HABERLER>GÜNCEL
19 Kasım 2012 Pazartesi - 15:42

İZBAN’da makinistler için ‘4+4+4+4’ formülü!

Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin ortaklaşa hayata geçirdiği Aliağa-Menderes Hattı’nda görev alan makinist, teknik personel ve gişe memurlarını ilgilendiren toplu sözleşme Yüksek Hakem Kurulu’nda sonuçlandı. Çalışanlara ortalama yüzde 30 oranında çıkarken önceki sözleşmelerde olmayan yakacak, çocuk, gece mesaisi, bayram ikramiyesi ve eğitim yardımları geldi. İki yıl geçerli olacak yeni sözleşmede 4+4+4+4 zam oranı uygulanacak.

İZBAN’da makinistler için ‘4+4+4+4’ formülü!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Türkiye’de merkezi hükümet ile yerel yönetimin hayata geçirdiği en önemli projelerden biri olan Aliağa Menderes Hattı’nda görev alan personelin toplu iş sözleşmesi sonuçlandı. TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa kurduğu İZBAN Şirketi tarafından yürütülen çalışmalarda işveren ile çalışanlar anlaşamamıştı. İşçilerin bağlı bulunduğu sendika Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası’nın da tavrı ile konu Yüksek Hakem Kurulu’na götürmüştü.

Yüksek Hakem Kurulu’nda görüşmelerin yapıldığı sırada yaşanan makinist eylemleri ile gündeme gelen ve makinistlerin işten atılmasına, daha sonra da tekrar geri alınmasına karar verilen sürecin ardından YHK kararını verdi. YHK kararına göre işçilere ortalama yüzde 30 oranında zam kararı çıktı. Makinist, tekniker, teknisyen, operatör, gişeciler ve muhabese-idari personel olarak 6 farklı kategoriye ayrılan çalışanlarla 2 yıllık bir sözleşme imzalanmasına karar verildi. Personel, ilk altı ayda yüzde 4, devamında gelen üç farklı her altı ayda da yüzde 4 oranında zam alacak. Buna göre zam oranı 4+4+4+4 olarak ifade edilirken birçok sosyal yardım da maaşlara eklendi.
 
NELER VERİLDİ?
Bundan önce sadece 960 TL maaş alan ardından 200 TL yemek, 90 TL’ye yol yardımından başka eline ücret geçmeyen personele yönelik yapılan yeni sözleşmeden birçok olumlu karar da çıktı. İlk altı ayda, net maaşın üzerine 75 TL zam alacak olan personele sözleşme ile birçok hak daha verildi. Sözleşmeye göre Gece çalışmalarına çalışılan süreyle orantılı yüzde15 oranında gece çalışma tazminatı ödenecek. Tekniker, teknisyen ve makinistlere çalışılan gün başına 2 TL, diğer çalışanların tümüne çalışılan gün başına 1,5 TL iş güçlüğü tazminatı verilecek. Gişeciler ve veznecilere yüzde 5 oranında kasa tazminatı ödenecek. Fazla çalışmalar yüzde 60 oranında zamlı ödenirken hafta tatili ve ulusal bayramlarda ki çalışmalar yüzde 50 oranında zamlı verilecek. Her yıl 2 kez yirmi beşer günlük iki ikramiye ödenecektir. Ramazan ve kurban bayramlarında 200 TL brüt bayram yardımı yapılacak. Her ay 30 TL yakacak yardımı verilecek. İşçilerin evlenmeleri halinde 175 TL evlenme yardımı yapılacak Çalışan personelin veya eşlerinin doğum yapmaları halinde yine 175 TL doğum yardımı ödenecektir. İki çocukla sınırlı olmak üzere her ay çocuk başına 20 TL çocuk yardımı verilecek Yılda bir kez olmak üzere ilköğretimde okuyan her çocuk için 150 TL, ortaöğretimde okuyan her çocuk için 200 TL, yükseköğretimde okuyan her çocuk için 300 TL öğretim yardımı ödenecek. Yıllık ücretli izine çıkan işçilere 150 TL izin yardımı yapılacak. Kıdem tazminatı giydirilmiş brüt ücretin 35 günlük tutarı miktarında ödenecek.
 
İzmir’de ulaşımın kilitlenmesine neden olan makinist eylemlerine neden olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın Ankara’dan makinist göndererek çözdüğü sorun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da devreye girmesiyle kazasız atlatılmıştı. Uzun süredir masada anlaşamayan taraflar Yüksek Hakem’den çıkan karara uyacak. Buna göre işçilerin ellerine geçen maaş yardımlarla birlikte kategorilerine göre bin 300 TL’yi aşacak.
 
“HAYIRLI OLSUN”
Süreç içinde uzun ve yoğun bir çaba sarf ettiklerini anlatan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz sorunu masada çözmeyi istediklerini söyledi. İşverenin toplu sözleşme masasına teklif ile gelmediği için konunun Yüksek Hakem Kurulu’na gittiğini anlatan Ervüz, “Daha önce sadece yol ve yemek yardımı alan işçi bundan sonra birçok hakka sahip oldu. Özellikle bayram yardımları ve ikramiyeler önem taşıyor. Çalışanlar için hayırlı olsun” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bilen 20 Kasım 2012 Salı 21:26

darısı izmir metronun başına

Yorumu oyla      12      7  
? 20 Kasım 2012 Salı 11:30

835tl operatör maaşı.Yazıklar olsun...Bir de hakemin verdiği bu adaletsizliği çok iyimiş gibi gösterenler 1500tl'yi aşacakmış...Heh aştı...

Yorumu oyla      14      5  
süleyman 20 Kasım 2012 Salı 11:04

Metro da aynı taktik, yuksek hakem hep aynı taktik yazık...işçiye,...., uyan kardeşim...

Yorumu oyla      16      5  
isyankar 20 Kasım 2012 Salı 10:47

bu sonuçlar çalışanların gözünde zam değil sadaka oldu.sayın sğleyman karaman ve yönetim kurulu başkanı ismet duman medya ya acıklama yaptılar taşeron emekli makinistlere yakın bir ücret alacaklar diye.nerede bu nerdikleri söz.hepsini allah nasıl biliyorsa öyle yapsın.yaptığımız iş kolay değil.bir seferde yoğun saatlerde yaklaşık 1500-1800 tane can taşıyoruz.bu şartlarda herhangi bir kaza olursa (allah korusun)kimse makinisti yada bakımcıları suclamasın.bütün suç sayın büyüklerimizindir....

Yorumu oyla      16      5  
makinist 20 Kasım 2012 Salı 10:19

benim hakkımı yiyen yönetici ve idarecilerden inşallah bu paralar bir şekilde onlardan çıkar

Yorumu oyla      15      5  
best of izban.... 19 Kasım 2012 Pazartesi 19:21

adalete bak... ankara'dan gelip aynı treni kullanan devlet memuru makinistler aylık 6000 tl, izbanda temizlik şirketi adı altında çalışan taşöron makinistler aylık 1800+200(yemek) = 2000 tl , bütün işin ağırlını çeken genç makinistler 1140 lira maaş + yanlarla 1300 lira alsın... teşekkürler sayın başkan... hiç bir şey yapmadığın için...

Yorumu oyla      41      54  
19 Kasım 2012 Pazartesi 19:06

1500 tl falan yok yalan çalışanların eline 1144 tl aylık net ücret geçiyor

Yorumu oyla      34      49  
hak 19 Kasım 2012 Pazartesi 19:05

şaka gibi sonuçlar gelmiş bereket versin... bu ne yaa 2 çocukla sınırlı çocuk başına 20 tl, adamlar 3 çocuk yapamıcakmı? devlet 3 çocuk diyor bunlar 2 çocukta sınırlı diyor, yani demek istiyor ki bu maaşa çocuk çok :) 30 tl yakacak vermiş o da brüt çalı çırpı yakın demişler :) herkese hayırlısı olsun buna şükür..

Yorumu oyla      24      51  
Semt Pazarı 19 Kasım 2012 Pazartesi 16:52

Yani ne güzel çözülebiliyormuş işte. İlla makinistlerin son noktaya gelmesi beklenmesiydi daha iyi olacaktı. Yine de tebrikler

Yorumu oyla      68      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli avukattan tüm mahkumları sevindirecek dava
İzmirli Avukat Mürsel Ünlü cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülere fatura ...
Dikkat: İzmir’e sağanak yağmur geliyor
Kent soğuk ve yağışlı havanın etkisinde kalacak. Sıcaklığın 17 dereceye ...
Kocasını öldürten kadına önce beraat sonra müebbet
İzmir’in Menderes İlçesi'nde, 10 yıl önce, tetikçi tutup 35 yaşındaki ...
 
İzmir’de ‘kaçak’ operasyonu: 10 gözaltı
İzmir'de, kaçak göçmenlerin yasa dışı yollardan Yunanistan'a geçişlerini ...
Org. Özel’den S. Arabistan’a tarihi ziyaret
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, resmi ziyaret için Suudi Arabistan'a ...
Öcalan açlık grevini 'el yazısıyla' bitirdi
Cezaevlerindeki PKK’lıların 68 günlük açlık grevleri için “Bitirin” çağrısı ...
 
Ağar'dan darbe komisyonunda bomba açıklamalar
TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun cezaevinde ziyaret ettiği eski ...
Göztepe sahilinde faciadan dönüldü: 8 yaralı!
Konak Mustafa Kemal Sahil yolunda meydana gelen trafik kazasında da 1'i ...
'Anadolu Gençlik'ten İsrail protestosu!
İzmir'de, Anadolu Gençlik Derneği üyeleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva