HABERLER>EKONOMİ
15 Nisan 2015 Çarşamba - 08:55

İZKA’dan Kemeraltı’na yine veto!

İZKA’nın 2015 mali destek programı açıklandı. Destek programı için tarihi Kemeraltı Çarşısı tartışmalarla aday gösterilirken, yönetim kurulundan yine onay çıkmadı. İZKA yönetimi iki ayrı proje ile İzmir’in 10 ilçesine destek olacak. Projeler kapsamında toplamda 20 Milyon TL’lik kaynağın kullanılması hedefleniyor.

İZKA’dan Kemeraltı’na yine veto!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir’in kent ekonomisini canlandırmayı hedefleyen İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) kentin, tarihi-turistlik ve ekonomik alanda birçok tartışmanın kilit noktası haline gelen tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın kaderini 2015 mali destek programı için gündeme almıştı. İZKA’nın geçtiğimiz ay yaptığı meclis toplantısında tartışmalara neden olan ve yönetim kuruluna sunulan mali destek programı açıklandı. Program dahilinde Kemeraltı projesini veto eden İZKA, İzmir’in 10 ilçesine 20 Milyon TL değerinde mali destek programını onay verdi.

ÖNERİ TARTIŞMALARA NEDEN OLMUŞTU
Tarihi Kemeraltı Çarşısı ve beraberindeki tarihi bölgelerin restorasyonu ve geliştirilmesi için İZKA’nın  2015 mali destek programına dahil edilme önerisi, İZKA mart ayı meclis gündemine alınmıştı. Çarşının ve İzmir turizminin geleceğini etkileyecek program meclis oturumunu karıştırırken, TARKEM Başkanı Uğur Yüce ve yönetim kurulu üyeleri arasında tartışma yaşanmıştı. Aynı önerinin daha önce de gündeme gelip sonuçlanmadığı için yönetime yüklenen Yüce’ye, yönetim kurulu üyelerinden “Bakanlık kabul etmiyor biz ne yapalım” cevabı gelmişti.  Tartışmaların ardından mali destek projesi daha önce Bakanlık’tan geri döndüğü için bu sefer İzmir ve Kemeraltı bölgesi için işbirliği projesi oluşturulması şeklinde yönetim kuruluna tekrar sunulmuştu.

ÇARŞIYA YİNE DESTEK YOK
İZKA Yönetim Kurulu aradan geçen sürenin ardından mali destek programını açıkladı. 2015 yılı mali destek programına tarihi çarşı ve beraberindeki tarihi yerlere tekrar yer verilmedi. Çarşıya destek için sunulan önceki proje de güdümlü projeler içine bazı teknik sorunlar nedeniyle onay alınamadığını açıklanmış, 2014 yılı Mayıs ayında ilgili başvurunun yapıldığı, Kemeraltı’ndaki tescilli binaların aidiyetiyle ilgili sıkıntılar yaşandığı açıklanmıştı. Böylelikle İzmir’in turizm sorunu için önemli adım olarak nitelendirilen Kemeraltı, yeni projelere konu olmayı beklemeye devam edecek.

YARIMADA’YA CAN SUYU
Yaklaşık bir aylık çalışmanın ardından İZKA yönetimi, iki yeni mali destek programı başlattığını duyurdu. 2015 yılı itibari ile “Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma” ve ”İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması” projeleri yürütülecek. Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Mali Destek Programı Çeşme, Güzelbahçe, Karaburun, Seferihisar ve Urla ilçelerini kapsarken, Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programı’na ise Beydağ, Dikili, Karaburun, Kınık ve Kiraz ilçeleri dahil ediliyor.
 
20 MİLYON TL DESTEK
İZKA’nın duyurduğu proje kapsamında her proje için 10 Milyon TL olmak üzere toplam 20 Milyon TL’lik kaynağın kullanılacak. Ajans yaptığı açıklamada şu  ifadelere yer verdi: “Her iki programın kar amacı güden bileşenlerine KOBİ vasfı taşıyan işletmeler ile kamu kontrolündeki işletmeler başvurabilecek iken kar amacı gütmeyen bileşenlerine ise kamu kurumları, belediyeler veya tüzel kişiliği haiz bağlı kuruluşları, ,üniversiteler, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları, dernekler, vakıflar, kooperatifler ve birlikler başvurabilecek. İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması Mali Destek Programı kapsamında küçük ölçekli altyapı bileşeninde ise kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve tüzel kişiliği haiz bağlı kuruluşları, organize sanayi bölgesi yönetimleri ile kooperatifler ve birlikler uygun başvuru sahibi olabilecek.”
 
Proje için internet üzerinden 3 Temmuz 2015 tarihine kadar tamamlanması ve destekleyici belgeleri de içeren başvuru dosyalarının 10 Temmuz 2015 tarihine kadar başvuruların yapılması gerekiyor.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif, 15 Nisan 2015 Çarşamba 12:44

izka dan ayrı valiliğin kullandığı, kültür varlıkları koruma fonu var, şu emlak vergisinden toplanan %10 lar. ancak. valide "tarafsız" volamadığından bu fonlar gerektiği gibi kullanılamıyor. iş yine büyükşehir, konak belediyesi ve TARKEM e düşüyor.tar-kem ortakları kaynak için sermaye artırsın.

Yorumu oyla      16      7  
15 Nisan 2015 Çarşamba 09:15

İzka'nın Çiğli'ye bir yatırımı var mı? İzka ne iş yapar?

Yorumu oyla      15      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar'dan tarihi zirve: Kritik eşiğe dayandı!
Dolar yeni güne yeni bir tarihi zirve ile girdi. ABD para birimi 2.69'u ...
Güney Kore LG ile İzmir’de
LG Electronics Aş, Isıtma soğutma sektöründe Ege ve Akdeniz Bölge Distribütörü ...
Flaş! Tarihi gün: Türkiye’de nükleere ilk adım
Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi ...
 
Sağlıklı ürünler Fuar İzmir’de buluşuyor
Organik sektörünün İzmir’deki altıncı, zeytin ve zeytinyağı sektörünün ...
Özel okullara ücret ayarı
Milli Eğitim Bakanlığı, özel okulların yüksek zam yapmasına engel olmak ...
Dolar durmak bilmiyor: Akşam ayrı sabah ayrı rekor
Yaklaşan genel seçim sonrası nasıl bir siyasi tablo ve nasıl bir ekonomi ...
 
IMF'den küresel uyarı
IMF'den yapılan açıklamada, "Finansal krizden sonra altı yıl geçmesine ...
Teknelere güvenli barınma yeri TÜBİTAK gündeminde
TÜBİTAK’ın (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu), Ulaştırma, ...
İstanbul Ticaret Odası Başkanı’ndan TÜSİAD’a sert sözler!
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı ve AK Parti'nin kurucu üyelerinden ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva