HABERLER>POLİTİKA
13 Aralık 2017 Çarşamba - 13:12

İYİ Partili Çıray: Güneş ‘istatistikle’ sıvanmaz

TÜİK tarafından açıklanan 3 aylık yüzde büyüme verilerine İyi Parti’den açıklama geldi.

İYİ Partili Çıray: Güneş ‘istatistikle’ sıvanmaz

Başkanlık Divanı bildirisini açıklayan İyi Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray, TÜİK tarafından açıklanan büyüme verilerinin gündem değişikliğinin en fazla arzulandığı dönemde geldiğini belirtti ve “veriler hakkında birtakım gerçekleri dile getirmeyi ve vatandaşlarımızı aydınlatmayı İYİ Parti’nin siyasetimize getirmek istediği dürüst anlayışın bir gereği kabul ediyoruz” dedi.

Çıray şunları söyledi:

"Şimdi alârm veriyoruz! Dış ticaret açığının milli gelir artışının iki katı hızla büyümesi dışarıya kaynak akışının olduğunu göstermektedir. Yani sermaye demokratik ve hukuki güvence göremediğinden, bir zamanlar Almanya’dan kaçtığı gibi Türkiye’den de kaçmaya başlamıştır”

“Son üç aylık kalkınma oranı verilerine baktığımızda tarım, imalat sanayi, finans ve sigorta, gayrimenkul gibi kollarda negatif veriler görüyoruz. Takvim ve mevsim etkisi arındırılmadan kaydedilen %11,1 yıllık büyüme oranında geçen yıldan gelen %0,8’lik daralmanın düşük baz etkisi adeta büyüme varmış gibi rakamlara yansıyor. İthalatın en önemli büyüme kalemlerinden birisi olması bu büyüme patikasında aynı zamanda yüksek cari açığın devam edeceği görülmektedir.”

KORTİZONLU BÜYÜMENİN YAN ETKİLERİ OLACAK
“Büyümenin bir diğer nedeni de hane halkı tüketiminin artmasıdır. Bunda da 220 milyar TL’lik Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) oluşturduğu finansal genişleme etkili olmuştur. Ancak KGF’nun kalkınmaya olan etkisi kortizon iğnesine benzer, suni iyilik etkisi geçtiğinde yan etkilerle baş başa kalırsınız. Kredi Garanti Fonu desteğiyle 360 bin KOBİ’ye kullandırılan 220 milyar TL’lik destek hükümetin ekonomik politikaları nedeni ile zor duruma düşmüş olan KOBİ’ler tarafından (1) Kredi-Borç yapılandırması, (2) İşletme sermayesi ve (3) Yedek finansman olarak kullanılmak zorunda kalınmış, yatırımlara ve büyümeye olan etkisi sınırlı kılmıştır. Şimdi KGF’nuna benzer bir çalışma daha duyuyoruz. Yani ölüm noktasına getirinceye kadar millete kortizon enjekte etmeye kararlılar,” dedi.

İŞSİZLİK KALKINMA HIZINI ARTTIRIYORSA HERKESİ İŞSİZ BIRAKIN UÇSUN!
“Gerek Amerika’da yürüyen ‘Kirli Reza Davası’ yüzünden Türk Banklarına ceza kesilmesi ihtimali, gerekse 2018 yılında vadesi gelecek KGF kredilerine ilişkin riskler Bankacılık sektörü yönünden olumlu bir tablo çizmemektedir. Bu kortizonlu büyüme rakamlarına artık kimse inanmıyor Sayın Yıldırım. Çünkü günün sonunda elini cebine atan vatandaş orada % 11 büyüme yerine küçülme görüyor. Örneğin, asgari ücretteki reel azalış bunun en temel göstergesi. Madem kalkınma hızı reel olarak artıyor, o halde Çalışma Bakanı’nı neden asgari ücretliden fedakârlık bekliyor? İşsizlik artarken kalkınma hızı artıyorsa herkesi işsiz bırakın kalkınma hızı uçsun! Bugün asgari ücret reel $ bazında ise 2002 kriz yılından daha düşüktür.”

ÇİFTÇİ, İŞÇİ, MEMUR, EMEKLİ KÜÇÜLÜRKEN RANTÇI BÜYÜDÜ
İYİ Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray sözlerini şöyle tamamladı: “Borç destekli de olsa dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduk, tebrik ediyoruz. Ancak, büyümenin kalitesi ne durumda? Yani bu büyüme rakamları refah üretiyor mu? İşsizliği azaltıyor mu? Ücretlere faydası var mı? Reel dolar kuru bakımından 2002 seviyesine inen asgari ücrete faydası var mı? Özetle, eğer bu büyüme gerçekse, bu büyümenin milletimize faydası nedir? Hangi reform paketi açtınız da büyümeyi arttırdınız? Bakın size üzülerek bir tespitimiz daha ifade edelim; AK Parti 2002’de devraldığı ekonomi ile ilgili sorunları, 2017’de aynılarıyla yeniden üretmiştir. Güneş gibi parlayan gerçekler ‘istatistik’ balçığıyla sıvanamaz. Refah Üretmeyen Ekonomik Yapı, Düşük Asgari Ücret, Yüksek Cari Açık, Yüksek Genç İşsizliği, tarımsal ithalatı 2002’de devraldığın 1,6 milyar dolardan 12,5 milyar dolara yükseltip çiftçiyi batırmışsın… O zaman büyüyen kim? Kalkınıyoruz diyorsunuz ücretlilerin payı yılbaşından bu yana 4,5 puan gerilemiş, rantçıların faiz geliri 7,5 puan artmış Türkiye AK Parti ile 15 yılını kaybetmiştir. Özetle, Ekonomi kötü yönetilmektedir, biz İYİ yönetmeye talibiz…”

 
ABD’de 'İzmir gönüllüsü' olacak
 
İzmir'deki 'evlat cinayeti'nde yeni gelişme
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Balbay: Gediz Deltası 'dünya mirası' olsun
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Kültür Komisyonu Üyesi Mustafa Ali Balbay ...
Dünyanın gözü bu zirvede... Erdoğan flaş çağrı!
İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Kudüs gündemli toplantısı Dışişleri Bakanları ...
Rektör Budak’tan Ankara'da üçlü ziyaret
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak Ankara’ya giderek bakanlarla ...
 
S-400'lerin satışı için son viraja girildi
Rusya ve Türkiye arasındaki S-400 anlaşmasının detayları belli oldu. Buna ...
CHP İzmir’de gözler kaybedilen ilçelerde: Talimat onları kapsamıyor mu?
Kentte 22 ilçe başkanı görevine devam ederken 8’i ise bayrağı devretti. ...
Ortalık bir anda karıştı! Meclis işte bu halde...
Mecliste devam eden bütçe görüşmeleri kavga, arbede ve sert tartışmalarla sürüyor.
 
Flaş iddia... O belediye AK Parti'ye mi geçiyor?
Ataşehir Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin İçişleri ...
Meclis'te "ne mal olduğunu biliyorum" gerginliği!
TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç, CHP Grup ...
CHP Dikili, Algır'la "devam" dedi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Dikili İlçe Gençlik Kolları Başkanı yeniden ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva