HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Şubat 2016 Cuma - 11:44

İZBAN’ın hattının onarımı Kayseri Belediyesi’ne emanet!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin ortaklaşa kurduğu İZBAN şirketinin yönetiminde faaliyet gösteren Aliağa-Torbalı arasındaki 110 kilometrelik hattın bakım onarımı Kayseri Belediyesi’ne verildi. Belediye şirketi Kayseray A.Ş iki yıllığına 6,5 milyon TL’ye katener bakım onarımını yapacak.

İZBAN’ın hattının onarımı Kayseri Belediyesi’ne emanet!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Yerel yönetim ile hükümet işbirliğine Türkiye’de en iyi örnek proje olarak gösterilen İZBAN A.Ş çalışmalarını sürdürüyor. TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa kurduğu şirket Aliağa-Torbalı arasında raylı sistem üzerinde yolcu taşımacılığı yapıyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı tören ile hat Torbalı’ya uzatılırken uzunluğu da 110 kilometreye çıktı.

Tren seferlerinin yapıldığı hattın bakım onarım ve elektrifikasyon işlemlerinden sorumlu olan TCDD, 110 kilometrelik güzergahta kataner bakım onarımı yani üst kablo, elektrik direkleri, hatlar ve direklerin tamiratı ile trenler ile elektrik hatları arasındaki iletim araçlarının 2 yıllık bakım işlerini Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne teslim etti.

TCDD, kamu kuruluşu niteliğinde olan belediye şirketi Kayseray A.Ş ile sözleşme imzalarken işi de 6 milyon 570 bin TL’ye verdi. Konuyla ilgili ihale yapılmadığı için özel şirketler yarışa giremezken TCDD’nin kuruluş statüsünde yer alan “kamu kurumu ve kuruluşları niteliğindeki şirketlere sözleşme ile işler verilebilir” maddesine dayanılarak işler teslim edildi. 

KAYSERAY’IN YAPISI
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin 2008 yılında kurarak gündemine aldığı Kayseray A.Ş 1 Ağustos 2009’da faaliyete başladı. Şu anda Kayseri’de 34 kilometre uzunluğunda raylı sistemi işleten şirketin 220 personeli bulunuyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan mevcut fiberoptik alt yapının işletilmesi ve yeni alt yapıların ilave edilmesi ve istekli firmalara kiralanması işini Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale ile yetkilendirilen Kayseri Ulaşım A.Ş yapıyor. Şehir içi bisiklet sistemi projesinin de sahibi olan şirketin  hareketli katener sistemi, boji pres, özel atölye ekipmanları, led aydınlatma, rgb led, platform kapısı, bisiklet sistemi, akıllı trafik sistemleri, plaka tanıma sistemi, otopark yönetim sistemi, TEDES sistemi, kablosuz manyetik algılayıcı gibi ar-ge çalışmalarını bulunuyor. Şirketin yönetim kurulu başkanlığını Ahmet Darendelioğlu, Genel Müdürlüğünü ise Feyzullah Gündoğdu yürütüyor.

METRO AŞ’YE NEDEN VERİLMEDİ
TCDD’nin katener bakım onarım işlerini 6,5 milyon TL’ye Kayseri’ye vermesinin ardından gözler İzmir’e çevrildi. İZBAN’ı birlikte işlettiği İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Metro A.Ş’nin bu işi yapıp yapamayacağı sorusu akla geldi. TCDD yetkilileri, Metro A.Ş’nin bu konuda yeterli deneyimi ve bilgi birikiminin olmadığını söyledi. Yetkililer, “İZBAN’ın taşımacılık sistemi TCDD’ninki gibi alternatif akım yöntemiyle yapılıyor. Hatlara enerji temini sistemi Metro A.Ş’ninkinden farklı. Onlar ise doğru akım dediğimiz bir sistemi kullanıyor. O yüzden bu konuda bilgileri yok” ifadelerini kullandı.

METRO A.Ş’DEN SERT AÇIKLAMA
TCDD’nin aldığı karar ve yaptığı açıklama sonrasında bir değerlendirme de İzmir Metro A.Ş’den geldi. Metro A.Ş “yetersiz oldukları” yönündeki açıklamalara tepki gösterdi.

Metro A.Ş adına açıklama yapan Genel Müdür Sönmez Alev şunları söyledi:

““İZBAN’ın bakım onarımı Kayseri Belediyesi’ne emanet” başlığıyla bugün yayınlanan haberin son bölümünde yer alan ve “Katener hattı bakımıyla ilgili İzmir Metro’nun yeterli deneyimi ve bilgi birikiminin olmadığı” şeklinde, açıklamayı yapan kurum tarafından telaffuz edilen ifadelerin, İzmir Metrosu’nun güçlü marka algısını zedelememesi için, bu açıklamayı yapmamız zorunlu hale geldi.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; o da, bu açıklamayı 2000 km’den fazla elektrikli hattı olan 160 yaşındaki TCDD’nin, bünyesinde yüzlerce bakım personeli bulunan İzmir’deki 3. Bölge Müdürlüğü’nün, bakım işini 8 yaşındaki Kayseray şirketine yaptırırken söylemesindeki ironidir.

Haberde şirketimizle ilgili “Bilgi ve “Deneyimleri eksik” gibi ifadelerin altı özellikle çizilerek, İzmir Metrosu hakkında olumsuz bir ön yargı oluşturulurken, ardından eklenen “İzmir Metro doğru akım kullanıyor, TCDD hattı alternatif akım kullanıyor” açıklamasının, yaptırılan mekanik işin özelliğiyle gerçekte çok da ilgisinin olmayışı, Kayseray’ın da 750V doğru akım kullanıyor olması, konuya hakimiyet açısından düşündürücüdür. Yapılacak bakım işi “katener” olarak tanımladığımız ve İzmir Metrosu’nda kullanılmayan havai elektrik hattıdır.

Şunu net olarak belirtmek isterim ki; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 17 yıldır metro işletmeciliği yapan güzide şirketi İzmir Metrosu, kendi işletmecilik ihtiyacı olan her türlü bakımı ve onarımı en üst standartlarda, tamamen kendi yetiştirdiği eğitimli personeli ile ve başarıyla yapmaktadır. Bunun yanı sıra kurumumuz, ülkemizde kurulan İZBAN dahil her raylı sistem işletmesine bilgi birikimini büyük bir özveri ve görev bilinci ile aktaran, ülkemizde ve Avrupa’nın bir çok ülkesinde örnek bir raylı sistem şirketidir.

Ayrıca, İZBAN’ın da bir yöneticisi olarak vurgulamak isterim ki; ülkemizin en büyük bakım atölyesine sahip olan İZBAN, kurulduğu günden bu yana, periyodik ve ağır tüm bakımlarını kendi tesislerinde yine kendi personeli ile en üst standartlarda ve başarı ile yapmaktadır. 77 bin metrekarelik atölyesinde, hızlı trenler dahil başka işletmelerin de bakımları için iş üretebilmektedir. Bu husus haberlere dahi konu olmuştur. (http://www.egedesonsoz.com/haber/izban-turkiye-nin-ray-doktoru/834784)

Bugünkü haberde yer alan bakım-onarım işleri, TCDD 3. Bölge Müdürlüğü tarafından verilen, bakım, onarım ve sorumluluğu kendilerine ait olan ray hattı üzerindeki elektrik tesisi ile ilgilidir. Ancak haber başlığındaki hata, bu işlerin Kayseri Belediyesi’ne İZBAN tarafından verildiği algısı yaratmaktadır.

Bu fırsat ile, yakın işbirliklerinde bulunduğumuz, çok değerli meslektaşım, Kayseray Genel Müdürü Sayın Feyzullah GÜNDOĞDU’yu ve yönetiminde olduğu Kayseray şirketini, TCDD 3.Bölge Müdürlüğü’nden aldığı katener bakım işi için candan kutluyorum.

Konuyu, her seferinde doğruyu görebilen İzmir halkının bilgisine saygılarımla sunarım.

 
Türkiye YPG hedeflerini füzelerle vuruyor!
 
Özel harekatçıların bulunduğu bina çöktü
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ömer 22 Şubat 2016 Pazartesi 14:48

Sönmez Beyle çalışma fırsatı buldum. İZBAN'ın yapısını da biliyorum. İZBAN hattının Kataner(Yüksek Elektrik)bakım onarımı vs TCDD 3. Bölge Müdürlüğü'nde çalışan ekibin denetiminde ve kontrolundedir. TCDD Ulaştırma Bakanlığına bağlı bir kurum Kayseri Belediyesi'de AK Parti'nindir. Bu çalışmanın oraya verilmesi doğaldır. Ancak şu unutulmamalıdır. Sönmez Alev Her zaman DÜRÜST, Vatanperver, ERDEM'li ve Çağdaş bir insandır. Her zaman doğrudan yana olmuştur. Adaletli bir insandır.Bu tür kışkırtmalara takılmaz. Doğru Neyse söyler. Açıklama da Çok net.:)

Yorumu oyla      11      5  
nuri yaylı 20 Şubat 2016 Cumartesi 11:44

Secimler yaklasinca arizalar, gecikmeler cesitli bahanelerle hizmet aksayacak. Hizmetten faydalananlar bu olaylarin sebebi olarak da yerel yonetimleri suclayacak. Sorumlulari dusunmeden cezayi yerel yonetime kesecek. Zamani gelince Birileri belki bu yaziyi hatirlar.

Yorumu oyla      11      5  
19 Şubat 2016 Cuma 19:15

İzbanın bakımımı oluyo yani bu?

Yorumu oyla      11      5  
Dilek Kaçaner 19 Şubat 2016 Cuma 16:42

"İzban'ın onarımı Kayseri'ye emanet". Yani, İZBAN trenlerini Kayseri Belediyesi'ne bakıp onaracak. Hayret deyip haberin içine giriyorum, TCDD kendi katener hattının bakım ve onarımını Kayseri'ye vermiş. Eee nerde İZBAN... Yani İZBAN o hatta gidiyor diye başlık bu mu olmaıydı... Diğre yandan Sönmez Alev beyfendiyi de tebrik ediyorum, çok net açıklamış... Son cümlesinde Kayseri'yi tebik etmesi ise İzmirliye yakışır bir davranış olmuş...

Yorumu oyla      11      5  
METRO AŞ yüz akımızdır. 19 Şubat 2016 Cuma 16:37

İzmir MEtro AŞ. 2000 yılından bu yana İzmir'lilere mükemmel hizmet veren bir kurumdur. İzmir Metro A:Ş. verilecek her işi yapabilecek kapasite de olduğunu 16 yılda kanıtlamıştır. Teşekkürler İZMİR METRO A.Ş. biz sizin değerinizi biliyoruz.

Yorumu oyla      11      5  
Işık Dikicigil 19 Şubat 2016 Cuma 15:39

İKTİDAR, KİME İSTERSE ONA PARA KAZANDIRIR VE İŞ VERİR.

Yorumu oyla      11      5  
Tayfun 19 Şubat 2016 Cuma 14:54

syn TCDD yetkilisi "biz bu işi yandaşa vermek zorundaydık kusura bakmayın" diyemediği için dolaylı kunuşmuş...iyi de kardeşim karşınızdaki insanları saf mı sanıyorsunuz ?

Yorumu oyla      11      5  
Ali Akansel 19 Şubat 2016 Cuma 13:51

Haber sanki İZBAN, işi Kayseri'ye vermiş gibi algılanıyor. Ama işi veren TCDD sanırım. Bildiğimiz ve şimdi sitelerinden baktığım kadarıyla Kayseray da İzmir Metro gibi hat kullanıyor. Yani katener değil. Bu da yanlış. Bence haber 200 yaşındaki TCDD nasıl olur da kendi işini kendi yapamaz olmalı:)

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova ile Azerbeycan arasında dostluk köprüsü!
Bornova Belediyesi azeri kökenli vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı ...
Karşıyaka bu yıl 800'den fazla öğrenci burs verdi
Karşıyaka Belediyesi bu yıl 800’den fazla öğrenciye burs veriyor. 8 aylık ...
Karabağlar’da istinat duvarı krizine son!
Karabağlar Tahsin Yazıcı Mahallesi 9306/2 sokakta yıkılan istinat duvarı ...
 
Üçkuyular Pazaryeri’nin yol haritası belli oldu: 1 ay içinde…
Üçkuyular pazaryerinin Balçova viyadüklerinin altına taşınması için önümüzdeki ...
Bucalı kadınlar yalnız değil!
Buca Belediyesi’nin kadına yönelik şiddet başta olmak üzere farklı sosyal ...
Kocaoğlu, Paşayeva’yı ağırladı: Teröre karşı tek ses!
Büyükşehir’deki buluşmada Başkan Kocaoğlu ile Azerbaycan Milletvekili ...
 
Menderes çiçek açtı!
Menderes Belediyesi tarafından ilçede çiçeklendirme çalışmaları kapsamında ...
İzmir'de yeni nesil yaya geçitleri!
İzmir Büyükşehir Belediyesi "Önce Yaya Güvenliği Projesi" kapsamında kentteki ...
Büyükşehir'in 'buz projesi' meyvelerini verdi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin buz hokeyinde geleceğin sporcularını yetiştirmek ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva