HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Kasım 2012 Perşembe - 11:34

İzmir BIE'yi büyüledi... Pavey dünyayı ağlattı...

İzmir EXPO 2020 yürüyüşü kapsamında BIE Genel Kurulu’ndan üçüncü kez sahne aldı. ‘Hindistan’ sürprizinin yaşandığı İzmir sunumuna Şafek Pavey’in duygusal konuşması damga vurdu.

İzmir BIE yi büyüledi... Pavey dünyayı ağlattı...

EGEDESONSÖZ - İzmir’in dünyanın en büyük sosyal, kültürel, bilimsel buluşması ve kentsel değişim projesi olarak kabul edilen EXPO 2020 yürüyüşü Paris’te devam etti.
 
Kent delegasyonu bugün gerçekleşecek üçüncü Paris sunumu hazırlıklarını tamamladı ve Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE)’nin 152. Genel Kurulu’nda sahne aldı.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın başkanlık ettiği heyette İzmir Valisi, Yürütme ve Yönlendirme Kurulu Başkanı M.Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İstanbul Milletvekili ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları ve Engelliler Komisyonu Üyesi Şafak Pavey, Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, Yürütme Komitesi Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ö. Faruk Koçak, Yürütme Komitesi Üyesi ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, BIE Türkiye Baş Delegesi, Büyükelçi N. Murat Ersavcı da yer aldı.

 
İZMİR SUNUMUNDA HİNDİSTAN SÜRPRİZİ
İzmir BIE Genel Kurulu’nda Tayland’ın Ayutthaya kentinden sonra sahne aldı. Sunumda Hindistan sürprizi yaşandı. ABD’nin Elon Üniversitesi’nden bir grup öğrencinin Hindistan’da çektiği ‘Health For All’ adlı belgesel filmi İzmir sunumunda gösterildi. Filmde dünyada yaşanan sağlık sorunlarına çarpıcı vurgular yer alıyor.

Sunum ünlü sunucu Defne Samyeli’nin giriş bölümüne aday şehirleri kutlamasıyla başladı. Samyeli, “Böylesine muhteşem dört şehir ile yarışmak bizim için bir onurdur. Hepimiz biliyoruz ki, bu şehirlerin her biri harika EXPO'lara ev sahipliği yapabilecek kapasitededir. Ama bizler de birleştirici bir EXPO yapma konusunda kendimize çok güveniyoruz. Çünkü temamız olan ‘Daha İyi Bir Dünya için Yeni Yollar/Herkes için Sağlık’ sadece bütün uluslararası camiaya hitap etmiyor, aynı zamanda insanlığın üzerine kurulduğu ana temellerden biri olma özelliğini de gösteriyor” diye konuştu.



İzmir Valisi EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Cahit Kıraç konuşmasında, “Bugün burada büyük bir tarihsel sorumlulukla huzurlarınızdayız. Türkiye, 1851’den beri EXPO'lara katılmanın gururunu duyuyor” ifadelerini kullandı. Kıraç şunları söyledi: “169 yıl sonra, hedefimiz EXPO 2020’ye ev sahipliği yapma ayrıcalığını 3 kıtanın merkezindeki şehrimize götürebilmektir. Bugün sizlerle, son 6 ayda kaydettiğimiz ilerlemeleri paylaşmak istiyorum: Hükümetimiz, EXPO rüyasını gerçekleştirebilmemiz için 2020’ye kadar bölgemize 50 milyar doların üzerinde yatırım yapma kararı aldı. Kent merkezine sekiz dakikalık yürüyüş mesafesindeki alanımızı EXPO sonrasında Avrupa’nın en büyük kent içi parkına dönüştürmeye karar verdik. Kentimizin tüm paydaşlarıyla ortak bir manifesto hazırladık. Bu manifestoyla İzmir, gelecekte küresel bir sağlık merkezi olma iradesini ilan etti. Sağlıklı yaşam vizyonumuzu genişlettik. Yenilenebilir enerji kaynakları ve organik tarım için yeni alanlar tanımladık. Komşumuz olan şehirleri EXPO amacımıza dahil ettik. Çevremizdeki 11 ilin valileri, belediye başkanları ve STK liderleri bir araya gelerek, İzmir’in adaylığını destekleyen bir deklarasyon imzaladılar. Böylece 11 ilimiz EXPO için harekete geçmiş oldu. İzmir'e entegre bir sağlık kampüsü inşa etmeye karar verdik. İzmir'deki dokuz üniversitede beş adet tıp fakültesi bulunmaktadır. İzmir'in 'Üniversiteler Platformu' adaylığımıza tam destek verme kararı aldı. Lise ve ilkokul öğrencilerimiz arasında EXPO temalı spor aktiviteleri ve yarışmalar başlattık. Ve, gönüllü sayımızı 170.000 kişiye ulaştırmayı başardık. İzmir, 8500 yıllık tarihinde birçok uygarlığa ev sahipliği yaptı. Şimdi, EXPO 2020’yi düzenleme onuruna sahip olabilmeyi her şeyden çok istiyor. Hepimiz, meşhur misafirperverliğimizle sizi karşılamaya hazırız. 160 yılı aşkın bir süredir EXPO fikrini desteklemiş bir ülkenin temsilcisi olarak sizleri şehrimizin ‘Herkes için Sağlık’ vizyonunu desteklemeye davet ediyorum”

PAVEY DUYGUSAL ANLAR YAŞATTI
CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili ve BM Bağımsız Denetmeni Şafak Pavey de salonda duygusal anların yaşanmasına neden olan bir konuşma yaptı. 



Pavey şunları söyledi: “Artemis'in bulutlar üzerine kurulmuş evini gördüğümde diğer tüm harikalar parlaklıklarını kaybetti ve dedim ki ‘İşte! Olimpus'un dışında, güneş hiç bu kadar büyük bir şeye bakmadı.’ Antik dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı'yla karşılaştığında Sidonlu Antipater'in kaleminden işte bu satırlar dökülmüştü…
Ben güneşin gözlerini kamaştıran o şehirden geldim size... Yılan sarılmış asasıyla antik sokaklarında hastalarına şifa dağıtan Sağlık Tanrısı Askepios’un şehrinden... İzmir’den… Size Türkiye Parlamentosu'nun İzmir'in EXPO 2020 adaylığına güçlü desteğiyle geldim.
Bu şehirde dağlar şafakla aydınlanırken, gölgeleri Ege’nin sularına düşer. Kent huzurla, doğayla, bereketle uyanır. Ne de olsa bereket tanrıçasının da evidir İzmir. Rivayet edilir ki sarımsak bile antik bir reçetenin yağmurda ıslanıp harflerinin toprağa ekilmesinden doğmuştur. Bu nedenle gururla gülümser İzmir… Bu şehir bize geçmişin görkemli medeniyetlerinden miras kaldı. Biz ise, bu muhteşem emaneti insanlığın geleceğiyle paylaşmak istiyoruz. Doğayı korumadıkları için, pişmanlıkla geçmişin servetlerini arayanlar, defne dallarını, zeytin ağaçlarını, özgür flamingoları benim şehrimde bulurlar…
Gediz Ovası'ndan gökyüzünün mavisine boyunlarını uzatan şifalı otlarla, şarkılara adını veren dağ çiçekleri mucize nehirlerle buluşup, herkes için sağlık vaat eder. Ön yargıların kusurlu bulduğu engelli bir kadın, Kordonboyu’nda tekerlekli sandalyesinde balık tutar. Bilir ki İzmir, ön yargılardan uzun çağlar öncesinde arınmıştır. İsterseniz bunu Kadifekale’de zeytinyağı ve favanın keyfini çıkaran bir Levanten’e sorabilirsiniz.
Bu harika kent, 169 yıl sonra yapılacak olan EXPO 2020’yi düzenlemek istiyor.
Ve İzmir herkesi tek seferde kucaklayacak samimi bir karşılamanın sözünü veriyor. Çünkü biliyor ki; Şehirler engellilere hazırsa, yaşlılar, hamileler, çocuklar, hastalar, yani herkes için hazırdır.  Lütfen, bu iklime, bu denize, bu şehre dikkatle bakın. Refah ve zenginlik dolu bir yaşamın sırlarını keşfedeceksiniz. Rıhtımdan, dünyayı İzmir’e ve İzmir’i dünyaya taşıyan gemileri seyrederken, İzmir’in sizi ne kadar çok hak ettiğini göreceksiniz. 



GÜNAY'DAN TARİH VURGUSU
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay konuşmasına Şafak Pavey’i kutlayarak başladı. Günay, “Eminim ki 2020'de harika bir EXPO deneyimi yaşayacağız. Her bir aday şehrin kendine has olağanüstü bir güzelliği var. Şehrimiz İzmir, insanoğlunun dünyaya adım attığı o ilk çağlardan beri bir cazibe merkezi. İzmir'in güneşi milyon kez yükselip şehrin kadın ve erkeklerinin yüzüne ışıldadı. Güneşinin sıcaklığı, İzmir'in zeytin yeşili sahillerini bereketiyle kucakladı. 3000 yıl boyunca İzmir, onlarca medeniyetin gelip geçtiği ve izini bıraktığı muhteşem bir merkez oldu. Hititler... Yunanlılar... Lidyalılar... Persler... Romalılar... Selçuklular... Osmanlılar... Türkler... İzmir yükseldi, alçaldı ve yeniden yükseldi. Kendi halkıyla mutluluğun şarkılarını söyledi, kaybettiği aşklarının yasını tuttu... Cassandra'nın kabuslarına haykıran, Homer'in titreyen sesiyle yankılandı bir zamanlar... Kendi adına inşa edilen tapınağın güzelliği karşısında tanrıça Artemis'in bile utançtan yüzü kızardı. Büyük İskender sokaklarını inletti yürüyüşüyle. Antik dünyanın bütün belleği, İskenderiye Kütüphanesi'nden sonra dünyanın en büyükleri olan Pergamum ve Celsius kütüphanelerine akıp durdu. Birçok insana göre, Meryem Ana hayatının son yıllarını yaşamak için Ephesus'u seçti. Aziz John'un vahiyler kitabında bahsettiği yedi kilisenin üçü İzmir'de: Ephesus, Smyrna ve Pergamum… Bu arada, yedi kilisenin yedisi de Türkiye'de... Bütün bu kiliseler İzmir'e sürüş mesafesinde: Thyatira, Sardis, Philadelphia, Laodicea… Sağlık ve kaliteli yaşam, bölgenin hayatında bin yıldır baş köşede. Şifalı suların kullanımı, çamur banyosu ve psikoterapi gibi tedavi yöntemleri ilk kez antik çağların en önemli sağlık merkezlerinden biri olan Bergama (Pergamum) Asklepionu'nda kullanıldı. Galen Roma'da imparatorlara hizmet etmeden önce, iyileştirme sanatında Pergamon'da ustalaştı. Onun kaleme aldıkları 1800'lü yıllarda bile tıp öğrencilerine ders olarak okutuluyordu. Yakın gelecekte Ephesus, Pergamon ve Birgi UNESCO'nun Dünya Mirası Listesinde yerlerini alacaklar. Antik çağın bu endamlı şehirleri ve her geçen gün daha da büyüyen, gelişen modern İzmir EXPO'yu karşılayacak. Daha sağlıklı bir dünya için buluşacağımız ideal bir yer. Türkiye Hükümeti adına tüm kalbimle söz veriyorum ki, İzmir 2020 en unutulmaz EXPO'lardan biri olarak hatırlanacaktır" şeklinde konuştu.



Günay’ın konuşmasının ardından ABD’nin Elon Üniversitesinden bir grup öğrencinin Hindistan’da çektiği ‘Health For All’ adlı belgesel filim gösterildi. Film salondan büyük alkış aldı. Belgesel ekibinde yer alan Jack Dodson da sunum çerçevesinde bir konuşma yaptı. Türk Heyeti’nin Hindistan’da bir sağlık eğitim merkezi kurma kararı aldığı öğrenildi.

GENEL KURUL GÜNÜNDEN NOTLAR
- Paris’teki Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE)’nin 152. Genel Kurulu salonuna erkenden gelen Türk heyetinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, CHP Milletvekili BM İnsan Hakları ve Engelliler Komisyonu Üyesi Şafak Pavey, Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, İzmir Valisi, EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı M. Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu vardı.

- CHP Milletvekili BM İnsan Hakları ve Engelliler Komisyonu Üyesi Şafak Pavey ile ünlü sunucu Defne Samyeli Türk bayrağını yansıttığı için kırmızı giyinmeyi tercih etti.

- İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, bir grup delegeyle görüşmeler yaptı. İki gündür Paris’te olduğunu söyledi.

- İzmir, Ankara, İstanbul ve Paris’ten EXPO Genel kuruluna katılan İzmir grubu yaklaşık 50 kişiye ulaştı.

- Dün gece geç saatlere kadar sunum provası yapan İzmir heyetinde Vali Cahit Kıraç dahil bütün ekip sunumunu İngilizce yapma kararı aldı.

- CHP Milletvekili BM İnsan Hakları ve Engelliler Komisyonu Üyesi Şafak Pavey, çok heyecanlı olduğunu belirtti. Pavey, İzmir adına üstlendiği sorumluluk nedeniyle büyük gurur duyduğunu, bundan böyle kalbinin İzmir için çarpacağını belirterek şunları söyledi: “Bu salondaki herkesin coşkusuna tanık oldum. Böyle bir delegasyonda yer almak bana onur verici bir sorumluluk getirdi. EXPO sağlık temasıyla İzmir’e çok yakışıyor, Mevcut aday ülkeler arasında en etkileyici ve insanlığın ortak geleceği için en uygun tema İzmir’in”

- Dubai dün gece Paris’in en büyük balo salonlarından birini kapatarak, burada resepsiyon verdi. Adeta bir tek kuş sütünün eksik olduğu ihtişamlı resepsiyona, açlık sorunu çeken Afrika ülkeleri delegelerinin sessiz tepkisi dikkat çekti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bilal-İzmirli 23 Kasım 2012 Cuma 15:45

CHP Milletvekili BM İnsan Hakları ve Engelliler Komisyonu Üyesi Şafak Pavey PAVEY DUYGUSAL ANLAR YAŞATTI..???MASALLLLLLL....Ülke yangın yerine döndü sendikalar yerlerde sürünüyor üretici öldük bittik diyor emekli emekliyor .pkk her gün okul kundaklamalar eşkiya şehre inmiş vekilde masal anlatıyor.

Yorumu oyla      11      7  
GALEM 23 Kasım 2012 Cuma 11:10

TEŞEKKÜRLER ŞAFAK PAVEY, İZMİR ANCAK BU KADAR GÜZEL ANLATILIRDI.ADETA ZAMAN TÜNELİNDEN GEÇTİM.

Yorumu oyla      19      6  
AHMET 23 Kasım 2012 Cuma 10:05

GERÇEKTEN İZMİR'İ BU KADAR GÜZEL HİÇ KİMSE ANLATAMAZ YURTTAŞ ARKADAŞINDA DEDİĞİNE KATILIYORUM ARTI BU GÜZEL GÜZELLİĞİ GÖNLÜNEDE VURMUŞ ŞAFAK PAVEL İZMİRDE YAŞAMIYOR İSTE SOSYAL DEMOKRATLIK BUDUR DUYGULAR AYNIDIR.İZMİRLİLER ŞAFAK PAVEL'CANİ GÖNÜLDEN TEŞEKKÜR EDİYORUZ İYİKİ VARSIN

Yorumu oyla      19      6  
SEYDİBABA 23 Kasım 2012 Cuma 09:03

SN.ŞAFAK PAVEY'İMİZİ AYAKTA ALKIŞLIYORUM.MÜKEMMELLİĞİNİ TÜM AVRUPAYA GÖSTERDİ.

Yorumu oyla      19      5  
Jann 23 Kasım 2012 Cuma 09:01

Operasyon yapacak kişi kalmayınca Aziz Başkanı Arkaya oturtmayı tercih eden zihniyetin Expo yu izmir için değil Hükümet için almayı düşündüğü kesin...

Yorumu oyla      20      5  
Yurttaş 23 Kasım 2012 Cuma 08:09

CHP'li alçakgönüllüdür, tıpkı Aziz Bey gibi. Bakın hiç kibir yapıyor mu? Vali Bey yıllardır İzmir'de, Ertuğrul Günay ise sözüm ona İzmir Milletvekili... Ama Allahaşkına Şafak Pavey'in anlatımının 10'da 1'i bile etmez yaptıkları sunumlar... AKP'nin İzmir'e bakışı işte bu. Pavey ve Kocaoğlu İZMİR'İ YAŞARLAR...

Yorumu oyla      20      5  
"ŞAFAK PAVEY ÖNN SIRADA OTURDU ONU NİYE," diyen arkadaşa cevap 23 Kasım 2012 Cuma 02:10

İzmir valisi ingilizce biliyo mu acaba bi araştır ole konuş sunumu yapması inglizce bildiği anlamına gelmez, ayrıca haberde ki "Dün gece geç saatlere kadar sunum provası yapan İzmir heyetinde Vali Cahit Kıraç dahil bütün ekip sunumunu İngilizce yapma kararı aldı." bilgisi Vali'nin durumunu ortaya koyuyor herhalde.

Yorumu oyla      20      5  
22 Kasım 2012 Perşembe 23:38

ahmet türkan Deveden Büyük FİL var unutma... orada oturanlar bakan yardımcısı müsteşarlar ve genel müdürler...niye zoruna gidiyorki. hem aziz başkan halk adamı değil mi? ha önde oturmuş ha 2 sıra arkada..

Yorumu oyla      11      5  
bulent soysal 22 Kasım 2012 Perşembe 22:39

dunyanın yedi harikasından biri olan Artemis tapınagından toplantıda soz edilmis sizi bilmem ben hergun gidiyorum girisinde yagmurların oydugu koca koca cukurlar keske onde ve arkada oturanlar artemisi ve saglıktan soz ettikleri bergama asklepionunu gitmeden gorup onarsaydılar

Yorumu oyla      12      9  
private35 22 Kasım 2012 Perşembe 21:06

Şafak hanımın izmir bu kadar güzel mi anlatılır.Ayrımcılık yapmak değil amacım ama gerçekten izmiri en güzel şafak hanım anlatmış saklayamayacağım, tüm delegasyonu tebrik etmek lazım.İnşaallah izmirimiz expo yu alır.

Yorumu oyla      34      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir'de semt evi açma sezonu başladı
Sosyal belediyecilikteki atılımlarıyla dikkatleri çeken Gaziemir Belediyesi’nin ...
Bergama hedef tüm engellilere ulaşmak
Bergama Belediyesi tarafından kente kazandırılan Rahmi Yeşilsoy Engelli ...
Konak’tan Altınpark’a kardeş proje geliyor
İzmir Kalkınma Ajansı’nın 2012 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında ...
 
Solak'tan taksicilere durak ve takım elbise sözü
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Çiğli’de görev yapan taksicilerin ...
Aliağa Belediyesi’nden ücretsiz SBS kursu
Aliağa Belediyesi kent merkezine 15 km uzaklıkta bulunan Helvacı mahallesindeki ...
Başkan Sındır’dan esnafa ziyaret
Gediz ve Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddelerindeki dükkanları teker teker ziyaret ...
 
Güzelbahçe'den yaşlılara evde ödeme hizmeti
Güzelbahçe Belediyesi, örnek bir uygulamaya daha imza attı. Yaşlı ve hastaların ...
Seferihisar’ın kalitesi belgelendi!
Seferihisar Belediyesi ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 10002:2004 ...
Hasta ve yaşlı bakımını İzmir'den öğrenecekler
Hasta ve yaşlı bakımı konusunda Türkiye’de incelemelerde bulunan Hollandalı ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva