HABERLER>EKONOMİ
26 Haziran 2017 Pazartesi - 10:59

İTO Başkan'ı Demirtaş'tan heykel çıkışı: Kaldırılsın!

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, uzundere'de yer alan “Göle Maya Çalan Nasreddin Hoca” heykelinin kaldırılması gerektiğini belirtti.

İTO Başkan ı Demirtaş tan heykel çıkışı: Kaldırılsın!

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Uzundere’deki rekreasyon alanı içinde yer alan “Göle Maya Çalan Nasreddin Hoca” heykelinin kaldırılması gerektiğini söyledi. Demirtaş, İzmir’in ana aksında, kente giriş noktasında yapılacak heykellerin İzmir’in bir simgesi veya İzmir’e simge olabilecek bir heykel olması gerektiğini vurguladı.

- BAŞKAN SELVİTOPU’NDAN HEYKEL ÇIKIŞI: KEŞKE YAPILMASAYDI!

İZMİR’E BÜYÜK BİR ATATÜRK HEYKELİ YAKIŞIRDI…
Güneyden İzmir’e gelen herkesin ve aynı zamanda pek çok İzmirlinin bu yapıyı sorguladığını ve yakıştırmadığını belirten Demirtaş, “Biz anlam veremiyoruz. Neden buraya koskoca bir Nasreddin hoca inşa edildi? Bir anlamı varsa, İzmirlilere açıklanmalı, anlatılmalıdır. Mutlaka bir şey yapılacaksa Atatürkçü İzmir’e büyük bir Atatürk heykeli yakışırdı. İçine giren çocuklara, Atatürk’ün devrimleri, görsel olarak anlatılabilirdi. En kısa zamanda İzmir'e yakışmayan görüntünün kaldırılmasını ya da görünüşünün başka görsellerle değiştirilmesini istiyoruz” dedi. 

Kentte yer alacak heykel ve simgelerin dikkatli seçilmesi gerektiğini belirten Demirtaş, “Her ne kadar İzmir bir hoşgörü kenti ise de bu şehrin tarihinde yer almayan bir simgenin kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Böylesi görünür yerlerdeki heykel ve simgelerin karar verme süreçlerine tüm kentin katılması ve çok dikkatli seçilmesi gerekir. Belediyelerimizin şehrimizin markalaşması ve tanınması için yapılan çalışmalara uyumlu hareket etmesi ve katkı koyması beklenmektedir. Bu anlamda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin körfez vapurlarına isim koyarken İzmirlilere sorması ve vapur isimlerini İzmir’in önemli spor adamı, siyasetçi ve sanatçılarından seçmesi son derece anlamlıdır. Nasreddin Hoca heykeli buradan kaldırılmalıdır. İzmir’in ana aksında kente giriş noktasında bir heykel yapılacak ise İzmir’in bir simgesi veya İzmir’e simge olabilecek bir heykel olmalıdır” dedi.

HEYKELİN YAKIŞACAĞI YER AKŞEHİR’DİR…
Akşehir’de yaşadığı kabul edilen Nasreddin Hoca’nın, İç Anadolu’nun ve Türk edebiyatının önemli kültürel bir figürü olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Nasreddin Hoca, yaşamını sürdürdüğü Akşehir’le anılmaktadır. 1959 yılından bu yana Temmuz ayında Akşehir’de Nasreddin Hoca Şenlikleri düzenleniyor. Dolayısıyla, Nasreddin Hoca heykelinin yakışacağı yer Akşehir’dir” diye konuştu.

Demirtaş sözlerine şöyle devam etti: “Yeni kurulan bir belediye olarak Karabağlar Belediyesi, Uzundere’de bir rekreasyon alanı yaparak geçtiğimiz yıl Haziran ayında hizmete açtı. Rekreasyon alanı olarak kurgulanmış proje son derece başarılı ve bölge halkına hizmet verecek niteliktedir. 230 bin metrekare alan üzerine kurulu alanda su havuzları, oyun alanları, konser/gösteri sahnesi Nuhun Gemisi maketi gibi bölümler bulunmaktadır. Bu rekreasyon alanında yaklaşık 40 metre yüksekliğinde “Göle Maya Çalan Nasreddin Hoca” heykeli yapılmıştır. Konya’nın Akşehir ilçesi ile anılan Nasreddin Hoca’nın dev heykeli bugün İzmir’in metropoliten kent merkezine en önemli girişlerden biri olan Uzundere çevre yolundan görülecek şekilde konulmuştur. Üstelik bu dev heykel, yine İzmir’in bir simgesi olmayan ve bir İç Anadolu ozanı olan Pir Sultan Abdal heykelinin de tam da önünde yer almıştır”

İZMİR’İN SİMGELERİNİ YAŞATMALIYIZ…
Günümüzde dünya ölçeğinde rekabetin, ülkeler düzeyinden şehirler düzeyine taşındığını söyleyen Demirtaş, “Bu durum marka kent olgusunu ortaya çıkarmıştır. Bir şehir marka kent olmak istediğinde, ekonomik ve kültürel boyutta kendi kaynaklarından ve potansiyelinden beslenir. Marka kentlerin en önemli özelliği, dünyanın kabul ettiği, ilgi gösterdiği farklıkları, zenginlikleri ve simgeleri ile ön plana çıkmalarıdır. İzmir için de tanınırlığı, bilinirliği açısından çeşitli simgeler söz konusudur. Örneğin II. Abdülhamit’in, 1901 yılında yani tahta çıkışının 25 yılı şerefine Mehmet Said Paşa tarafından yaptırılan, üzerinde saati ise Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edilen İzmir Saat Kulesi, kentin merkez meydanında yer alması nedeniyle simge bir yapı olmuştur. Örneğin destanlarında Aiol ve İon lehçesini birlikte kullandığı için bilimsel olarak Smyrnalı olduğu kabul edilen Homeros dünyanın en çok bildiği İzmir’in simgelerinden biridir. Bu simgeleri yaşatmanın en önemli yolu ise, Belediyelerin proje ve hizmetlerinde, yayınlarında bu simgeleri kullanması, vurgu yapması ve yer vermesidir” diye konuştu.

 
Çeşme polisinden gece gündüz kontrol
 
AK Parti'li Kaya'dan otoyol raporu: 2019'da tamamlanacak!
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Özen Tüjümet 27 Haziran 2017 Salı 21:13

Ben hergün o yoldan geçiyorum . Bana ve yanımda bulunan kişilerede çok anlamsız geliyor. İyi olmuş diyen birine rastlamadım.

Yorumu oyla      11      5  
muhalf 27 Haziran 2017 Salı 20:08

sn.demirtaş saçmalamış, Nasrettin hoca sadece akşehire değil, tüm türkiyeye malolmuştur, ve heykelde gayet makul yerinde kalmalıdır, neden rahatsız oldular ki??*

Yorumu oyla      11      5  
İbrahim Şeyda Karaca 27 Haziran 2017 Salı 15:52

Şaşırıverdim,İTO başkanı Demirtaş ticareti heykellere mi kaydırdı diyesim geliverdi.Hem dikey hemde yatay örgütlenmelerde başarılı olan İTO başkanı bir yerlerden bilgilenip Karabağlarda kentsel dönüşüm piyasasının içerisinde yer mi almak arzusunda. Yapmayın beyler yazıktır biraz da şu garip İzmirlilerin yakasını bırakın da nefes alalım. Amaçlarınızı farklı bir şekilde sonuçlandırma imkanlarınız.var milletin beynini biraz olsun serbest bırakın.

Yorumu oyla      11      5  
Emre Tozlu 26 Haziran 2017 Pazartesi 22:08

Nareddin Hoca'nin neresi bu ulkeye mal olmus? Bu heykel Izmir'e yakismiyor kaldirilsin

Yorumu oyla      14      6  
Güman Kızıltan 26 Haziran 2017 Pazartesi 18:30

Çok doğru bir talep Sayın Demirtaş ile ayni kanıdayım Bu heykelin yeri İzmir değildir. Buraya ATATÜRK veya Ho MEROS uygun olur Bu heykel Akşehir''e hediye edilebilinirse yer orasıdır

Yorumu oyla      14      7  
26 Haziran 2017 Pazartesi 16:37

Bu heykelin maliyeti neymiş?

Yorumu oyla      12      7  
Yalı Çapkını 26 Haziran 2017 Pazartesi 13:12

Nasrettin Hoca bu ülkeye mal olmuş bir simgedir. Yapılan şeyleri yıkmayı çok seviyoruz.

Yorumu oyla      15      10  
Işık Dikicigil 26 Haziran 2017 Pazartesi 13:00

EKREM DEMİRTAŞ HAKLI.

Yorumu oyla      15      8  
Gonca 26 Haziran 2017 Pazartesi 12:37

Aynen katılıyorum. Oraya milyarları gömdüler. İşlevsiz amaçsız göz yoran dev bir kitle

Yorumu oyla      15      7  
TC misafir 26 Haziran 2017 Pazartesi 12:28

Mustafa Kemal Atatürk gibi Nasreddin Hoca da bu ülkenin simgelerinden biri bu heykelin kaldırılması yerine başka bir yerde simge olabilecek Atatürk heykeli yapılabilir mesela körfezin iki yakasına karşılıklı bir Atatürk bir de İsmet İnönü heykelleri güzel olurdu hatta bu heykeller yol gösterici deniz feneri şeklinde de yapılabilir. Kentin en anlamlı girişi olan Belkahvede zaten bir Atatürk heykelimiz mevcut.

Yorumu oyla      16      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege Bölgesi’nin ihracatı 5 ayda 7 milyar dolara yaklaştı
Türkiye’de ihracatın başladığı yer olan Ege Bölgesi, 2017 yılının 5 aylık ...
Bodrum'da bayram öncesi sahiller doldu
Bodrum'a bayram tatili için gelenler, sahillere akın etti. Tatilciler, ...
Kuşadası Limanı'nda bayram yoğunluğu
Tatillerini Yunanistan'daki adalarda geçirmek isteyenler Kuşadası Ege ...
 
Yer Çeşme: İğne atsan, yere düşmez!
Bayram tatilinin başlaması ile birlikte yola çıkan tatilciler Çeşme’ye akın etti.
EBSO Başkanı Yorgancılar: Çare Eğitim 4.0
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, teknolojide ...
Katar Havayolları, Amerikan Havayollarına talip
Katar Havayolları, Körfezdeki büyük krize rağmen, Amerikan Havayolları'nın ...
 
Milyonlar kişiye iş teklif edilecek: Kabul etmeyen...
Devlet, sosyal yardım alan yaklaşık üç milyon hanede çalışabilecek durumda ...
Doğa harikası olan Uzungöl'ün son hali!
Doğasıyla tüm dünyayı kendine hayran bırakan, Karadeniz turizminin göz ...
Bayram küçük otelciler için kurtarıcı olacak
Türkiye Küçük Oteller Derneği (TÜRKODER) Genel Başkanı Mehmet Çelik, "Küçük ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva