HABERLER>GÜNCEL
4 Temmuz 2019 Perşembe - 13:22

İzmir Basını 'Yerel Basına Ses Ver' diyecek

7 yerel gazetenin temsilcileri, İzmir Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde yaptıkları basın açıklamasıyla, yargı reformu paketinde yer alan icra ve iflas ilanlarının gazetelerde yayımlanma zorunluluğunun kaldırılması maddesine karşı olduklarını belirtti.

İzmir Basını  Yerel Basına Ses Ver  diyecek

İzmir Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde, İzmir'de yayın yapan 7 yerel gazetenin temsilcileri bir araya gelerek, Yeni Yargı Paketi'nde yer alan icra ve iflas ilanlarının gazetelerde yayımlanma zorunluluğunun kaldırılması maddesine karşı olduklarını dile getirdi. Ege Telgraf Gazetesi, Haber Ekspres Gazetesi, İlkses Gazetesi, Ticaret Gazetesi, Yeni Bakış Gazetesi, Yenigün Gazetesi ve Dokuz Eylül Gazetesi'nin temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda yapılan açıklamada, maddenin yürürlüğe sokulması halinde ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşayan yerel gazetelerin binlerce istihdamı karşılayamayıp, varlıklarını sürdürmelerinin zorlaşacağı belirtildi. Basın açıklamasını okuyan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, "Bugün burada ülkemizin dört bir yanından yükselen çığlıklara bir yenisini ekliyoruz. Türkiye'de yerel medya içinde bulunduğu cenderede can vermek üzere. OIumsuz ekonomik koşullar, varlığını sürdürebilme mücadelesi veren yerel basını nefes alamaz hale getirmiştir. Baskıdan kağıda, mürekkepten boyaya her üretim kaleminde dövize bağımlı sektörümüzde, gazetelerin yüzlercesi kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Yeni Yargı Paketinde yer alan icra ve iflas ilanlarının gazetelerde yayımlanma zorunluluğunun kaldırılması maddesi, özellikle yerel basının bitirilmesi anlamına gelmektedir. Bunun doğuracağı sonuçlar çok ağır olur" diye konuştu.

'BU YARGI PAKETİ YEREL MEDYANIN ÖLÜM FERMANIDIR'

Yerel basının önemine dikkat çeken Dikmen, "Bugün ülkemizde binin üzerinde yerel gazete, on binlerce meslektaşımıza istihdam sağlamakta, ekonomimize yıllık 2 ila 2.5 milyar lira üzerinde katma değer yaratmaktadır. Yerel basının bu önemli gelir kaynağının kesilmesi işsizlik demektir, iflas demektir, özgür basının sesinin kısılması demektir. Kuruluşundan bu yana varlık amacıyla Anadolu basınını güçlendirmek, yükseltmek için çalışan Basın İlan Kurumu da böyle bir düzenleme ile tamamen baltalanmış olur. Gazetelerin resmi ilan alabilmeleri için belirlenen standartları vardır.  Yerel gazeteler fikir işçisi çalıştırmak zorundadır. Gazetelerin asgari satış oranlarına sahip olması zorunludur. Baskı ve içerik standartları vardır. Doğru ve güvenilir yayıncılık yapmak zorundadır. Devlete olan mali yükümlülüklerini zamanında yerine getirmek zorundadır ve tüm bunlar yılda en az bir kez denetlenmektedir. Eğer icra ve iflas gibi resmi ilanların yaklaşık yüzde 50'sini kapsayan ilanları ortadan kaldırırsanız ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşayan yerel gazetelerin ne binlerce istihdamı karşılamasını ne de varlıklarını sürdürebilmelerini sağlayabilirsiniz. Böyle bir uygulama halkın anayasa ile korunan haber edinme hakkını da engellemiş olacaktır. Ayrıca yaşanan bilgi kirliliğine, her türlü manipülasyona, yalan habere karşı yerel medya en güvenilir haber kaynağı olmaya devam etmektedir. Yerel medyanın sesinin yokluğunda kirli bilginin yayılması, sahte ve yalan içeriğin çarptırılarak kullanımı katlanarak artacaktır. En büyük sorunların başında işsizliğin geldiği sektörümüzde bu düzenleme ile çalışacak gazete de kalmayacaktır. Bu maddenin o yargı paketinden çıkarılması şarttır. Yaygın ve yerel medyanın her biriminden yükselen bu çığlığımız umarız duyulur ve yanlıştan dönülür. Bu yargı paketi yerel medyanın ölüm fermanıdır" dedi.

İzmir'deki 7 yerel gazetenin yarın aynı manşet ile basılacağını söyleyen Dokuz Eylül Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Atilla ise "Sosyal medya 'yerel basına ses ver' etiketi ile bir kampanya başlatıp tüm basın emekçilerini bu kampanyaya dahil ederek sesimizi yetkili kişilere ulaştırmaya çalışacağız" diye konuştu. (DHA)

 
Işılay Saygın’dan üzücü haber
 
Milli Kütüphane desteğiyle Çiğli'ye kütüphane geliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'GSF' düğümü çözülüyor: Dokuz Eylül'den Soyer'e yanıt
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi’nin binasını sağlamlaştırmak ...
AK Partili Nasır: Kentsel dönüşümde yeni bir dönem başladı
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyesi AK Parti İzmir ...
7 Temmuz'da sıra dışı buluşma
Uluslararası Değişim Federasyonu (ULUDEF) tarafından 2018 yılında ilan ...
 
Büyükşehir'in ESHOT garajı projesine itiraz yağdı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Bornova Pınarbaşı bölgesinde yapmak istediği ...
Dikili ve Foça'da 153 kaçak göçmen yakalandı
İzmir'in Dikili ve Foça ilçelerinde, yasa dışı yollardan Yunan adalarına ...
Mahkemeden tuhaf karar: Para yok, otoyol verelim!
İzmir- İstanbul Otoyolu'nun, Kemalpaşa ilçesi bölümündeki arazilerin sahibi ...
 
İzmirli eski belediye başkanına 'terör' tuzağı: 2 milyon uçtu gitti!
Dolandırıcılık tuzağına son olarak Alaçatı eski belediye başkanı ve CHP ...
Yangından kurtulan kuzu ölen koyunların içinde annesini aradı
Çanakkale'nin Ezine ilçesinde, tarlada çıkan yangın, ağıla sıçradı. Yangında ...
Sarar çifti soygununda yeni gelişme
Sarar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar ve eşi Zehra ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva