HABERLER>EKONOMİ
25 Mayıs 2016 Çarşamba - 17:05

İTO’da ‘Yıldırım’ ilanı krizi!

İzmir Ticaret Odası meclis toplantısında Binali Yıldırım’ın başbakan olmasının ardından gazetelere verilen ilanın bedeli tartışıldı. Meclis Üyesi Saygılı hangi gazetelere ne kadar para verildiği sordu ve “Laiklik tartışmasında ilan vermeyi düşündünüz mü” dedi.

İTO’da ‘Yıldırım’ ilanı krizi!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ – İzmir Ticaret Odası Mayıs ayı meclis oturumuna AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın başbakan olması nedeniyle gazetelere tam sayfa ilan verilmesi damga vurdu.

- İTO'DAN TAM SAYFA 'YILDIRIM' İLANI!... 

YAPILANLAR BİLİNMİYOR DİYE İLAN VERDİK!
İlan nedeniyle CHP cephesinden tepki gören İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş oturumda konuşmasına Binali Yıldırım’ın başbakan olması ile ilgili memnuniyetini dile getirerek başladı.

İlan hakkında da konuşan Ekrem Demirtaş, “Artık yepyeni bir hükümetimiz ve Başbakanımız var. Binali Yıldırım’ın İzmir Milletvekili olması bizim için ayrı bir gurur vesilesi...  Biliyorsunuz Binali Yıldırım’ın İzmir milletvekili olmasını ilk defa biz dile getirmiştik. ‘Yaptırımcı ve yatırımcı bir bakan istiyoruz’ demiştik. O zaman bu isteğimiz karşılık buldu ve Binali Yıldırım İzmir Milletvekili oldu. Tebrik için bir gazete ilanı hazırladık. Çok kişi hatta İzmirliler dahi onun neler yaptığını bilmiyor. O nedenle detaylı bir ilan oldu” diye konuştu.

65. HÜKÜMETE REÇETE
Yeni kurulan 65. Hükümet’ten beklentilerini de açıklayan Demirtaş, “Çift haneye dayanan işsizlik oranını azaltmak ve rekabet gücümüzü artırmak için istihdam üzerindeki kamusal yüklerin azaltılması, kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadele yapılması, gelişmekte olan piyasalara ve ihracatımızın az olduğu yeni pazarlara dönük çeşitlendirme çalışmalarının devlet tarafından etkin bir şekilde desteklenmesi, enflasyonu azdırmadan genişlemeci ekonomik politikalar ile iç talebin canlandırılması, Bölgesel Teşvik Sistemi’nin revize edilerek Sektörel Teşvik Sistemi’ne geçilmesi, araştırma-geliştirme, ürün geliştirme, yenilikçilik, inovasyon, patent, AR-GE vb. yüksek katma değer ve yüksek ihracat potansiyeli içeren çalışma ve ürünlerin desteklenmesi, turizmdeki kötü günlerin geride bırakılması için ülkemizin güvenli ülke imajının tazelenmesi ve tanıtıma ağırlık verilmesi, sağlık turizmi başta olmak üzere turizmin çeşitlendirilmesi, Kalkınma Ajanslarının kamu ağırlıklı yönetim yapısının değiştirilmesi, vergi borçlarının bozulmayacak şekilde yeniden yapılandırılması ve vergisini düzenli ödeyene prim verilmesi, Kentsel dönüşüme hız verilmesi, bu konuda Odalarımıza da görev verilmesi ilk isteklerimiz” diye konuştu.

MARUL BİLE ALMIYORLAR
Küresel piyasalar hakkında konuşan Demirtaş, dış ticarette Rusya’nın açıkladığı ithalat yasağı hakkında, “Küresel riskleri iyi analiz etmek gerekiyor. Rusya’da ilk çeyrek bütçe açığı da yaklaşık 18 milyar dolar olarak gerçekleşti. O nedenle Rusya her gün yeni bir ithalat yasağı açıklıyor. Geçtiğimiz günlerde, Türkiye'den ‘marul almayı’  bile yasakladılar. Dünya ihracatı 2015 yılında 2014’e göre yüzde 11 oranında düştü. 2016 yılında da maalesef düşmeye devam ediyor” dedi. 

İZMİR VERDİĞİ VERGİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR
İzmir’in ödediği vergiye karşılık kamu yatırımı alamadığı söyleyen İTO Başkanı, “İzmir ekonomisinde son zamanlarda çarpıcı bir değişim yok. Turizm ve özellikle kruvaziyer turizmde hiç hak etmediğimiz günler yaşıyoruz. Topladığımız vergi kadar, kamu yatırımı alamıyoruz. 2015 yılında 48,3 Milyar TL vergi tahsil etmemize rağmen, sadece 1,6 Milyar TL kamu yatırımı aldık. Dış ticaret, eğitim, havacılık-uzay, plastik-kimya ve enerji sektörü gibi daha birçok sektörde uluslararası arenada rekabet ediyoruz. Şayet İzmir daha fazla özel ve kamu yatırımı alırsa İzmir’in potansiyelini daha fazla açığa çıkarabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle İzmir iş dünyası olarak Hükümetten dev projelerin gerçekleştirilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

KRUVAZİYERDE AYAK BASTI PARASI İTO’DAN 
Kruvaziyerdeki 2016 kaybının giderilmesi için çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Demirtaş, Alsancak Limanı’na gelen kruvaziyerlerden alınan ayak bastı parasının 2016 sonuna kadar İTO tarafından karşılanacağını açıkladı. 

‘KEŞKE’ DEMEK İSTEMİYORUZ
Demirtaş, “Biz de turizm ve turizm ile beslenen tüm yan sektörlerin desteklenmesi için iç turizm kampanyası yapılması gerekliliğini vurguluyoruz. İç turizm kampanyası için İZTAV ile birlikte bir çalışma yapıyoruz. Kruvaziyer turizmi tamamen durdu. Biz durmadık, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’den  izin aldık. Ülkemizde yaşanan bu durağanlık neticesinde sadece 2016 yılında İzmir Alsancak Limanı’na gelen gemilerin kişi başı ayakbastı ücretlerini Odamız Meclis onayı alınarak ödenmesine izin verdi.  Bu İzmir için bir hareket getirebilir de getirmeyebilir de. Ama biz keşke demek istemiyoruz. Başbakanımız, uçak teşviklerini gemilere de verirse belki gemilerin rotasını değiştirebiliriz” şeklinde konuştu.

SAYGILI’DAN MESLEK ÇIKIŞI
Demirtaş’ın konuşmasının ardından 48. Sigorta Komitesi Üyesi ve İTO Meclis Üyesi Hüseyin Saygılı’dan isyan geldi. Sigorta meslek grubunda yaşanan zor günler nedeniyle Sigortacılık Haftası nedeniyle İTO Hizmet Binası’nda kokteyl düzenlenmesi için talepte bulunduğunu ancak Demirtaş tarafından reddedildiğini söyleyerek Binali Yıldırım ilanı üzerinden gönderme yaptı.

BİZ BU ODAYA AİDAT ÖDÜYORUZ
Saygılı, “Zor zamandan geçiyoruz odadan talep ettik bir kokteyl yapıyoruz dedik. Sigortacılarız zor dönemden geçiyor. Kepenk kapatmak zorunda kalıyoruz. Bir kokteyl talep ettik, meslek arkadaşlarımıza moral olsun istedik. Maalesef reddedildi. Siyahla beyaz ile farkının birinin siyahlığından diğerinin beyazlığından anlarız. Hepimiz farklı fikirlerde olabiliriz ama bu mecliste farklı renkleriz. Birbirimize omuz verebiliriz. Biz buraya aidat  ödüyoruz. Neden aldığım her karar reddediliyor? Size destek verdiğim için bunu yapıyorsanız benim size puanım sıfır! Biz aidat ödüyoruz. Bunu bize yapamazsınız. Mesleğimiz zor durumda...  Siz bize 10 bin TL’lik tutarı çok gördünüz. Tüm meclis üyelerinin aynı düşünmesi sakıncalıdır. Farklı sesler bizim zenginliğimiz olmalıdır. Ama burada farklı seslere izin verilmiyor. İTO Başkanı burada yanlı davranmaktadır.  Keşke bu talebimizi karşılasaydınız da ben de size teşekkür etseydim” ifadelerini kullandı. 

ÜYEDEN ESİRGENEN PARANIN KAÇ KATI İLANA VERİLDİ?
Saygılı, İTO’nun bugün ulusal gazetelere verdiği tam sayfa ilan üzerinden kokteyl izninin verilmemesine tepki gösterdi. Demirtaş’a ilan için harcanan bedeli soran Saygılı, “Başkanımız bu ilanı gösterdi. Hangi gazetelere bu ilanı verdiniz, bunun bütçesi ne kadar? Bu ilan benim meslek komitemden esirgenen paranın kaç katı harcandı? Odamız yönetmeliğinde bu parayı verecek yetkiniz var mı” şeklinde konuştu.

LAİKLİK İLE İLGİLİ İLAN VERMEYİ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?
Yıldırım’ın başbakan olması ile ilgili verilen ilanın siyasi olduğunu söyleyen Saygılı, “TBMM Meclis Başkanı İsmail Kahraman ‘Yeni Anayasa’da laiklik olmamalıdır’ dedi. Laiklik ile ilgili bu açıklamalarda böyle bir ilan vermeyi hiç düşündünüz mü?” ifadelerini kullandı.

DOĞAN İLE AKDURAK ARASINDA KÜRSÜ TARTIŞMASI

Meclis oturumunda İTO Meclis Üyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan Saygılı’nın ardından kürsüye çıktı. Meclis Başkanı Akdurak’ın Doğan’a politik konuşmamasını istemesine Doğan’dan tepki geldi. Akdurak’ın konuşma süresini kısa tutmak istemesine karşılık Bilal Doğan, “Ben nerede ne konuşacağımı iyi bilirim. Süremi sonuna kadar kullanacağım” dedi.

 
Facia: 2 lise öğrencisi denizde boğuldu
 
Ünlü iş adamı son yolculuğuna uğurlandı
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tarık 26 Mayıs 2016 Perşembe 08:41

Sn demirtaşı gönülden kutluyorum, sn saygılıyıda yürekten kınıyorum. Yorum yazan arkadaşlarıda anlayamıyorum, izmirden bir başbakan çıktı hala kulp takmaya çalışıyorlar. Ayrıca iş dünyası ile alakası olmayan arkadaşlar muhalefet zihniyle yorumlar yazmış. Sn demirtaş binlerce üyenin sorumluluğuyla hareket ediyor. Bunun getirisini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Yorumu oyla      11      5  
Bucali 26 Mayıs 2016 Perşembe 07:57

Demirtaş tek derdi yaptıklarının ortaya çıkarılması

Yorumu oyla      11      5  
celal 26 Mayıs 2016 Perşembe 07:17

yalakalıkta hit oldu, kapatacaksın bu ticaret odalarını

Yorumu oyla      11      5  
sak 26 Mayıs 2016 Perşembe 06:27

Binali Yıldırım başbakan değil.Binali Yıldırım ın neler yaptığını biz biliyoruz .İstersen bir ortam hazırla Binali Yıldırım da gelsin.Orada konuşalım.Sanada onun neler yaptığını anlatalım.Sende, Binali Yıldırım da kibarca şöyle yazayım abiside körler ,sağırlar birbirini ağırlar ortamından başka bir ortama çıkamsınız.

Yorumu oyla      11      5  
Bucali 26 Mayıs 2016 Perşembe 06:20

Demirtaş tek derdi yaptıklarının ortaya çıkarılması

Yorumu oyla      11      5  
Aşkın toktaş 26 Mayıs 2016 Perşembe 03:53

Saygılı kutluyorum.Demirtas.Ito.yu yıllardır nasıl kullanıldığını biliyoruz.üyeler görmuyormu

Yorumu oyla      11      5  
ksk 25 Mayıs 2016 Çarşamba 19:05

ben gazetelere 150000 tl ilan bedeli verildiğini tahmin ediyorum.gerçekten çok yazık ito başkanının para harcamasına bakarmısınız.kendi parası olsa bu kadar bol keseden harcarmıydı acaba...

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anguslar geldi, o tartışma hortladı: Yavuz’dan liman çağrısı!
Kruvaziyerde 2016 sezonunu başlamadan bitiren İzmir Alsancak Limanı’na ...
Turyol Çeşme-Sakız seferlerine başlıyor
Türkiye’nin en eski tur firması Turyol, İzmirli Ege Birik firmasının Çeşme-Sakız ...
‘Urla villaları’na komşu RES’e bakanlık vizesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapan Yapısan Elektrik Urla İlçesi ...
 
Bakanlıktan İzmir’deki TRT binası hakkında flaş karar!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Konak İlçesi Alsancak’ta bulunan TRT’ye ...
Dolar dibe vurdu: 2 haftanın en düşüğü
Yurt içi gelişmelerle dün hızlı bir şekilde düşüşe geçen dolar/TL, bugün ...
Kemeraltı’nda ‘online’ dönem: Tarihi Çarşı bir tık uzakta!
Kemeraltı Esnaf Derneği, hazırladığı iki internet sitesi ile tarihi çarşıyı ...
 
Çeyrek altında düşüş tam gaz!
Altının gram fiyatı, 115,5 lira ile yaklaşık 4 haftanın en düşük seviyesine ...
Demirtaş'tan 'Yıldırım' ilan: Tam sayfa övgü!
AK Parti İzmir milletvekili Binali Yıldırım’ın Başbakan olmasının ardından ...
İzmir Limanı'na turist değil, angus geldi!
Kruvaziyer firmalarının lüks yolcu gemilerinin, güvenlik gerekçesiyle ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva