına ve bebeklere dağıttı "Sütçü Aziz" dediniz sonra baktınız bakanlık olarak örnek alıp yapmaya başladınız.Yıllardır hafif raylı ve metro için merkezi hükümet bütçesinden bütün büyükşehirlere para verdiniz İzmire 1 tl bile vermediniz.Eline mikrofon alan Ak Parti yetkilileri başlıyor Kocaoğlunu eleştirmeye, kredi notu ortada ve sürekli yükseliyor, gerçi siz onu cehapeyi batılı kuruluşlar bizi çekemedikleri için destekliyorlar dersiniz.Tamda yeni yapılanmaya giderken İzmiri örnek alınız

Yorumu oyla      14      5  
27 Mayıs 2017 Cumartesi 13:47

Akpliler rahatsız 😆 ülkeyi 15 yıldır yönetenlerin kredi notu sürekli düşerken İzmir'in en yüksek basamağa gelmesi birilerini rahatsız etmiş. Metro onayını aylarca vermeyenler suçlu değil de onay bekleyen suçlu ilan ediliyor. 😆 aynı olay tramvaylarda da olmuştu. Bakanlık onayı , yurt dışı kredi onayı derken aradan 4 yıl geçmişti. Evet şaka gibi ama 4 yılda bürokratik süreç bitti, sonra da seçim dönemi büyükşehirin ihalesini yapıp yer teslimini yaptığı tramvay hatlarını birileri kendi projeleri arasına koymuştu 😇 körfez ÇED 'i, katı atık tesisi , fuar izmir yapılırken , öncesinde yaşananlar , feto kumpası ... bu şehir bunları unutmaz. Ankara'ya bakanlık bütçesinden 4 milyara metro yapanlar burada belediyeyi eleştiriyorlar. Ankara'nın metro vagonlarını bile bakanlık alıyor. Bizde de belediye alıyor , yetmiyor deposunu da yapıyor. Diğer haberde geçen deponun maliyeti 93 milyon. Bugün yaklaşık aynı paraya belediye Buca'da 2,5 km'lik iki tane tünel açıyor. Vagonların da maliyetini eklersek 8-9 km'lik bu bulvara denk geliyor.

Yorumu oyla      13      5  
Özkan 27 Mayıs 2017 Cumartesi 08:58

Yazık ki ne yazık ! Seneler evvel TCDD, bir bölümü bugünkü Kamil Tunca Bulvarı'ndan geçen ve Alsancak ile Çimentaş arasındaki ulaşımı sağlayan demiryolu hattını 1980'li yıllarda terketti. İşlevini yitiren yoldaki rayları da söktü. İzmir Belediyesi 1985 yılında bu alanda yolu genişletme çalışması başlattı. Yol 2 gidiş iki geliş olmak üzere 4 şeride çıkarıldı. 4 kilometrelik bulvarı kapsayan çalışmalar 1987 yılında bitirildi, yol hizmete açıldı. Adı da Kamil Tunca Bulvarı olarak değiştirildi. Bu sırada TCDD'ye ait toplam 71 bin metrekarelik iki parsel yol alanında kaldı. TCDD, 2003 yılında kamulaştırmadan arsalarından yol geçirdiği için 10. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Belediye'den tazminat istedi. Dava 2005 Nisanı'nda sona erdi. Büyükşehir Belediyesi TCDD'ye 10 trilyon ödemeye mahkum edildi. Bu para faizleriyle birlikte 16 trilyon 407 bin liraya çıktı.'http://www.milliyet.com.tr/---trilyonluk-yol/ege/haberdetayarsiv/08.05.2005/115001/default.htm .Şimdi bu güzergahtan Halkapınar otogar arasında metro yapımı sürecinden bahsedelim yerel medyadan'İzmir’i kurtaracak METROGAR geliyor.Tarih:17.01.2014, Halkapınar-Otogar, Üçkuyular-Narlıdere ve Üçyol-Buca metro hatlarının inşaat işini Büyükşehir'den devralan Ulaştırma Bakanlığı, Halkapınar-Otogar arasının inşaatına bu yıl başlayacak.' Yıl 2017' ye geldik.Tarih:30.04.2017 yerel medya dan 'İzmir'de Halkapınar - Otogar Metrosu için süreç başladı İzmir’de Halkapınar-Otogar Metrosu için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanlığı tarafından proje hazırlandı ve ÇED süreci başladı. 30 ayda 4,5 kilometrelik hattın tamamlanması bekleniyor.' Eleştiriye,tenkit e evet ama biraz da el insaf değil mi ?

Yorumu oyla      13      5  
İzmirli 26 Mayıs 2017 Cuma 23:29

Ayinesi iştir kişininin lafa bakılmaz derler ömrümüz kredi notuyla övünürek geçti.1 sene metro onayı bekledik 2017 Ocakta Ankaradan geldi,bankadan kredi çekerken Hükümetle Belediye aynı not kabul edildiği için yüksek faiz nedeniyle başkan metro işini askıya aldı.Şimdi ihale ilanı yapılsa 8 ayda başlar,çok yazık 5 sene 1 km metro yapılmadan kredi notuyla övünmekle geçti.

Yorumu oyla      14      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Foça'da minikler kıyasıya yarıştı!
Foça Bedia Midilli İlkokulu’nun bu yıl 2.’sini düzenlediği ‘Akıl ve Zekâ ...
Başkan Akpınar'dan çarpıcı 'arena' çağrısı: Hepsinin adı Atatürk olsun!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Arena' isminin statlardan kaldırılması talimatını ...
AK Parti’den Çiğli Belediyesi’ne tepki: Başkanı ikaz ediyoruz!
Belediyenin AK Partili meclis üyeleri 2016 yılı denetim komisyonu raporu ...
 
Başkan Uğurlu'dan devletin zirvesine Kemalpaşa kirazı
Türkiye’de en erken kiraz hasadının yapıldığı İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde ...
Çerçioğlu Büyükşehir'in yeni araç filosunu tanıttı
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Atatürk Kent Meydanı’nda ...
Karşıyaka'da tramvay seferleri durdu!
Alaybey-Mavişehir arasında sefer yapan Karşıyaka tramvayının hattı besleyen ...
 
Balçova'dan Bakü'ye 'renklerin kardeşliği' buluşması
Balçova Belediyesi, Azerbaycan Kardeşlik ve İşbirliği Derneği ve Bakü ...
Konak'ta 12.semt merkezi: Hayaller gerçek oldu
Kadınların ve çocukların toplumsal hayata daha etkin ve üst düzeyde katılmalarını ...
Karşıyaka'da mis gibi festival
Karşıyaka Belediyesi tarafından bu yıl 16’ncı kez düzenlenen Karşıyaka ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva