HABERLER>EKONOMİ
10 Haziran 2015 Çarşamba - 13:47

İTO'dan KKTC çıkarması: Akıncı'yla zirve

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş'ı kabul etti. Akıncı Güney Kıbrıs'la ilişkiler konusunda, "Ben sihirbaz değilim ama gerçekçiyim. Niyet ve kararlılık varsa tüm engeller aşılır. Temel hedefimiz kapsamlı bir çözüme müsait ortamı yaratmak. Bu yönde ilerliyoruz" dedi.

İTO dan KKTC çıkarması: Akıncı yla zirve

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yönetim Kurulu Üyesi Firdes Gamze Örün, Meclis Üyeleri Süleyman Avinca, Erol Eroğlu ve Taşkın Işık, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı ziyaret etti. Görüşmeye KKTC İzmir Konsolosu Uğur Umar ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros da katıldı. Lefkoşa'daki Cumhurbaşkanlığı sarayında gerçekleştirilen ve bir saat süren görüşmede, Demirtaş'ın İzmir davetini Akıncı kabul etti. Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının Kıbrıs'taki çözüm sürecine büyük katkı sağlayacağına inandığını söyleyen Akıncı, “Ben sihirbaz değilim ama gerçekçiyim. Niyet ve kararlılık varsa tüm engeller aşılır. Temel hedefimiz kapsamlı bir çözüme müsait ortamı yaratmak. Bu yönde ilerliyoruz. Elbette yolumuzda engebeler olacaktır ama azmimizle bu engelleri aşacağız. Gelecek kuşaklar bu adanın barışının nimetlerinden yararlansın istiyoruz. Bu imkansız bir şey değil. Olabilecek bir şeyin peşinde koşuyoruz. Türkiye'de sizin gibi kuruluşların bu sürece çok büyük katkılarının olacağına inanıyorum. Sizin çalışmalarınız, siyasetçilere katkı sağlayacaktır" dedi.
 
GELECEĞİMİZİ PLANLAMALIYIZ
İTO'nun Kıbrıs'daki çözüm için bugüne kadar yürüttüğü çabalara teşekkür eden Akıncı şunları söyledi;  “Bu adada bir arada yaşamak bizim kaderimiz. Dolayısıyla bunu barış içinde yapabilmek için formül bulmamız lazımdı. Yıllardır bu konu tartışılıyor. Tam 47 yıl oldu. Keşke bizden önceki kuşaklar bu sorunu çözselerdi. Bizden sonraki kuşaklara bu sorunu devretmeye hakkımız yok. Kolay değil ama sonuçta bu işe liderlik etmek görevimiz ve halka kabul edebileceği bir taslak sunma ödevimiz var. Karar her iki taraftaki halkın olacak. Onay vermeleri gerekiyor. 10 yıl önce biz onay verdik ama Güney'de onay çıkmadı. Aradan geçen zaman ayrılığı pekiştirdi. Formül, iki toplumlu bir federasyon. Üzüm yemek yerine bağcıyı dövmek çok anlamsız. Gaz yüzünden kavgaya tutuşmak yerine onun geleceğini planlamak gerekiyor."
 
Kıbrıs'ta çok büyük bir potansiyel olduğuna dikkat çeken İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise “20 yıldan fazla Yunanistan ile ilişkiler konusunda çalıştığım için işlerin ne kadar zor yürüdüğünü ve sabır gerektirdiğini biliyorum. Desteğimizin sizinle olduğunu ifade etmek istiyoruz. İnanıyoruz ki barış ekonomiden geçer. Barış sürecini yönetmeyi sadece siyasete bırakırsak bu bir noktada tıkanabiliyor" dedi.
 
Barışın olmadığı bir ortamda ekonominin gelişmesinin mümkün olmadığını belirten Demirtaş, “Rum tarafı Lideri Hristofyas'ı ziyarete gittim. Barış otamı olmadığı sürece turizm, gayrimenkul, inşaat sektörü gelişemeyeceğini ifade ettim. Barış olursa turizm gelişir, turizm ticareti tetikler. Ama böyle bir potansiyel varken maalesef değerlendirilemiyor. Ercan Havalimanı neden açılmıyor? Mağusa Limanı neden açılmıyor? Anlamsız önlemlerle ekonomiyi bugüne geliştirmediler ve bunun acısını çekiyorlar" diye konuştu. Demirtaş, görüşmenin sonunda Cumhurbaşkanı Akıncı'ya “Zorlu bir yolunuz var. Size sabır diliyorum" diyerek 'Sabır' temasıyla üretilen cam bir kase hediye etti. (dha)

 
Hırsızlar kaçamasın diye lastiği indirdiler!
 
Ve Alsancak Stadı’nda söküm başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de Fırıncılar Odası’ndan Ramazan çağrısı
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı ekmek ve ramazan pidesi konusunda ...
Flaş! Türkiye büyümesi ilk çeyrekte beklentileri aştı
Türkiye ekonomisi birinci çeyrekte yüzde 2.3 büyüdü. Beklentiler ortalama ...
Turizmde 15 yıl sonra ilk kez çift haneli düşüş
Turizm başkenti Antalya, Rusya’daki ekonomik krizin etkilerini sezonun ...
 
TÜSİAD'dan ilk sonuç açıklaması: Uzlaşı vurgusu
TÜSİAD'dan seçim sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada, partilerin uzlaşma ...
Standart and Poor's'dan kritik seçim ve Türkiye açıklaması
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'tan seçimlere yönelik açıklama ...
Seçim sonuçları TOMA’yı vurdu: Tepetaklak!
7 Haziran seçimlerinin ardından güne sert düşüşle başlayan Borsa İstanbul'da ...
 
Flaş! İzmir iş dünyasından koalisyon ve uzlaşı çağrısı
Genel seçimlerin ardından İzmir iş dünyası seçim gündemini bırakıp ekonomide ...
Dolar ve euro sandık sonuçlarına nasıl tepki verdi?
Sona eren seçimlerin ardından hiç bir siyasi partinin tek başına iktidar ...
TÜGİAD dünya girişimcilerini buluşturacak
Türkiye Genç İşadamları Derneği'nin (TÜGİAD) öncülük yaptığı, İstanbul'da ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva