HABERLER>TARIM
21 Şubat 2021 Pazar - 09:23

İthal ürün neden daha ucuz?

Son dönemde marketlerde “ithal ürün” furyası yaşanıyor. İthal ürünlerin yerli ürünlere göre daha ucuz olması sebebiyle vatandaşlar tercihini çoğu zaman ithal üründen yana yapıyor. İthal ürün ucuz olmasının nedenini açıklayan Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, “alınan ürünler geldikleri ülkelerde destekleniyorlar. Mesela Kanada’da mercimek üretimine ciddi destekler sağlanıyor; üretiminde, depolamasında, ihracatında... Son 20 yıldır bakliyat ürünlerinde inanılmaz özel bir politika izliyor Kanadalılar. Türkiye’de de bunun yansımasının zararı çiftçiye oluyor" dedi.

İthal ürün neden daha ucuz?

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ-Tarımsal üretim uzmanları; son 10 yılda, “sağlıklı beslenme ve yaşam” algısının artışıyla birlikte bakliyat tüketimine olan ilginin pandemi sürecinde katlanarak arttığını belirtiyor. Bakliyata yönelen vatandaşlar ise marketlerde hatta pazarlarda bile “ithal ürün” ile karşılaşıyor. İthal ürünlerden uzak durmaya çalışan vatandaş ise yerli üretim arayışına giriyor.

Özellikle; Ay çekirdeği, kırmızı mercimek, fasulye, bezelye gibi bakliyatta ithal ürün almak durumunda kalan vatandaşın aklında ise “Sağlıklı mı?” sorusu oluşuyor.  

BAKLİYAT, ZENGİN YEMEĞİ OLDU
Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, son 10 yılda bakliyat ürünlerine yönelik talep artışının pandemi sürecinde daha da hızlandığını ifade ederek üretimin düşük olduğu ülkelerde ithale bel bağlandığını belirtti. Bakliyat tüketimin artışındaki nedenlerinden birinin de sağlıklı beslenme olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Et yerine bakliyat ürünlerinin yoğun olarak tüketileceği bir dönem geliyor. Geçmişte yoksulların yiyeceği olan bakliyat ürünleri şimdilerde sağlıklı beslenmek isteyen, parası olan zenginlerin yemeğine dönüşüyor” dedi.

“TARIMSAL ÜRETİM DESTEKLENMELİ”
Türkiye’de yaşayan vatandaşların özellikle beslenme konusunda yerli üretimi tercih etmesi, ithal üretimden uzak durması konusu hakkında konuşan Yıldırım, şu sözleri söyledi:

“Yerli mal daha kalitelidir diye bir düşünce var ancak şöyle bir şey duymuştum; olaya mimari açıdan bakıyor ama insanlar doğduğu yerdeki topraktan yapılan evlerde daha uzun yaşıyorlarmış. Tabi ki yerli üretim çok daha önemli, çünkü çiftçi toprağını biliyor, devlet daha rahat denetliyor. Bu sebeplerle daha güvenilir. Örneğin, elma ithal ediyoruz ve o elma gelirken bozulmaması için tabi bir takım kimyasallara maruz kalıyor ama burada da çifti bilinçsizce zirai ilaçlama yapabilir. Bu sebeple önemli olan yerli olması veya yurt dışından ürünün ithal edilmesi değil; Türkiye’de bulunan tarımsal üreticilerin desteklenmesi ve denetlenmesidir.”

MERCİMEKTE ARZ TALEBİ KARŞILAMIYOR!
Marketlerde kendine çokça yer bulmasıyla kamuoyunda dikkat çeken bir konu halini alan “ithal kırmızı mercimek”in Türkiye’de üretiliyorken, ithal ürünlerin çokça satışı yapılması hakkında konuşan Yıldırım, “Mercimek, Türkiye’de yeterince üretilmiyor. Şu anda Türkiye’de 300 bin ton civarında bir üretimi söz konusuyken kırmızı mercimeğin, 2020’de 500- 550 bin ton ithal edildi. Biz bu ürünleri ithal ediyoruz ama aynı zamanda ithal ettiğimiz ürünü işleyip, paketleyip ihracatını da yapıyoruz. 2020’de 300 bin tondan fazla da mercimek ihracatı yaptık. Kanada’dan mercimek alıyoruz, bunu Irak, Sudan gibi Orta Doğu ülkelerine satıyoruz. Çok büyük bir bölümünü de iç piyasamızda tüketiyoruz. Türkiye’de bir üretim söz konusu ancak yeterli değil. 1980’li yıllarda üretim yeterliydi Türkiye’de. Dünyanın en iyi bakliyat ihracatçısı konumundaydık. 2021’de muhtemelen mercimek üretimi artacak çünkü fiyatlar değişti ve devlet desteği sağlandı.”

Yıldırım, birkaç yıl öncesine kadar nohutun da mercimek gibi yüksek oranlarda ithal edildiğini hatırlatarak, “Nohutta benzer bir şey olmuştu; Türkiye çok büyük ithalat yapıyordu nohutta ama bundan 4-5 yıl önce özellikle İç Anadolu’da buğdaydan para kazanamayan üretici nohuta yöneldi ve üretimi Türkiye’de arttı. Şu an kendine yeterli hale geldi Türkiye nohut üretiminde” diye konuştu.

İTHAL ÜRÜN NEDEN UCUZ?
Marketlerde kendine çokça yer bulan ithal ürünlerin fiyatlarının yerli üretime göre çok daha düşük seviyelerde olmasının asıl sebebinin yurt dışında üreticinin büyük ölçüde desteklenerek rahat koşullarda üretim yapması olduğunu açıklayan Yıldırım, “İthal ürünü Türkiye’de çok daha ucuza alıyoruz çünkü yurt dışından aldığımız ürünler geldikleri ülkelerde destekleniyorlar. Mesela Kanada’da mercimek üretimine ciddi destekler sağlanıyor; üretiminde, depolamasında, ihracatında... Son 20 yıldır bakliyat ürünlerinde inanılmaz özel bir politika izliyor Kanadalılar. Türkiye’de de bunun yansımasının zararı çiftçiye oluyor. Çiftçi yurt dışından gelen ürünle rekabet edemediği için üretimi bırakıyor, fiyat daha da yükseliyor bu sefer” dedi. 

 
Soylu 'Gara'ya gitti' demişti: HDP'li vekile soruşturma!
 
Bornova Belediyesi'ne anlamlı hediye
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Karaoğlan 22 Şubat 2021 Pazartesi 08:56

İnsanın içi yanıyor. Adamlar bizden tohum istiyorlar. Sonra yetiştirip bize satıyorlar. Nasıl iş, nasıl kafa. Anlayabilen biri varsa anlatsın.

Yorumu oyla      2      3  
Komedi 21 Şubat 2021 Pazar 11:49

Neyse ki aya gidiyoruz.

Yorumu oyla      6      3  
KSKLİ 21 Şubat 2021 Pazar 09:59

Türk tarımındaki büyük sorun tarım arazilerinin küçük parsellerden olması 5-10 dönüm araziden adam ev geçindirmeye çalışıyor. Krediye fln da bulaştı mı bitti zaten. Adam 1000 sen 10 dönüm ekiyorsun ölçek ekonomisi.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üzüm bağlarında 'erken uyanma' tehlikesi
Manisa'da, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ...
'Destek ödemelerine bugün başlıyoruz'
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımsal destek ödemelerinin, ...
Rusya'ya domates sevkiyatı 10 gün içinde başlayacak
Rusya'nın, Türkiye'ye uyguladığı yıllık 200 bin ton domates kotası 2 ay ...
 
Kırmızı et fiyatlarında artış var mı?
Son günlerde tüketicilerin en önemli gündem maddelerinden biri gıda fiyatlarındaki ...
Eskiyörük'ten süt fiyatı yorumu: Devlet, üreticiden 20 kuruşu sakınıyor!
1 litre süte karşılık 1 kilo 300 gram kesif yem almak gerektiğini belirten ...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI yazdı... Köylüler giderek yaşlanıyor!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI yazdı... Köylüler giderek yaşlanıyor!
 
Karaciğer dostu enginarın hasadı zamanı!
Türkiye'deki üretimin yüzde 35'inin karşılandığı İzmir'de, enginar hasadı ...
TMO, gıda fiyatlarındaki artışla mücadele ediyor
TMO Genel Müdürü Güldal, gıda fiyatlarındaki artışla mücadeleye katkı ...
Fiyatı, 4 yılda 6 kat arttı: Altın incir!
TARİŞ İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, 4 yıl önce üreticiden 4.5 ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva