HABERLER>POLİTİKA
29 Mayıs 2020 Cuma - 15:07

İYİ Partili Çıray'dan 'hayati' iddialar: Bakan Koca'ya 10 kritik soru!

İzmir Milletvekili ve İyi Parti Milli Güvenlik Politikalarından Sorumlu Başkan’ı Dr. Aytun Çıray, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya COVİD-19’da kullanılan hidroksiklorokin adlı ilaç hakkında hayati sorular yöneltti.

İYİ Partili Çıray dan  hayati  iddialar: Bakan Koca ya 10 kritik soru!

İYİ Partili Çıray,  koronavirüs tedavisinde kullanılan ve ölüm oranını arttırdığı öne sürülen hidroksiklorokin ilacının Türkiye’de tedavi protokolüne sokulduğunu belirterek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yanıtlaması üzerine soru önergesi sundu.

Çıray açıklamasında şunları söyledi:

“2019 yılının Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alarak milyonları enfekte eden ve binlerce insanın ölümüne sebep olan Coronavirus pandemisi ülkemizde resmi olarak ilk kez 11 Mart 2020 tarihinde tespit edilmiş ve sonrasında hızla yayılarak hayatı durdurma noktasına getirmiştir. 11 Mart’tan günümüze kadar 159 bin 797 vaka, 4 bin 431 vefat resmi kayıtlara geçmiştir.

Tüm dünyada bilim insanları tarafından virüsün antiviral ilaç ve aşı çalışmaları devam etmektedir. Henüz kesin tedavisi bulunamamakla birlikte, virüsün sebep olduğu COVİD-19 hastalığının semptomlarını kontrol altına almak ve hastalara zaman kazandırmak üzere farklı ilaç ve tedavi varyasyonları uygulanmakta ve bu tedavi ve ilaçlara karşı yüksek yüzdeyle olumlu sonuç alınıp alınmadığı kamuoyu tarafından kesin olarak bilinememektedir.

COVİD-19 tedavisinde Fransa’da çıkan bir makale üzerine önce Çin’de kullanılan ve az sayıdaki gözlemsel bulgulara dayanılarak iyi sonuçlar alındığı belirtilen “Hidroksiklorokin” ülkemizde de Sağlık Bakanlığı tarafından tedavi protokolüne sokulmuştur. O kadar ki, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Türkiye tedavide farklı bir yaklaşıma sahip. Hiçbir ülke pozitif, şüpheli tüm vakalarda Hidroksiklorokin ilacını erken dönemde kullanmadı. Biz bu ilaçtan daha vaka görülmeden 1 milyon kutu alıp depoladık. Çin’den getirilen Favipiravir’ini de bizdeki yaklaşımla kullanan ülke yok,” sözleri ile Hidroklorokin kullanmayı matah bir övünç kaynağı gibi sunmuştur.

HİDROKSİKLOROKİNİN ÖLÜM ORANINI YÜKSELTTİĞİ AÇIKLANDI
Halen randomize çalışmaları devam eden Hidroksiklorokin hakkında geçtiğimiz günlerde hidroksiklorokin ve klorokinin COVİD-19 hastalarında tek veya bir makrolid eşliğinde kullanılmasının tedaviye etkileri ve advers etkisi açısından incelenmesine yönelik çok merkezli, kayıt tabanlı bir çalışma yayınlandı (Mehra ve ark. 22 Mayıs 2020) Bu kayıt tabanlı çalışma sonucu hiroksiklorokin/klorokin tedavisinin hastalar üzerinde olumlu sonuçlarına rastlanmadığı belirtildi. Tam aksine bu tedavinin hastalarda kardiyolojik riskleri artırdığı ve ölüm oranını %45 civarında yükselttiği açıklandı. Böylece bilimsel yayın yapan The Lancet’te yayımlanan bu araştırma “Klorokin” ve “Hidroksiklorokinin” ilaçlarının faydası ve riskleriyle ilgili yeni bir tartışma yarattı.

Altı kıtada 100 bine yakın COVİD-19 hastasının hastanedeki tedavi süreçleri ve sağlık raporları incelenerek yapılan bu araştırmanın yayımlanmasının ardından DSÖ yaptığı açıklamada ilaçla ilgili elde edilen bulguların bilim insanları tarafından incelenmesi için COVİD-19 tedavisinde hidroksiklorokini araştırmalardan geçici olarak çıkartma kararı aldığını bildirmiştir.

FRANSA ÖNERMİŞTİ, FRANSA YASAKLADI
Fransa’da özellikle Marsilya Devlet Hastanesi’nde kullanımı desteklenen hidroksiklorokinin ilacının yapılan yeni araştırmalara göre faydalı olmadığı, The Lancet dergisinde yayınlanan araştırmanın yanı sıra iki farklı klinik araştırmanın (New England Journal of Medicine – ABD National Institutes of Health) da aynı yönde olduğu ifade edilmiştir. Bu araştırma sonuçlarının ve DSÖ’nün aldığı kararın ardından Fransa Hükümeti hidroksiklorokinin ilacının COVİD-19 tedavisinde kullanımının durdurulmasına karar vermiştir.  

Ülkemizde de yaklaşık iki aydır COVİD-19 tedavisinde kullanılan bu ilacın etken maddesi olan hidroksiklorokin’in etkileri konusunda Türk Mikrobiyoloji Derneği başta olmak üzere bilim insanlarımız tarafından da COVİD-19 tedavisinde etkili olduğuna dair hiçbir bilimsel veri bulunmadığına da dikkat çekilmiştir. 

Bu bağlamda, insan sağlığı göz önünde bulundurulduğunda COVİD-19 tedavisinde kullanılan bu ilaç ile ilgili kamuoyunda oluşan soru işaretlerini gidermek ve ülkemizde uygulanan “ farklı tedavi yaklaşımları”nı açıklığa kavuşturmak için aşağıdaki yazılı sorularımın Anayasanın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 96. Maddesi gereğince Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ve talep ederim.

HİDROKSİKLOROKİN YOĞUN BAKIM HASTALARINDA KULLANILDI MI?

1-Türkiye’de tedavi protokollerinde COVİD-19 tedavisinde kullanılan HCQ (Hidroksiklorokin) hangi bilimsel verilere dayanarak kullanılmaktadır?

2-HCQ ilacı, Sağlık Bakanlığı tarafından COVİD-19 hastalığının hangi aşamasında, hangi doz ve süre ile uygulanmaktadır? Bu uygulamada başka ilaçlar ile kombine edilmiş midir? Bu kombinasyonlara hangi bilimsel verilerle kim onay vermiştir?

3-Lancet’te yayınlanan araştırmada belirtilen 35 ülke 400 hastane arasında Türkiye de var mı? Yoksa 1 milyon hidroksiklorokinin toplatmanın amacı bu çalışmanın bir ayağı olmak mı?

4-Hidroksiklorokin tedavisi yapılacak hastalardan bu dozlar için onam formları alındı mı? Yoksa bakanlığın ve kurulu bilim denen ayağının yayınladığı yüksek dozlu protokollere zorunlu uyum istediği bu çalışma ile ilintili mi?

5-Romatolojik hastalardaki kullanımından biliyoruz ki, hidroksiklorokin yüksek dozda ve başka ilaçlarla kombine edilerek genel durumu kötü yoğun bakım hastalarında kullanıldığında aritmi ve ölüme neden olabilir. Hidroksiklorokin yoğun bakım hastalarına kullanıldı mı? Kullanıldıysa kaç yoğun bakım hastasına kullanıldı? Kullanıldıysa, hastalardan kaçı kaybedildi?  Bu hastalardan veya yakınlarından izin alındı mı? Alınmadı ise bunun suç olduğunu biliyor musunuz?

6-Sağlık Bakanlığı hidroksiklorokinin de içinde bulunduğu tedavi protokollerini uygulamaya başladığında kontrol grupları oluşturdu mu? Türkiye’de başlatılan randomize bir çalışma var mı?

7-1 milyon stok yapıldığı söylenen ilacın ne kadarı, kaç hastaya uygulanmıştır? O hastaların kaçından olumlu sonuç alınmıştır?

8-Son yapılan yayınlardan sonra Fransa’da yasaklanan hidroksiklorokinin Türkiye’de COVİD-19 tedavisinde kullanımına devam edilecek midir? Edilmeyecekse neye göre karar verilecektir?

9-Sayın Bakan’ın ifade ettiği Türkiye’de uygulanan farklı tedavi yaklaşımı nedir? Henüz açıklanmayan bu tedavi yaklaşımını ne zaman açıklamayı düşünüyorsunuz?

 
Uzmandan çocuklar için maden suyu önerisi
 
Menemen’de koronavirüse geçit yok
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bucalı 29 Mayıs 2020 Cuma 21:35

Sen bakana soru soracağına yapılanlar için teşekkür et...başka ülkeleri örnek vermeyin geçen akşam balbay çıkıp yunanistanın başarısını söylüyor kendi ülkemizi söylemiyor.nasıl bir düşünceye sahipsiniz...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Serter: Halkın gerçekleri ile Saray’ın hikayeleri arasında uçurum var
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Bedri Serter, yaptığı ...
CHP İzmir’de milletvekilleriyle gündem zirvesi: Neler konuşuldu?
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekilleri son günlerde sosyal medya ...
'Kaygılarımızda haklı çıkmaya başladık'
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Faik Öztrak, "Ekonomimizin ...
 
Erdoğan yeni kararları açıkladı: Seyahat kısıtlaması kalktı, kafe ve restoranlar açılacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalar ...
AK Partili Kırkpınar İzmir'de sağlık çalışanlarına verilen malzeme sayılarını açıkladı!
AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, CHP’li Sevda Erdan Kılıç’ın ...
Torbalı'da Gelecek Partisi'ne baskın iddiasına Kaymakamlık'tan açıklama: Kumar ihbarı vardı!
İzmir’in Torbalı İlçesi’nde Gelecek Partisi’nin ilçe başkanlığı olarak ...
 
AK Parti'den Gaziemir Belediyesi önünde eylem!
AK Parti Gaziemir İlçe Başkanı Serdar Muçay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
Menderes'te AK Parti'den belediyeye 'logolu seccade' tepkisi!
AK Parti Menderes İlçe Başkanı Süleyman Artcı, CHP'li Mustafa Kayalar'ın ...
CHP'li Kılıç'tan İzmir Tabip Odası'na ziyaret, hükümete eleştiri!
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, İzmir Tabip Odası Başkanı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva